Napisz nowy wpis do księgi gości

 
 
 
 
 
 
 
Pola oznaczone * są wymagane.
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Istnieje możliwość, że Twój wpis zostanie opublikowany dopiero po przeczytaniu przez Fundację.
Fundacja zachowuje prawo do edycji, kasowania i nie publikowania niektórych wpisów.
415 wpisów.
Anna Anna z Wrocław napisał/a 19.10.2020 o 14:35:
Panie doktorze, czy w przypadku nacieków plazmablastycznych istnieją szansę na remisję calķowitą choroby po leczeniu chemioterapią i autoprzeszczepie? Wdrożone leczenie przez lekarza to schemat VTD. Czy w przypadku komórek plazmablastycznych wskazane jest leczenie talidomidem? Byc moze istnieją przesłanki do przeprowadzenia przeszczepu allogenicznego? Proszę jeszcze o informację czy deksametazon moze byc podawany dozylnie? Wszędzie czytam, że podawany jest w tabletkach, a ja przyjmuję dożylnie. Po samym leczeniu deksametazonem plazmocyty w szpiku zmniejszyły się z 18 do 4 %, czy to wskazuje, że można mnie nadzieję na pomyślne leczenie choroby?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Oczywiście jest duża szansa na remisję.
Ważne są tez badania cytogenetyczne poza informacją o naciekach plazmablastycznych. W Polsce nadal obowiązują rekomendacje, które przesyłam, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Anna Anna z Rzeszów napisał/a 19.10.2020 o 13:26:
Dzień dobry, u mojego taty wykroto szpiczaka mnogiego. tata obecnie musi czekać na chemioterapię, gdyż oddział hematologii w Rzeszowie jest tymczasowo zamknięty. Największy jest problem, że tata prawie w ogóle nie je, przez co jest jeszcze bardziej słaby. Czy w przypadku tej choroby można stosować napoje odżywcze przeznaczone dla pacjentów onkologicznych np. Nutridrink? Z góry dziękuję z odpowiedź
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi decydować o leczeniu oraz suplementacji napojów odżywczych bez badania podmiotowego, badań laboratoryjnych i obrazowych oraz badania przedmiotowego, z poważaniem ARTUR JURCZYSZYN
Irena Irena z Opole napisał/a 18.10.2020 o 08:41:
Załamana. Podczas badania TK po urazie głowy na SOR... W...... kości czolowej zmiany ogniskowe osteosklerotyczne powodujące również warstwę korowej blaszki wewnątrz kości. posiadają cechy wskazujące na meta. Błagam o pomoc co robić Obecnie jestem załamana. W 2016 wykryto guz ślinianki łagodny rezonansu za mały nie podjęto operacji kontrolę tylko. BŁAGAM CO ROBIC PISZCIE CO DALEJ JAKA MOJA PERSPEKTYWA PRZEZYCIA BOJĘ SIĘ NIEWYOBRAŻALNIE. ZNAJOMA MÓWI ŻE MOŻE TO BYĆ SZPICZAK MNOGI. ZAŁAMAŁAM SIĘ BARDZO SYN BYŁ ŻE MNĄ CIĄGLE PŁACZĘ CO ROBIC
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Wskazane wykonanie badań podstawowych czyli morfologia, elektroforeza białek, badanie ogólne moczu, mocznik, kreatynina, wapń w surowicy, wolne łańcuchy lekkie kappa i lambda, tomografia kości.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Agnieszka Agnieszka z Warszawa napisał/a 16.10.2020 o 17:18:
Dzień dobry.
Proszę o pomoc.
Moja mama, lat.66, od dwóch lat diagnozowana jest w kierunku szpiczaka. Na razie potwierdzono gammopatię monoklonalną i co 3-4 miesiące mama ma kontrole (szpital Szaserów, Warszawa). Ostatnie badania były w drugiej połowie lipca br. Wyniki dobre, nadal potwierdzona gammopatia i informacja o tym, że nie wymaga leczenia, tylko do konsultacji. Pod koniec lipca, czyli 1-2 tygopdnie po kontroli mama zaczeła odczuwać ból barku/ramienia. Konsutowała się z orotpedami, rehabilitantami, Robiła badania usg barku, tomografię niektórych odcinków kręgosłupa, przeszła serię zabiegów rehabilitacyjnych na bark, a wczoraj (po 3 miesiącach) okazało się, że ma złamaną kość ramienia. Złamanie samoistne/patologiczne. Mama odebrała też wczoraj wyniki densytometrii, z których wynika że ma osteopenię. Badania tego nie wykonywała przeszło przez 5 lat chyba. Niewątpliwie złamanie jest wynikiem obniżenia gęstości kości, ale czy możliwe jest, aby osteopenia pojawiła się bez związku z gammopatią? Czy jest możliwe, że w ciągu dwóch tygodni od badań kontrolnych gammopatia przeszła tak nagle w szpiczaka, że pojawiła się osteopenia i samoczynne złamanie? Czy możliwe, że badania kontolne - krew, pobranie szpiku, zbiórka dobowa moczu, wapń itd. dały obraz gammopatii, podczas gdy był to już szpiczak? Mama w za tydzień idzie do lekarza w związku z wynikami w kierunku osteoporozy, pewnie dostanie leki. W poniedziałek idzie na założenie gipsu (kość ramieniowa). Czy istnieje szansa, że jest to zbieg okoliczności - gammopatia monoklonalna + osteopenia, a nie osteopenia w przebiegu szpiczaka?

Dziękuję za wszystko,
Agnieszka.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej sytuacji sugeruje wykonanie pilnie WBLDCT układu kostnego , czyli nisko-dawkową tomografie komputerową kości celem poszukiwania OSTEOLIZY kostnej, pozdrawiam Artur Jurczyszyn Ps. W Warszawie polecam dr Ewę NITĘ z MAGODENT , podaję telefon do Jej koordynatorki Olga Krzemińska 728903957
Damian Damian z Lubin napisał/a 16.10.2020 o 14:37:
Dzien dobry,

Panie Doktorze mój ojciec otrzymał skierowanie na oddział hematologii z podejrzeniem szpiczaka. Czy mógłby Pan polecić jakiś oddział na terenie województwa dolnośląskiego lub województw ościennych, tj. wielkopolskie, opolskie?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Polecam we Wrocławiu http://www.usk.wroc.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1305&Itemid=71 panią prof. Lidię Usnarską-Zubkiewicz (telefon 600642881) Proszę się na mnie powołać, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Monika Monika z Chorzow napisał/a 15.10.2020 o 19:31:
Dobry wieczór. Pozwoliłam sobie drugi raz skorzystać bo bardzo szybko otrzymałam wcześniej pomoc w postaci inf. Dot. Poradni leczenia bolu. Moje pytanie jest następujące moja mama 66 lat szpiczak diagnoza bardzo pozna, miała ok. 1 miesiąc temu robiona punkcje szpiku z biodra. Teraz od wczoraj odczuwa mocny tętniacy ból, promieniujący prawie do stopy. Czy to jest możliwe? Bardzo proszę o odpowiedź. Zmartwiona córka. Dziękuję serdecznie.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno negować odczucia Pani Mamy. Wskazana pilna wizyta w Poradni Leczenia Bólu.
Generalnie obowiązuje jest leczenie bólu zgodnie z tzw. DRABINĄ ANALGETYCZNĄ
Z poważaniem Artur Jurczyszyn

Załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2020/Drabina-
analgetyczna.jpg
Katarzyna Katarzyna z Warszawa napisał/a 15.10.2020 o 16:50:
Absolutnie nie polecam! Na stronie rzekomej "fundacji" znajdują się pewnie fikcyjne wpisy gości... Podany jest numer telefonu pod którym p. Artur Jurczyszyn poinformował mnie, że mogę skorzystać z płatnej porady i przekierował na swoją prywatną stronę. A moje pytanie o możliwość umieszczenia zapytania w księdze gości skwitował :"to niepoważne tak dzwonić" i odłożył słuchawkę. Jeśli nie umieścicie tego wpisu, napiszę o fundacji w moim artykule i poinformuję odpowiednie instytucje.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W czym mogę pomoc Pani Katarzyno? Jak Pani zadzwoniła nie mogłem rozmawiać.
Udzielę Pani porady BEZPŁATNIE....jak zawsze to się dzieje w Księdze Gości Fundacji. Nie wiem czy mi się uda pomoc przez Internet?
Proszę nie obrażać Fundacji, która pomaga CHORYM od 12 lat.

Z poważaniem ARTUR JURCZYSZYN
Anna Anna z Wrocław napisał/a 14.10.2020 o 12:48:
Panie doktorze, w trepanobiopsji szpiku wyszły komórki plazmablastyczne rozproszone i tworzące lite płaty, stanowiące ok 60-70 % komórek. Komórkowość szpiku 50-60 %. Jednak trepanobioptat mało reprezentatywny ze względu na obecność treści krwistej. Immunohistochemia: CD138 (+), MUM -1 (+), CD 56 (+/-) w plazmablastach, CD 117 (-), cyklina d1 (-). W biopsji wyszło 18 % plazmocytów. Immunofiksacje w moczu i krwi ujemne. Wg Pana jaki to typ szpiczaka? Jakie leczenie byłoby dla mnie najlepsze?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

To bardzo wycinkowa informacja ale wystarczająca aby stwierdzić, iż mamy niestety dość złośliwą postać choroby o czym świadczą w dużym nacieku KOMÓRKI PLAZMABLASTYCZNE. Sądzę ze leczenie p-nowotworowe jest potrzebnie pilnie, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Monika Monika z Reimann napisał/a 11.10.2020 o 20:55:
Dzień Dobry
Zwracam się z takim problemem, moja mama ma 66 lat i zdiagnozowanego szpiczaka. Dopiero zaczęła leczenie ale jest w kiepskim stanie, dość długo szukano właściwej diagnozy. Czy mogę prosić o kontakt do lekarza od leczenia bolu. Jesteśmy z Chorzowa woj. Slasikie. Najlepiej wizyta domowa. Sprawa dość pilna. Mama cierpi. Proszę o pomoc córka.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Polecam w Krakowie https://www.su.krakow.pl/jednostki/zaklady/zaklad-badania-i-leczenia-bolu#o-nas Najlepiej dr Magdalena Kocot-Kępska, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Magdalena Magdalena z Jelenia Góra napisał/a 11.10.2020 o 18:45:
Dzień dobry, moj tato (lat 60) jest po leczeniu 6 cykli VTD. 24-25.08 miał pierwszy pobór komórek macierzystych, 28-29.09. drugi pobór komórek. Czekamy na termin autoprzeszczepu. Na chwilę obecną tato jest bardzo słaby wyniki po leczeniu są dobre wskazują na całkowitą remisje, niestety dokucza polineuropatia bierze gabapentyne 3 x 600 mg. Moje pytanie: czym może być spowodowana ta słabość? Czy zmęczeniem organizmu leczeniem i podwójna mobilizacja? Czy może gabapentyna może dawać takie osłabienie? Codziennie w godzinach wieczornych ma napady zimna. Jak można tu pomoc?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno oceniać pacjenta bez badania podmiotowego i przedmiotowego oraz badań laboratoryjnych. War to na pewno skontaktować się z hematologiem prowadzącym. Nie mniej ja sugeruję badanie neurofizjologiczne celem oceny stopnia POLINEUROPATII polekowej. Podsyłam różne sposoby radzenia sobie z polineuropatią opracowane przez naszą Fundacje na podstawie zaleceń z Dana Farber Cancer Institute.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Neuropatia-obowodowa-szpiczak-2019.pdf
Beata Beata z Elbląg napisał/a 11.10.2020 o 16:37:
Dzień dobry,
Bardzo proszę o polecenie dobrego hematologa , tata ma 74 lata (rozpoznanie :szpiczak mnogi i nowotwory złośliwe z komórek plazmatycznych. Podejrzenie szpiczaka mnogiego. Ogniska osteolityczne w kościach czaszki , krzyżowej ) woj. warmińsko - mazurskie
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Polecam doskonałego specjalistę dr Grzegorza Charlińskiego z Olsztyna https://poliklinika.net/oddzialy/hematologia/
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Waldemar Waldemar napisał/a 23.09.2020 o 11:52:
Panie Doktorze. Mam 56 lat mieszkam w UK i tutaj po zdiagnozowaniu szpiczaka w maju 2020 rozpoczalem chemioterapie - lenalidomid 25mg, cyklofosfamid, dexamethazon 40mg plus zoledronic. 6 cykli po 28 dni. Wszystko idzie na razie dobrze, wyniki badania krwi sa w normie i nie chcialbym tego zaprzepascic. Otoz od lekarza rodzinnego otrzymalem list zaproszenie na szczepienie przeciw grypie, z terminami na 8 lub 22 dzien w czsie trwania ostatniego 6 cyklu chemioterapii. Czy istnieje ryzyko komplikacji po szczepieniu lub moze ktorys z tych dwoch terminow jest lepszy do wyboru, bo przeciez czeka mnie jeszcze dalsze leczenie - przeszczep. Czy moze lepiej zrezygnowac. Dziekuje za odpowiedz. Serdecznie pozdrawiam. Waldemar
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Myślę ze można i należy się szczepić p-grypie.
Rekomendacje najnowsze załączam, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2020/REKOMENDACJE-na-temat-szczepien-w-szpiczaku-plazmocytowym.pdf
Katarzyna Katarzyna z Kiełczów napisał/a 22.09.2020 o 21:06:
Dobry Wieczór,
Proszę o poradę, lekarz onkolog który leczy mnie na raka piersi uważa że ten punkt , w kryteriach kwalifikacji mnie wyklucz (od 8 lat choruję na szpiczaka)
8) wykluczenie innych współwystępujących poważnych chorób, w tym innych nowotworów (z wyjątkiem przedinwazyjnego raka szyjki macicy lub raka podstawnokomórkowego skóry) leczonych z założeniem paliatywnym lub radykalnym przy nieuzyskaniu remisji choroby;
Ja uważam że nie, ponieważ od roku nie jestem leczona( jest częściowa remisja ) Wcześniej 5lat brałam Revlimid,, myślę, że nie jestem leczona z założeniem paliatywnym ,nie miałam przeszczepu czy innego leczenia radykalnego. Proszę o opinię to sprawa bardzo ważna. Z powodu drugiego nowotworu wykluczają nie wszystkie programy. Jestem HER dodatnia , przez rok brałam herceptynę bardzo pomogła, przerzuty się wycofały ale jest wznowa miejscowa i już nic nie mogę dostać są jeszcze dwie linie.
Pozdrawiam i dziękuję
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Niestety mam za mało danych aby wydać opinie. Proszę się zapisać na konsultację hematologiczną pod nr 122642591, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Marta Marta z Żywiec napisał/a 21.09.2020 o 23:31:
Dobry wieczór Panie doktorze mam problem nie wiem gdzie udać sie dalej tata 72 lata 2 lata po przeszczepie nawrót choroby dostal lek revlimid po 7 cyklach łańcuchy lambda wzrosly do ok 300 i lek revlimid zostal tacie odstawiony wykonali biopsje wycinek kosci z miednicy i wynik 20% utkania ..dzisiaj lekarz prowadzacy powiedzial ze z programu lekowego revlimidem wypisali tate przed prepanobiopsja i teraz juz nie moze brac revlimidu zostawil Nas z tata bez dalszego leczenia dal wizytówkę ze mozna przyjsc prywatnie nic z tego nie rozumie nie wiem gdzie sie z tata udać czy moze do Gliwic ustalic termin wizyty tam gdzie byl przeszczep obecnie mam rowniez tescia na ojomie w ciezkim stanie bardzo peosze o rade i pomoc co mam robic badal 🙁 nie rozumie jak mozna zostawic pacjeta twierdząc ze z programu revlimidem wypisany a ost.lek czyli 4 linia nie nalezy sie bo wynik 20% nie jest taki zly ...Sama nie wiem co mam o tym mtslec i gdzie nad leczyć tate ....
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno mi precyzyjnie doradzać w takiej sytuacji bez badania podmiotowego, przedmiotowego, bez badań laboratoryjnych i obrazowych. Chyba umowilbym Tatę z Kierownikiem Kliniki i poprosił o pomoc i leczenie
z poważaniem Artur Jurczyszyn
Kasia Kasia z Kielce napisał/a 15.09.2020 o 18:06:
Dzień Dobry, którego z hematologow Pan Doktor by polecił w leczeniu szpiczaka plazmacytowatowego w Kielcach?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W Kielcach polecam profesora Marcina Pasiarskiego. Pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Bydgoszcz napisał/a 14.09.2020 o 23:58:
Witam którego z hemarologów w Poznaniu i Bydgoszczy wybrać...niestety rozpoznany szpiczak
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W Poznaniu polecam dr Monikę Joks, zaś w Bydgoszczy profesora Jarosława Czyża. Leczenie jest zgodnie z zasadami i rekomendacjami Polskiej Grupy Szpiczakowej dostępnymi na stronie www.szpiczak.org Pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Zygmunt Zygmunt z Gdańsk napisał/a 11.09.2020 o 20:21:
Dzień Dobry.
Czy można zastąpić CLEXANE w zastrzykach. tabletką Acard.Mam już cały siny brzuch a słyszałem od innych pacjentów,że lekarz przepisał im Acard zamiast zastrzyków.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedz.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Decyzje o rodzaju leczenia p-zakrzepowego podejmuje zawsze lekarz prowadzący.
Z poważaniem Artur Jurczyszyn
Justyna Justyna z Świdnica napisał/a 09.09.2020 o 08:39:
Dzień dobry,
mama (54 lata) od marca leczona na szpiczaka mnogiego. Doszło do remisji choroby. Obecnie po separacji komórek macierzystych. Od 2 dni zmaga się z kaszlem (pierwsze oznaki przeziębienia). Proszę o informację jakich leków przeciwkaszlowych można używać. Niestety lekarze prowadzący przebywają na urlopie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Myślę że powinna być Pani zbadana przez lekarza POZ lub można zamówić wizytę do domu. Kaszel może być objawem prostego przeziębienia ale tez zapalenia płuc, zwłaszcza w Pani bardzo osłabionej odporności w przebiegu szpiczaka plazmocytowego. Leczenie przez internet nie jest dobrą opcją. Artur Jurczyszyn
Bogdan Bogdan z Szczecin napisał/a 07.09.2020 o 15:41:
PANIE Doktorze. Mam Stwierdzona Amyloidoze Al. Zacznę chemioterapię schematem VCD. Mam zajęcie miesnia sercowego i watroby. Niskie ciśnienie. Częste omdlenia w nocy. Czy da się wyjść z tej choroby po chemioterapii?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Jest bardzo duża szansa ze zaproponowane leczenie VCD Panu pomoże. Co do szczegółów i planów na przyszłość proszę być w kontakcie ścisłym z lekarzem prowadzącym. Zachęcam do nabycia PORADNIKA: https://wydawnictwowam.pl/prod.amyloidoza.12408.htm?sku=79947
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Zygmunt Zygmunt z Gdańsk napisał/a 05.09.2020 o 22:37:
Dzień Dobry.
W czasie tygodnia przerwy w braniu Revlamidu mam jeszcze większe cierpnięcie rąk i bul mięśni w rękaw.Czy to mimo nie brania leku mogą to być skutki uboczne?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W opisanej sytuacji wskazana jest konsultacja neurologiczna i badanie NEUROFIZJOLOGICZNE,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn

Ps. Polecam nasz Poradnik

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Neuropatia-obowodowa-szpiczak-2019.pdf
Tadeusz Tadeusz z Wrocław napisał/a 04.09.2020 o 04:36:
Dzień dobry
Panie Profesorze proszę jeszcze raz o pomoc.
Wykonałem badania zgodnie z wpisem z dnia 24 08 2020 APTT, PROTROMBINA, FIBRYNOGEN, D-DIMER Wszystkie w normie.
Próby wątrobowe zaczęły spadać bilirubina z 12 do 7,5 inne też się obniżają w ósmym dniu leczenia antybiotykiem Zinnat + Metronidazol. Niestety marker CA 19-9 wzrósł w tym czasie z 17 do 54.
Czy może to oznaczać naciekanie szpiczaka guz lity na trzustkę lub wątrobę. Jakie badanie w tej sytuacji powinienem wykonać
Z poważaniem
Tadeusz Włostowski
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Proszę wykonać badanie tomografii komputerowej jamy brzusznej oraz skontaktować się ze swoim lekarzem prowadzącym. Leczenie i konsultowanie przez Internet nie jest dobrym pomysłem Artur Jurczyszyn
Aneta Aneta z Wałbrzych napisał/a 03.09.2020 o 13:14:
Panie Arturze, czy można Panu przesłać dokumentację medyczną w ramach konsultacji na emaila, oczywiście odpłatnie. Sprawa bardzo pilna, dotyczy rozpoznania szpiczaka.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Bardzo proszę przesłać szczegóły na maila mmjurczy@cyf-kr.edu.pl
Zasady dotyczące zdalnych konsultacji są na stronie www.jurczyszyn.eu
Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Diana Diana z Piaseczno napisał/a 03.09.2020 o 11:52:
Dzień dobry, Panie Profesorze,

Moja siostra przygotowuje się do przeszczepu komórek macierzystych, jest leczona w UK. Tamtejszy szpital już teraz wysłał do mnie do Polski list i skierowanie na pobranie krwi w celu potwierdzenia zgodności tkankowej HLA I i HLA II (z tego co zrozumiałam z tego pisma) wraz z całym pakietem do transportu tych próbek - kartonem z oznaczeniami, adresem, w środku fiolki na pobraną krew, a na skierowaniu instrukcje dot. transportu tego materiału.
Teraz jednak pojawia się problem z pobraniem krwi - lekarz rodzinny poinformował mnie telefonicznie, że nie mogą samodzielnie pobrać krwi i wysłać jej do UK do szpitala, gdyż nie mają przeszkolenia, a przede wszystkim narzędzi do zamówienia specjalnie na to transportu. Polecił, bym skonsultowała się z Instytutem Hematologii i Transplantologii w Warszawie przy ul. I Ghandi. Dzwoniłam tam, jednak dowiedziałam się, że obecnie z powodu pandemii badań komercyjnych nie przeprowadzają, ze skierowaniem do przychodni poczekam może nawet 2 lata na wizytę. Polecili mi poszukać komercyjnie kliniki, która taki materiał może pobrać i wysłać, z tym, że kliniki chcą same przeprowadzać, oczywiście odpłatnie, badania, a nie wysłać materiał do UK zgodnie z instrukcjami tamtejszego szpitala i lekarzy prowadzących sprawę siostry.
Czy w takich przypadkach jest przewidziana jakaś specjalna procedura? Jak to obejść?
Dodam, że jestem zarejestrowana od dawna w banku DKMSu, ale w przypadku mojej siostry nie sprawdzano jeszcze banków dawców, kierując się tym, że w sumie jest nas 3 siostry i jest realne prawdopodobieństwo, że dawcą będzie któraś z nas.
Proszę o jakąś sugestię - może ktokolwiek miał taki przypadek i wie, gdzie pójść i kogo pytać o pomoc? Panie Profesorze, spotkał się Pan z taką sprawą?

Dziękuję
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Dzień dobry,

DKMS może udostępnić dane - wystarczy napisać na ich email kontaktowy - udostępnią wynik HLA. Wtedy można od razu sprawdzić czy jest Pani zgodna.

Co do pobrania krwi: Czy może mi Pani wysłać zdjęcia/skany dokumentów które dostała Pani z UK. Nie powinno być problemu z załatwieniem tego u nas.

Pozdrawiam,
Emilian Snarski
Szpital Magodent
Warszawa
Adam Adam z Warszawa napisał/a 31.08.2020 o 22:45:
Dzień dobry.
Panie doktorze czy może Pan podać najczestrze obiawy szpiczaka? To co się czyta na stronach to jedno a to co mówią fachowcy tacy jak Pan to jest wiarygodne.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Polecam publikację w załączeniu,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Grzesiek Grzesiek z Otwock napisał/a 31.08.2020 o 18:29:
Dzień dobry.
Panie doktorze, ostatnio zrobiłem badania ogólne krwi i moczu. Wszystko jest ok poza bialkiem w moczu. Powtórzyłem badanie moczu i ponownie jest białko. Lekarz zlecił mi dodatkowe badanie ze zbiórki dobowej moczu. Poczytałem i przypuszczam że to badanie jest w kierunku szpiczaka. Strasznie się wystraszyłem. Czy myśli Pan że jedynym objawem szpiczaka może być bialkomocz? Czy często bywają pacjenci chorzy którzy nie mieli objawów? Mam 36 lat. Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Przyczyn białkomoczu może być kilkanaście. Proszę zrobić zlecone badania i być w kontakcie z lekarzem prowadzącym,
z poważaniem Artur Jurczyszyn
Andrzej Andrzej z Stalowa Wola napisał/a 31.08.2020 o 17:08:
Szanowny Panie Profesorze.
Chciałbym zapytac, czy program CHT Lendex , który mam miec wdrożony od 08.09.20 w Klinice Hematologii w Rzeszowie ma cos wspolnego z daratumumab.
Niestety VTD nie powiodla sie w moim wypadku..
Z szacunkiem, Andrzej Gackiewicz
PS
Rozopoznanie choroby odbylo sie w Krakowie a wdrozenie leczenia w Rzeszowie .
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W sytuacji, którą Pan opisuje można rozważać leczenie w ramach Programu NFZ, który załączam.
W Pana sytuacji, przy wysokim ryzyku cytogenetycznym, warto rozważyć leczenie KYPROLIS-RD lub DARA-Vd. Pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2020/Program-Daratumumab-i-Kyprolis.pdf
Maria Maria z Wrocław napisał/a 31.08.2020 o 13:29:
Mąż choruje na szpiczaka IgA kappa IIA. Z powodu załamania się ilości płytek musiał przerwać chemioterpię Revlimidem 10. Teraz wraca do niego w dawce 5mg, ale ponieważ mieliśmy jeszcze w domu Revlimid 10, to lekarz prowadzący zaordynował Revlimid 10 co drugi dzień. Czy to stanowi jakąś różnicę? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo trochę nas ta sytuacja niepokoi.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę się stosować do zaleceń lekarza prowadzącego i z Nim ustalać leczenie. Revlimid 10 mg co II-gi dzień jest możliwy do stosowania, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Ewelina Ewelina napisał/a 30.08.2020 o 13:15:
Witam serdecznie.
Moja mama zmaga się ze szpiczakiem ponad 3 lata. Jest po autoprzeszczepie 3 lata a obecnie na immunoterapii. Podczas ostatnich dwóch wizyt(co miesiąc) dostała kroplówkę na wzmocnienie kości(zaznaczam,że jest po operacji ramienia 3 miesiące). Chciałam zapytać czy może lub czy powinna beać jakieś dodatkowe suplementy lub naturalne środki na wzmocnienie kości?
Z góery bardzo dziękuję za ospowiedź.
Pozdrawiam.
Ewelina
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Szanowna Panie Ewelino
Zdecydowanie uważam, iż każde leczenie dodatkowe, suplementy, witaminy TRZEBA uzgodnić z lekarzem PROWADZĄCYM.
Polecam stronę Mayo Clinic https://www.msmart.org/mm-treatment-guidelines
gdzie na pewno znajdzie Pani odpowiedz na swoje pytania i wątpliwości, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Elżbieta Elżbieta napisał/a 29.08.2020 o 12:38:
Dzień dobry Panie Doktorze.
Jestem w trakcie leczenia daratumumabem od stycznia tego roku. Pozostało mi jeszcze 10 cykli co 4 tygodnie . Zmagam się z nawracającym ZUM z powodu e coli. Urolog zaproponował mi autoszczepionkę, ponieważ wszystko inne nie działa. Muszę cały czas brać antybiotyki a i tak infekcje wracają po dwóch tygodniach po zakończeniu leczenia. Czy w okresie terapii daratumumabem zastosowanie takiej szczepionki ma sens ? Pani mikrobiolog, która ma ją zrobić ma wątpliwości .
Czy zażywanie tak dużej ilości antybiotyków może mieć negatywny wpływ na przebieg terapii daratumumabem?
Pytam , ponieważ białko monoklonalne zaczęło mi z powrotem przyrastać. Było wyjściowo 5,9, potem spadło do 3,2 a obecnie jest 4,3 . Autoprzeszczep miałam w 2011 roku. Potem podtrzymująco przez 4 lata brałam talidomid a następnie aż do końca 2019 roku byłam w obserwacji bez leczenia. Wszystkie wyniki są prawidłowe. Nie mam zmian szpiczakowych w kościach ani problemów z nerkami. Problemem jest tylko białko monoklonalne.
Urolog zalecił też zażywanie leku Zevesin (lek cholinolityczny) z powodu nadreaktywności pęcherza . W ulotce jest przeciwwskazany przy neuropatiach, które to pozostały u mnie po talidomidzie. Czy po zastosowaniu dawki 5 mg neuropatie mogą się nasilić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Zapraszam do mojego gabinetu specjalistycznego telefon 122642591 celem badania podmiotowego, przedmiotowego i analizy dokumentacji medycznej. Nie jestem w stanie precyzyjnie i odpowiedzialnie konsultować przez internet na podstawie takiego zapytania jak nizej, z poważaniem Artur Jurczyszyn
Maria Maria z Wrocław napisał/a 25.08.2020 o 11:43:
Szanowny Panie Doktorze,
Mąż (67 lat) szósty rok choruje na szpiczaka IgA kappa IIA. Ma za sobą dwie chemioterapie (CTD i Vel/Dex), autoprzeszczep, aplazję szpiku, kolejny autoprzeszczep, remisję i nawrót choroby, z którym walczył, biorąc revlimid 10 z encortonem. Po 12 cyklu nastąpiło załamanie poziomu płytek (4 tys.), więc po podaniu płytek odstawiono revlimid i encorton, zastępując je dexamethasonem 20 podawanym w pulsach. Obecnie poziom płytek wynosi 42 tys., ale nie można wrócić do chemii, bo nieoczekiwanie CPR skoczyło do 111, a OB do 70. Biopsja szpiku i badanie łańcuchów wykluczyło atak szpiczaka, więc Mężowi podano augmentin, by wyeliminować ewentualną infekcję. Równocześnie wstrzymano dexamethason i tu zaczyna się problem – bez sterydów Mąż jest tak słaby, że z trudem idzie do łazienki i w zasadzie śpi na okrągło przez całą dobę. Trwa to już szósty dzień i wywołuje w nas coraz większy niepokój. Lekarz prowadzący zlekceważył problem i wyznaczył termin wizyty za tydzień, po zakończeniu antybiotyku. O czym świadczą takie objawy? Czy rzeczywiście możemy spokojnie czekać? Może dałoby się coś zrobić, by Męża ,,przywrócić do życia”? Będę bardzo wdzięczna za każdą sugestię.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Bardzo mi przykro ale bez badania podmiotowego, przedmiotowego i badań laboratoryjnych nie jest w stanie precyzyjnie i odpowiedzialnie konsultować hematologicznie. W sprawach pilnych wskazana wizyta ekipy Pogotowia Ratunkowego. Zapraszam do mojego gabinetu specjalistycznego po ustaleniu wizyty pod nr telefonu 122642591,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Marek Marek z Łódź napisał/a 24.08.2020 o 23:19:
Dobry wieczór
Jeżeli ktoś z Was chciałby mieć bezpośredni kontakt z chorymi na szpiczaka..
W celu wymiany doświadczeń, pytań i wsparcia od osób w trakcie leczenia - to polecam na fb grupę "CARITA"
Należący do niej pacjenci wymieniają się przebiegiem choroby, jak sobie z nią radzić, wzajemnie podtrzymują "na duchu" oraz problemy przed i w trakcie leczenia.
To jest taki potrzebny "przewodnik" , bo w grupie jest siła i nikt tak naprawdę nie zrozumie i nie pomoże choremu
(w stosunkowo rzadko spotykanej chorobie jaką jest szpiczak ) jak drugi człowiek zmagający się z tą chorobą....
Serdecznie pozdrawiam i życzę
Dużo Zdrowia
Marek
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W Krakowie trzeci rok działa Krakowska Grupa Wsparcia dla chorych i ich rodzin http://szpiczak.org/krakowska-grupa-wsparcia/
Grupa co miesiąc się regularnie spotyka i wymienia doświadczeniami.
Serdecznie zapraszamy,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Tadeusz Tadeusz z Wrocław napisał/a 24.08.2020 o 14:40:
Dzień dobry
Mam szpiczaka tlącego Hevylite IgG Kappa 40,21
Lambda 1,42 Hemoglobina 13,1 Wapń i Kreatynina w normie.
Pojawiła się u mnie żółtaczka .Nagły wzrost Bilirubiny
10,9 mg/dl ALT 129 AST 70 GGTP 294 Lipaza 83 Amylaza 106.
Nie mam WZW A B C
w UGS jamy brzusznej nie wykazuje nic niepokojącego.
Lekarz internista i hepatolog nie mogą jednoznacznie zdiagnozować mojego przypadku.
Czy szpiczak może dawać takie nietypowe objawy
Z poważaniem
Tadeusz Włostowski
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Proszę wykonać APTT, PROTROMBINA, FIBRYNOGEN, D-DIMER. Potem hepatolog rozważa biopsję wątroby, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Dawid Dawid z Warszawa napisał/a 21.08.2020 o 16:55:
Witam, u mojego taty stwierdzono Amyloidoze Al łańcuchów lekkich. Czy ta choroba jest uznawana jako nowotwór złośliwy? Leczenie związane podobno ze szpiczakiem mnogim. Jaka klinike Hematologii poleca Pan by można było się zgłosić w celu wdrożenia leczenia chemioterapii?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Zalecenia terapeutyczne w AMYLOIDOZIE AL. są zawarte w rekomendacjach Polskiej Grupy Szpiczakowej, które załączam . Polecam Poradnik dla Pacjentów z Amyloidozą AL. https://wydawnictwowam.pl/prod.amyloidoza.12408.htm?sku
Choroba ta jest leczona zazwyczaj przez hematologów w Klinikach lub na Oddziałach Hematologii.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Monika Monika z Włocławek napisał/a 19.08.2020 o 21:06:
Witam. Proszę o informację do jakiego lekarza w Toruniu najlepiej się udać?

U Mamy został wykryty szpiczak mnogi 3 stadium.
Jutro jedziemy do szpitala.
Byłabym wdzięczna za pomoc i podanie mi namiarów na specjalistę w Toruniu lub okolicach z którym mogłabym skonsultować przypadek Mamy.

Dziękuję
Monika
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W Toruniu polecam dr Marcina RYMKO http://www.med.torun.pl/oddzial-hematologii/
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn PS. Leczymy wg standardów Polskiej Grupy Szpiczakowej które podsyłam

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Anna Anna z Wałbrzych napisał/a 19.08.2020 o 17:49:
Dziękuję bardzo za odpowiedź odnośnie mojej wypowiedzi z dnia 14.08.20. Rozumiem, że badania, które Pan zaleca do rozważenia, przy takich wynikach mają na celu potwierdzenie szpiczaka? Czy na podstawie tych badań, które zlecił hematolog można już ustalić rozpoznanie? Dodam, że moje OB wynosi 7. Pytam ponieważ już nie mogę się poruszać, a hematolog nadal nie ustalił rozpoznania i cały czas czekam. Pomimo skierowania do szpitala przez lekarza POZ już dwukrotnie dostałam odmowę przyjęcia na oddział i nie wiem co robić.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Wyniki podane przez Panią niestety mogą poważnie sugerować szpiczaka plazmocytowego. Wymagana jest dalsza diagnostyka specjalistyczna godnie zalecaniami Polskiej Grupy Szpiczakowej,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Bożena Bożena z Radomsko napisał/a 18.08.2020 o 23:00:
Witam!!! U mojej mamy lat 76 podczas pobytu w szpitalu na podstawie badań w tym rezonansu magnetycznego wstęp ie rozpoznano szpiczaka mnogiego. Wypisano ją ze szpitala z zaleceniem konsultacji z lekarzem pierwszego kontaktu. Mama otrzymała skierowanie do szpitala Klinicznego im Kopernika w Łodzi na Oddział Hematologii. Jednak lekarz decydujący jak mniemam uznał, że ma zgłosić się do poradni hematologicznej ( po obejrzeniu wysłanych ma maila wyników badań). W poradni owszem zarejestrowano mamę ale na styczeń 2021 r. Do tego czasu jak najprawdopodobniej nie będę miała kogo zawieźć już do poradni. Mam z trudem się porusza, słabnie z dnia na dzień. Gdzie mogłabym udać się z wynikami mamy, do jakiego lekarza, który chciałby poświecić tej starszej kobiecie swój cenny czas i wskazał co mam dalej robić. Bardzo proszę o jakieś wskazówki na pewno wszystkie będą dla mnie bardzo cenne.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Proszę się skontaktować z dr EWĄ NITĄ z MAGODENT https://magodent.pl/nasi-lekarze/#gallery-details-lek-med-ewa-nita poprzez Jej koordynatorkę podaje telefon 728903957 OLGA KRZEMIŃSKA

Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Katarzyna Katarzyna napisał/a 18.08.2020 o 13:54:
Pani Marleno z Sulejowa 🙂
Chciałam Panią pocieszyć, bo mój tata w czerwcu miał auto-HSCT i niezmiernie męczył się z dolegliwościami gastrologicznymi, w szpitalu przez około tydzień dostawał kilka razy dziennie morfinę, aby wyciszyć jelita, do wyjścia ze szpitala nie dał rady prawie niczego jeść. Po wyjściu do domu bardzo powoli wracało wszystko do normy, martwiliśmy się, że skończy się silnym niedożywieniem, bo wszelkie Nutridrinki czy białko w proszku w ogóle tacie "nie wchodziły". W tej chwili minął już miesiąc jak jest w domu i nie jest całkiem idealnie, ale na część rzeczy apetyt wrócił, oczywiście trzeba wymyślać takie posiłki, które mu odpowiadają i je często, a w małych ilościach, ale przez miesiąc pobytu w domu zmiana na plus jest ogromna. Wymiotów nie ma już w ogóle, czasami lekki ból brzucha i lekkie mdłości, ale to już bardzo rzadko. U nas pomógł jedynie upływ czasu, dogadzanie tacie z posiłkami i cierpliwość.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trzeba cierpliwie i spokojnie poczekać....czas leczy rany, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Patrycja Patrycja z Lipsko napisał/a 18.08.2020 o 13:41:
Dziękuje bardzo Panie doktorze. Napewno umówię się do Pani profesor. Mam
Do Pana jeszcze jedno pytanie: ze względu na ta osteoporozę oraz podejrzenie układowej choroby tkanki łącznej zrobiłam
Kontrolne badania: morfologia, Ob, wit D3, wapń, kreatynina, fosfor, mocz, fostafaza zasadowa w normie. Wczoraj odebrałam wyniki Ppj ANA3 16 antygenów: Nie wiem czy mam się martwić, ponieważ wyniki są bez żadnego komentarza, nie ma podanego zakresu normy:
Podaje wyniki;
RNP/SM -0,00
SM( Sm)- 0,00
SS-A natywne - 1,00
Ro -52 rekombinat - 2,00
SS- B- 2,00
Scl-70- 2,00
Pm- Scl - 2,00
Jo-1 - 2,00
Centromer B- 1,00
PCNA- 1,00
ds- DNA - 5,00
Histony- 1,00
AMA-M2 - 2,00
Kontrola (WS) - 162,00
DFS70- 1,00.
Wizyte u reumatoga mam dopiero za dwa tygodnie a do Pani profesor Stanisławy Bazan Sochy napewno umówię się ale nie wiem kiedy dokładnie dam radę ze względów osobistych dotrzeć do Krakowa. Proszę o radę, i pomoc w interpretacji wyników oraz ewentualne zalecenia co dalej: pozdrawiam serdecznie
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Raz jeszcze polecam gorąco wizytę w Krakowie u prof. Stanisławy Bazan-Sochy, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Barbara Barbara z Maków Maz. napisał/a 18.08.2020 o 13:40:
Dzień dobry,
Bardzo proszę o polecenie dobrego hematologa (leczenie szpiczaka mnogiego, woj mazowieckie). Mieszkamy w Makowie Maz. Dobrze, by były to wizyty prywatne ze względu na szybsze terminy. Wiem, że czas oczekiwania w Instytucie hematologii jest bardzo długi...
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Polecam gorąco dr EWA NITA z MAGODENT z Warszawy https://magodent.pl/nasi-lekarze/#gallery-details-lek-med-ewa-nita
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Marlena Marlena z Sulejow napisał/a 17.08.2020 o 17:45:
Dzień Dobry Panie doktorze... mam pytanie apropo mojej mamy ( lat 62 w X .2019 zdiagnozowany szpiczak) 27.07 miala wykonany autoprzeszczep szpiku . w trakcie pobytu w szpitalu po podaniu dawek melfalanu zaczęły się problemy u mamy z wymiotami i biegunką na zmianę.. wychodząc do domu problem pozostał.. ma ciągle mdłości , brak apetytu , zdarzają się wymioty
( leki przeciwymiotne działają slabo). Wyniki kontrolne morfologia i kreatynina sa dobre. Proszę o odpowiedź w jaki sposób można jej pomóc.. Czy ten stan po przeszczepieniu jest normalny?? Czy powinniśmy zrobić jakieś dodatkowe badania?? Pozdrawiam Marlena
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W istocie bardzo często po wysoko-dozowanym MELFALANIE (kondycjonowanie przy auto-PBSCT) pojawiają się problemy z przewodem pokarmowym...trzeba to jakoś przeczekać...ale na pewno warto zrobić badania kału trzykrotnie bakteriologiczne, mykologiczne, parazytologiczne i wirusowe,
pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Magdalena Magdalena napisał/a 17.08.2020 o 15:51:
Dzień dobry, moj tato (lat 60) jest po 5 cyklu VTD ma coraz większe problemy z poruszaniem, bóle miesniowe, "słabość nog". Czy jest to normalne przy terapi VTD czy może należy obniżyć dawkę którego leku lub odstawić. O skutkach ubocznych nic nie mowi swojemu lekarzowi prowadzącemu. Twierdzi ze da radę do 6 ostatniego cyklu. Obawiam się że nastąpią jakieś nieodwracalne zmiany neuropatyczne:( jestem już gotowa sama zadzwonić do lekarza i omówić sytuację bo tato twierdzi że tak ma być.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Najpewniej wskazane zmniejszenie dawek leków (bortezomib i talidomid) z uwagi na polekową polineuropatię, która może być NIEDOWRACALNA. Podaje zalecenia z Dana Farber Cancer Insitute przez nas przetłumaczone w takich sytuacjach.
Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Neuropatia-obowodowa-szpiczak-2019.pdf
Zygmunt Zygmunt z Gdańsk napisał/a 16.08.2020 o 20:26:
Dziękuję za odpowiedz i jeszcze pozwolę sobie na jedno pytanie.Strasznie cierpną mi ręce a nawet lewa część głowy,bule mięśni stają się momentami nieznośne..To się nasilało z czasem a wizytę mam za miesiąc.Od nawrotu to już 7 miesiąc jak biorę Revlimid.Wyniki dobre,białka nie ma i podejrzewam że dawka 25mg jaką obecnie biorę mogła by być zmniejszona może i czy to by mi pomogło.Podczas pierwszej Lini miałem identyczną sytuacje i zmniejszenie dawki mi pomogło.Został mi jeszcze lek Leyrica od pierwszej linii,czy może udać się do UCK i wyprosić wizytę,żeby nie cierpieć miesiąc?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Myślę ze zmniejszenie dawki REVLIMIDU do 15 mg może pomoc w Pana dolegliwościach.
Ponadto polecam postepowanie w neuropatii w szpiczaku plazmocytowym, które załączam na podstawie opracowania z Dana Farber Cancer Insitute w Bostonie,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Neuropatia-obowodowa-szpiczak-2019.pdf
Zygmunt Zygmunt z Gdańsk napisał/a 14.08.2020 o 11:31:
Czy Revlimid wymaga leku Controloc perzd pobraniem.Myślałem że tylko przed dox raz w tygodniu ale wykupując w aptece receptę dostałem trzy opakowania controlocu 40,że zaczynam się zastanawiam czy pół roku temu dobrze lekarza zrozumiałem.Lekarz był inny jak zawsze a z kontaktem tel.jest problem więc zwracam się z zapytaniem do Pana Doktora a za odpowiedz z góry dziękuję.
Ps.Podczas pierwszej wizyty zrozumiałe,że wystarczy być po posiłku przed zażyciem Revlimidu.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Revlimid nie wymaga leku Controloc do stosowania optymalnego. Natomiast ważna jest profilaktyka p-zakrzepowa, gdyż jest to lek pro-zakrzepowy. Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Anna Anna napisał/a 13.08.2020 o 20:08:
Witam, ze względu na mnogie zmiany w szpiku i kościach uwidocznione w rezonansie wykryto u mnie podejrzenie szpiczaka. Proszę o ocenę wyników. Wynik biopsji szpiku: szpik ubogokomórkowy (możliwa domieszką krwi). Erytropoeza normoblastyczna przytłumiona. Układ granulocytarny że znaczną przewagą komórek dojrzałych. Utkanie chłonne o znacznie podwyższonym odsetki limfocytów. Utkanie siateczki pobudzone w zakresie plazmocytów ( kom. Siat. Właść. 0,3 %, monocyty 2.3 %, plazmocyty 6.9%, suma 9.2%). Dość liczne skupiska płytek krwi.
Dodatkowo wapń całkowity 10.1, białko całkowite 7.0, igA ilościowo 103,0, igG 714.0, igM 34.0, B2-mikroglobuliny 1.9. Wolne łańcuchy kappa 5.700, lambda 245.130, stosunek kappa/lambda 0.023. Dodatkowo parathormon <1.2 (!). Czy te wyniki potwierdzają szpiczaka?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Uważam ze warto rozważyć wykonanie TREPANOBIOPSJI SZPIKU KOSTNEGO oraz badanie WBLDCT układu kostnego, pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Aneta Aneta napisał/a 13.08.2020 o 05:37:
Dzień dobry, ze względu na zmiany w kościach pojawiło się u mnie podejrzenie szpiczaka. W biopsji szpiku wykazano 9 % komórek plazmatycznych, hematolog nie zlecił żadnych dodatkowych badań. Czy wynik biopsji pozwala na wykluczenie szpiczaka?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Wskazane aby wykonać trepanobiopsje szpiku kostnego oraz badanie WBLDCT kości płaskich lub NMR.
Badania diagnostyczne wykonuje się zgodnie z zaleceniami dostępnymi w artykule który załączam. Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Iwona Iwona z Kraków napisał/a 08.08.2020 o 15:01:
Szanowny Panie Doktorze,
Tata, lat 64. Z początkiem czerwca trafił do szpitala z ostrą niewydolnością nerek i hiperkalcemią. Badania wykazały zmiany osteolityczne kręgosłupa, złamanie patologiczne L3, podejrzenie zmian przerzutowych L2,L3, L5. Hematolog na podstawie określonych markerów uznał szpiczaka za mało prawdopodobnego. Została wykonana biopsja szpiku, jednak materiał był pusty.
Z początkiem lipca wykonano operację spondylodeza transpedikularna L1-L4 typu Expedium (implant tytanowy), laminektomia L3, odbarczenie kanału kręgowego i pobrano materiał do badania hist.-pat. Wynik tego badania: fragmenty tkanki kostnej i szpiku z widocznym naciekiem złożonym z drobnych plazmocytów (CD138+), które miejscami prawdopodobnie wykazują restrykcję ekspresji łańcuchów Kappa/Lambda (odczynowi towarzyszy umiarkowane tło, które utrudniają interpretację). W całości obraz mikroskopowy budzi podejrzenie w kierunku nowotworu plazmatycznokomórkowego (np. szpiczak); CD3, CD20, CD138, Kappa, Lambda, Ki67. Wyniki wymagają dalszej konsultacji ze Szpitalem Uniwersyteckim w Krakowie, co potrwa kolejny miesiąc.
Tata jest bardzo słaby, poruszanie się jest b. dużym obciążeniem, skarży się na bardzo duże bóle. Czy można rozpocząć leczenie już teraz na podstawie obecnego rozpoznania? Może radioterapia zmian przerzutowych? Czy trzeba czekać kolejny miesiąc na wynik. Diagnostyka się bardzo przedłuża. Co można zrobić, by pomóc? Czy powtórzenie biosji byłoby wskazane? Czy jednak trzeba czekać? Czy wcześniejsza wizyta u hematologa (niż dopiero we wrześniu - wtedy jest zaplanowana) by pomogła?
Z góry dziękuję za pomoc!
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Myślę ze można stanowczo rozpoznać szpiczaka plazmocytowego i rozpocząć terapie p-nowotworową jak najszybciej,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Asia Asia z Wisła napisał/a 07.08.2020 o 22:32:
Witam! U mojej przyjaciółki zdiagnozowano szpiczaka i w zeszłe wakacje miała auto przeszczep komórek macierzystych. Po paru tygodniach rozpoczęła też chemioterapie. W lutym znalazła się w szpitalu w cieżkim stanie. Lekarze nie umieli do końca zdiagnozować przyczyny jej stanu. Wyniki wątrobowe były bardzo złe i mimo tego że była w stanie mówić i sie poruszać, nie miała świadomości kim jest, itd. Ten stan trwał ok 2 miesiace. Później świadomość stopniowo wróciła, jednak lekarze powiedzieli jej że jej pamięć krótka nie jest do końca sprawna. Ona sama odczuwa luki w pamięci. Obecnie wyniki z testów krwii wskazują, że stan wątroby znowu się pogarsza. W przyszłym tygodniu ma mieć kolejną biopsję wątroby. Jej lekarze nie są pewni co powoduje problemy z jej wątrobą. Szukają w kierunku WZW. Czy to jednak nie jest powiązane ze szpiczakiem? Czy spotkał się pan z takim przypadkiem? Prosiłabym o radę. Z góry dziękuję!
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W istocie niecodzienny problem. Przyznam szczerze ze do tej pory nie spotkałem się z podobna sytuacją. Być może biopsja wątroby wniesie jakieś nowe informacje?
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Patrycja Patrycja z Lipsko napisał/a 07.08.2020 o 20:16:
Witam. Od 6 lat jestem pod obserwacja w kierunku choroby układowej tkanki łącznej. Mimo ogromnych boli tj. Barku prawego, kolan, mięśni pleców, odcinka szyjnego, / badania krwi mam dobre. Przeciwciała tez były ujemne ostatni raz w 2015 roku. Neurochirurg stwierdził luszczke reumatoidalna na poziomie C1 C2 przy zębie obrotnika. Mam 32 lata. W listopadzie złamałam palca ręki lewej po uderzeniu delikatnym w drzwi. Zrobiłam densytometrie: mam osteoporozę w odcinku lędźwiowym, w niektórych odcinkach -3,0. Biodro lepiej ale jest znaczna osteopenia. Biorę Metypred 4mg, wcześniej 16 i 8 mg. Oraz Arechin. Poziom witaminy D3 i wapnia jest dobry. Jestem bardzo szczupła, wazę 50 kg. Jednak czuje się coraz gorzej, mięśnie są słabe jakby zanikały. Badania Emg mięśni naramiennych tez nie są prawidłowe. Być może moje dolegliwości i ta osteoporoza maja
Inne podłoże. Skąd u mnie takie zniszczenia w kościach, trochę za wcześnie na taka osteoporozę. Nie wiem co jeszcze zrobić żebym nie została kaleka. A wciąż nie wiadomo co mnie niszczy. Dodam ze doszły bóle stawu skroniowo szczekowego z zapaleniem nerwu trójdzielnego prawego. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W istocie opisany problem nie jest łatwy ani prosty. W takich sytuacjach zawsze polecam prof. Stanisławę Bazan-Sochę http://www.dobrylekarz.com.pl/pl/oferta/alergologia
Proszę się na mnie powołać Artur Jurczyszyn
Anna Anna napisał/a 07.08.2020 o 00:27:
Witam. Dziś podano diagnozę mojej babci lat 78-(okaz zdrowia w pełni sił jescze 4 tyg temu ) -Szpiczak mnogi. Przez 2 tygodnie leczona była na zapalenie układu moczowego , jednak słabła z dnia na dzień , trafiła do szpitala po tygodniu badań obserwacji stwierdzono , ze nic jej nie dolega i została wypisana. Przez tydzień pobytu w szpitalu tak osłabła , ze nie jest w stanie chodzić , bardzo mało je . Po wizycie domowej , konsultacji , lekarskiej przeproszono nas za błędna diagnozę , ponieważ po przeanalizowaniu wyników stwierdzają szpiczaka. Bardzo proszę o polecenie hematologa w województwie kujawsko - pomorskim . Pochodzimy z Brodnicy .
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Popatrzyłem na mapę i chyba najlepiej z Brodnicy udać się do Torunia http://www.med.torun.pl/oddzial-hematologii/
Polecam dr Marcina Rymko,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Aleksandra Aleksandra napisał/a 06.08.2020 o 20:43:
Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź. Oczywiście zapoznałam się z artykułem na temat dziedziczenia szpiczaka i wynika z niego, że niestety ale u osób spokrewnionych ryzyko jest większe, czyli istnieje jakaś zależność rodzinna.. Czy dobrym pomysłem będzie wykonywanie co roku badania krwi w tym OB,proteinogramu oraz badania immunofikascji białek w celu szybszej ewentualnej diagnozy oraz wdrożenia dzięki temu szybciej odpowiedniej terapii?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Oczywiście można robić takie badania kontrolne
Aleksandra Aleksandra napisał/a 06.08.2020 o 07:56:
Witam. Czy szpiczak jest dziedziczny, Mój Tata zmarł na szpiczaka i bardzo boję się tej choroby. Czy istnieje jakaś profilaktyka tej choroby? Czy można poprzez tryb życia czy odpowiednią dietę zminimalizować ryzyko zapadnięcia na tą chorobę? Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Szanowna Panie Aleksandro
Wiem ze szpiczak nie jest dziedziczny na szczęście. Zachęcam do lektury artykuły sprzed 2 lat na ten temat,

pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2018/Epidemiologia-i-etiopatogeneza-MM-i-MGUS-PHMD-2018.pdf
Michał Michał z Białystok napisał/a 04.08.2020 o 14:55:
Witam Doktorze,
W listopadzie 2019 zdiagnozowano u mnie (na podstawie materiału pobranego podczas stabilizacji kręgosłupa szpiczak plazmocytowy) odosobniony. Na badaniach PET występuje tylko jedno ognisko w trzonie kręgu L3. Ilości białek monoklonalnych niska - we krwi (0,3), szpiku (ok 10%), w moczu brak. Mam 38 lat, poza uszkodzeniem nerwów piszczelowych iniedowładami w wyniku pęknięcia trzonu czuję się bardzo dobrze. Innych objawów nie mam, Jednak pomimo radykalnej radioterapii, zakończonej w styczniu 2020 ognisko w kręgu nie wygasło, SUV max spadło w ciągu 10 miesięcy z 21 do poziomu 11, jednak krąg w badaniu PET nadal "świeci". Jakie dalsze leczenie by Pan zalecił?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za Pana pytanie.
Sprawa nie jest prosta i jednoznaczna. Zapraszam na teleporadę lub konsultacje hematologiczną w moim gabinecie lekarskim. Szczegóły na stronie www.jurczyszyn.eu
Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
N N z Wałbrzych napisał/a 04.08.2020 o 07:56:
Proszę o polecenie dobrego hematologa w Wałbrzychu. W grę wchodzi również okolice Wałbrzycha oraz Wrocław.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W Wałbrzychu polecam prof. Aleksandrę Butrym,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Sylwia Sylwia z Koszalin napisał/a 02.08.2020 o 23:05:
Szanowny Panie Doktorze. Zdiagnozowano u mojego taty (55l.) Szpiczaka mnogiego z tym, że ma kompletnie wyniszczone nerki w stopniu V. Jakie w takiej sytuacji są dalsze kroki leczenia? Czy osobie, która co 2 dzień jeździ na dializy można podać chemię? Pozdrawiam.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno tutaj precyzyjnie doradzać przez internet. Sprawa jest skomplikowana. Może najlepiej lekarz który się opiekuje TATA do mnie zadzwoni telefon 601539077,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Nikola Nikola napisał/a 02.08.2020 o 15:20:
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź. Proszę jeszcze o informację czy takie wyniki badań wskazują tylko na podłoże nowotworowe czy mogą to być jakieś inne choroby nienowotworowe? Oczywiście wszystkie wskazane badania wykonam w trybie pilnym. Dodam jeszcze, że mam 46 lat, jeśli ma to jakieś znaczenie.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno mi tutaj precyzyjnie doradzać bez badania podmiotowego, przedmiotowego oraz badań laboratoryjnych, namiary na mój gabinet specjalistyczny są dostępne na stronie www.jurczyszyn.eu
Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Nikola Nikola napisał/a 01.08.2020 o 11:08:
Witam, czy ponizszy opis rezonansu moze wskazywać na szpiczaka. Dodam, ze wszystko zaczeło się od złamania obojczyka, po miesiacu nastąpił bol kregoslupa, badanie densytometryczne wskazalo osteopenię. Miesiac wczesniej wykonano rtg, na ktorym oprocz zmian zwyrodnieniowych nic nie wykazano. Morfologia z rozmazem w granicach normy. W wykonywanym usg jamy brzusznej miesiąc temu również wszystko było w normie.

Podostre nadłamania trzonów wzdłuż górnych blaszek granicznych Th12 i L2 z dyskretnym uwypukleniem sciany tylnej trzonów dokanałowo-bez stenozy kanału kregowego i otworów międzykregowych, z obniżeniem wysokosci trzonów około 30%.
Niejednorodny sygnał i wzmocnienie kontrastowe szpiku kostnego kregosłupa L/S z ogniskami mnogimi śr do 1 cm także w kościach miednicy i kości krzyżowej i żebrach (na granicy zakresu badania).
Pozatym na tle tych zmian ogniska niskosygnałowe w T2 bez cechwzmocnienia kontrastowego w trzonach kręgów lędźwiowych i Th11 i przynasadzie prawej kregu L2 ś.r około 1 cm oraz
ulegających wzmocnieniu kontrastowemu (ognisko w przynasadzie L5) śr. 0,7 cm.
Bez cech stenozy kanału kregowego i otworów m/k.
Torbiele Tarlova S2 ś.r do 1,2 cm
Poza tym bez zmian wewnatrzkanałowo.
Stożek rdeznia i nici ogona końskiego prawidłowe.
Zmiany przeciązeniowe w stawach miedzywrostkowych.
Poza tym bez uchwytnych zmian w MR
Dodatkowo: Powiekszona wątroba o powiekszonym lewym placie.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Oczywiście nie można wykluczyć szpiczaka mnogiego przy tym co Pani przesłała...proszę wykonać następujące badania: elektroforeza białek, badanie ogólne moczu, kreatynina, mocznik, immunofiksacja białek, wolne łańcuchy lekkie kappa i lambda w surowicy, wapń, podklasy immunoglobulin IgG, IgA, IgM, beta2mikroglobulina, Aspat, Alat, bilirubina, cholinesteraza, fosfataza alkaliczna, HBs, HCV, HIV. Możliwa jest TELEPORADA...szczegóły na stronie www.jurczyszyn.eu
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Diana Diana z Piaseczno k. Warszawy napisał/a 29.07.2020 o 19:28:
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Tak samo mówi moja siostra, choć podobno istnieje ryzyko, że szpik siostry, która jest chora, może okazać się nieskutecznym. Wszystko w zależności od reakcji organizmu na chemię. Czyli okaże się w trakcie.

Dziękuję,
Diana
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Polecam stronę https://www.msmart.org/multiple-myeloma gdzie znajdzie Pani aktualne standardy i algorytmy postepowania w szpiczaku plazmocytowym, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Diana Diana z Piaseczno k. Warszawy napisał/a 29.07.2020 o 15:16:
Dzień dobry,
szukam porady, pomocy - moja siostra (36 l.) ok. roku temu dostała diagnozę pojedynczej postaci szpiczaka, zmiany pojawiły się w kości udowej. Przeszła operację wzmocnienia kości oraz cykl 5-tygodniowej radioterapii. Leczy się i mieszka od lat w UK. Obecnie niestety okazało się, że choroba atakuje - prawdopodobnie już jako pełnoobjawowy szpiczak. Tamtejsi lekarze zdecydowali, że najlepszy będzie przeszczep komórek macierzystych. Siostra od przyszłego tygodnia zaczyna "lżejszą" chemię, potem - w zależności od odpowiedzi organizmu - autoprzeszczep lub przeszczep komórek np, od rodzeństwa lub dawcy niespokrewnionego. Chcę zorientować się, czy w tym przypadku, jako, że moja siostra leczy się w UK, mogę przeprowadzić stosowne badania porównawcze pod kątem możliwości transplantacji ode mnie w Polsce? Dodam, że jestem zarejestrowanym dawcą w polskim banku od kilku lat, ale z tego, co wiem, tamtejszy NHS ma wysłać mi "pakiet do pobrania próbek" - cokolwiek to znaczy. Czy dokładniejsze badania porównawcze - np. z krwi - mogą odbyć się tu w Polsce, czy muszę liczyć się z koniecznością wyjazdu do UK? Nie ukrywam, że zależy mi na czasie, w związku z dodatkowymi problemami z koronawirusem....
dziękuję z góry za odpowiedź!
Diana
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Oczywiście jest możliwość badania zgodności tkankowej HLA I i II klasy dla Pani i siostry aby przekonać się czy może Pani być dawcą.
Nie mniej jako I linia leczenie to na pewno będzie auto-przeszczep szpiku kostnego. Przeszczep od dawcy rodzinnego lub niespokrewnionego NIE jest w I linii leczenia standardem na świecie.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Maria Maria z Wrocław napisał/a 29.07.2020 o 00:02:
Z całego serca dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. To, co Pan robi dla chorych na szpiczaka, jest niesamowite! Z poważaniem -Maria Głowacka
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Cieszę się ze mogłem odrobine pomoc. W życiu każdy powinien mieć pasję....moją dewizą jest WSZYSTKO dla INNYCH,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Maria Maria z Wrocław napisał/a 28.07.2020 o 20:17:
Szanowny Panie Doktorze,
Mąż (67 lat) szósty rok choruje na szpiczaka IgA kappa IIA. Ma za sobą dwie chemioterapie (CTD i Vel/Dex), autoprzeszczep, aplazję szpiku, kolejny autoprzeszczep, remisję i nawrót choroby, z którym teraz walczy, biorąc revlimid 10 z encortonem. Skończył właśnie 12 cykl. Zaczynał ten cykl mając WBC-2,88, HGB-10,9, PLT-85, OB-13. Czuł się bardzo dobrze. Badanie przed kolejnym cyklem (przedwczoraj) pokazało WBC-4.0, HGB-12,3, PLT-4 (!!!). Mąż prosto z SOR-u trafił na oddział alergologiczny kliniki , gdzie w ciągu dwóch dni podano mu 12 jednostek KKP, co jednak nic nie dało, bo dziś znów PLT=3. Hematolog poproszony na konsultacje kazał odroczyć podawanie revlimidu, kontynuować transfuzje KKP i dołączyć deksametazon. Pojawia się jednak pytanie, co oznaczają te wyniki morfologii. Co może być przyczyną ,,znikania" płytek? Czy może to być wpływ leku antydepresyjnego ARKETIS, który Mąż bierze od 4 miesięcy? Jakie badania należałoby zrobić, by zrozumieć, co się dzieje? Zwracam się do Pana Doktora, bo mam wrażenie, że alergolodzy są bezradni, a konsultacja hematologiczna była formalnością, gdyż lekarz nawet nie widział Męża i chyba nie miał okazji, by poznać historię jego choroby.
A my mamy za sobą doświadczenie aplazji szpiku i jesteśmy przerażeni, bo teraz już nie ma żadnych rezerw dla Męża.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno konsultować przez internet ale chyba należy rozważyć aspiracje szpiku kostnego. Wskazane tez badanie APTT, Protrombina i Fibrynogen, D-dimery. Oczywiście Revlimid jest przeciwwskazany.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Piotr Piotr z Gdańsk napisał/a 27.07.2020 o 12:25:
Dziękuję za odpowiedź,
Czyli można przyjąć że KRD w pierwszej linii to błąd? Ponieważ zamyka on drogę na przyszłość? Czy może KRD + przeszczep ? A może normalna procedura czyli VTD + przeszczep. Nie wiem co robić, nie znam się na tym, spać nie mogę przez to ... Jestem już po dwóch infuzjach Karfilzomibu. Co robić ??? Zmuszony jestem podejmować decyzję w temacie na którym się nie znam, a zależy od tego moje życie .... pomocy
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
KRD to tez dobre leczenie. Nie jest to błąd. Proszę o szczegółach rozmawiać z lekarzami prowadzącymi. Konsultowanie się przez internet nie jest dobrą drogą z różnych powodów. Albo Pan ma zaufanie do hematologa prowadzącego albo Pan tego zaufania nie ma...
Z poważaniem Artur Jurczyszyn
Piotr Piotr z Gdańsk napisał/a 27.07.2020 o 09:40:
Dzień dobry,
Panie Doktorze, czy schemat KRd to dobry pomysł na leczenie nowo zdiagnozowanego pacjenta? 43 lata. SLIM CRAB - 70% plazmocytów. Z takiego leczenia można skorzystać w ramach badania klinicznego prowadzonego przez PCM. Nie przewiduje ono jedynie przeszczepu. Czy może lepiej te "lepsze leki" zostawić na później? Co Pan o tym sądzi?
Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Mamy kilka tygodni temu przedstawiane przez profesora Shaji Kumara wyniki badania ENDURANCE, które u Chorych standardowego ryzyka z MM nie udowodniły wyższości KRD nad VRD.
Proszę przeanalizować prezentacje, którą załączam. Poza tym w tak młodym wieku wszędzie na świecie rekomenduje się procedurę auto-PBSCT, to nadal standard postepowania. Protokół PMC w badaniu COBRA chyba tego nie zakłada. Warto tez pamiętać o ewentualnej kardiotoksyczności CARFLIZOMIBU, która może wystąpić u około 5-6% chorych.
Proszę zobaczyć na światowe standardy na stronie www.msmart.org Tam Nikt w 1 linii nie rekomenduje KRD obecnie.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2020/E1A11_Kumar_LBA3_Final.pdf
konrad konrad z koło napisał/a 23.07.2020 o 18:59:
Dzień dobry.
Panie Doktorze u mojego taty 80 lat zdiagnozowano szpiczaka. Obecnie od kilku tygodni bierze chemię w tabletkach. Po prześwietleniu nie ma zmian typowych dla szpiczaka w kościach. Problemem jest ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Ma problem ze wstaniem z łóżka. Ja wstanie to z problemami chodzi. Co można teraz zrobić?
Jakieś ćwiczenia, zabiegi? Proszę o radę.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno precyzjnie doradzac bez badania podmiotowego, przedmiotowego, badan obrazowych i badan laboratoryjnych. Zachecam do kontaktu z lekarzami prowadzacymi pacjenta,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Marta Marta z Żywiec napisał/a 23.07.2020 o 18:50:
Dzień dobry Panie doktorze mam pytanie tata 70lat po przeszczepie szpiku 2 lata nawrót choroby otrzymal 10 cykli Revlimidu i lancuchy 400 lekarz kazal dzwonic w poniedzialek ze zostaje wstrzymane leczenie i bede chcieli wlaczyc inny lek jesteśmy zalamani oprucz tego wyniki morfologi ma w normie czy jest mozliwosc leczeniem innym lekiem ?jaka jest Pana zdanie...?pozdrawiam serdecznie
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Ewentualną progresję choroby trzeba potwierdzić dwukrotnie. Prosze byc w kontakcie z lekarzami prowadzacymi, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Katarzyna Katarzyna napisał/a 23.07.2020 o 13:13:
Panie Doktorze,
wiem, że na chwilę obecną Lenalidomid nie jest dostępny w Polsce dla pacjentów po procedurze auto-HSCT, ale gdyby był, to jaki jest optymalny czas na rozpoczęcie jego podawania? Czy zależy to od danego przypadku czy też jest jakiś ogólny moment? A jeśli od danego przypadku to czy są przynajmniej jakieś "widełki" - przedział czasowy?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Myślę ze około 100 dni po przeszczepie można podawać LENALIDOMID 10 mg jako podtrzymanie,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Lidia Lidia z Wrocław napisał/a 17.07.2020 o 11:34:
Witam, bardzo pilnie szukam kontaktu z p. Magdą z Warszawy, która 24.05..2020. oferowała odstąpienie leku o nazwie LENALIDOMID nawet jeśli już go nie posiada , dziękuję za pomoc ...
mój nr tel. 669-233-163
mariola mariola z gdynia napisał/a 16.07.2020 o 14:18:
Dzień dobry.
Zdiagnozowano u mnie szpiczaka.Proszę o polecenie lekarza w trójmieście.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

Polecam gorąco dr Wandę Knopińską-Posłuszny.
Oddział Hematologii Szpitale Pomorskie Gdynia Oddział i Poradnia
gabinet: Mała Klinika Gdańsk, Malczewskiego, rejestracja mailowo i telefonicznie

Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Mieczysław Mieczysław z Gdańsk napisał/a 16.07.2020 o 12:12:
Panie doktorze,Doktor Ciepluch przeniosła swoich pacjentów z Centum Onkologi do UCK,potrzebujących leku Revlimid,bo takiego w CO nie mają i nie może jako lekarz nie prowadzący udzielać porad jak mi oświadczyła telefonicznie.Do UCK chodzi moja żona tylko po leki ponieważ ja kuruję się jeszcze po złamanej i zoperowanej nodze przez szpiczaka a tam raczej się nie można dodzwonić o poradę.Liczyłem tylko na porównaniu moich dolegliwości w czasie przerwy 7 dniowej w przyjmowaniu leku z Pana pacjentami ale i za taką odpowiedz dziękuję.
Pozdrawiam.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Polineuropatia po zażywaniu REVLIMID tez się może pojawić u około 10% Chorych.
Sugeruje konsultacje NEIROLOGA oraz badanie neurofizjologiczne celem oceny stopnia polineuropatii polekowej,
Artur Jurczyszyn
Mieczysław Mieczysław z Gdańsk napisał/a 16.07.2020 o 08:57:
Panie Doktorze Dzień Dobry.
Mam guz w górnej części kręgosłupa nie operowalnego oczywiście może tylko w Gdańsku w/g opini neurochirurgów z UCK..Jestem po 21 dniowej terapii Revlimidem a więc w okresie siedmiodniowej przerwy.Wyniki jak zawsze dobre,co nieraz wprowadza lekarzy w błąd bo u mnie szpiczak rozchodzi się po kościach.
Panie Doktorze w czasie kolejnych przerw w przyjmowaniu Revlimidu jest coraz gorzej,drętwienie rąk ból silny w rękach zwłaszcza prawej jest coraz silniejszy w tym czasie.Czy to jest normalne i trzeba to przejść bo nie wydaje mi się że nagle guz odrasta.
W przyszłym tygodniu zapisany jestem,/oczywiście prywatnie/ na rezonans i chcę porównać wielkość guza z pierwszym obrazowaniem sprzed lekiem Revlimid i przesłać do prywatnej kliniki w Wrocławiu w której przyjmuje neurochirurg polecany przez Pana Doktora,żeby potraktował to jako zdalną wizytę,oczywiście z wysztkimi formalnościami z mojej strony i ocenił.Być może guz się zmniejszył lub jakie są szanse operacji.Ale pytanie do Pana Doktora,czy w czasie przerwy w przyjmowania Revlimidu mogą wystąpić tak silne drętwienia i bóle mięśni rąk?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Bardzo mi przykro ale nie podejmuje się precyzyjnie i odpowiedzialnie konsultować przez Internet bez badania podmiotowego, przedmiotowego, badan laboratoryjnych i obrazowanych.
W Gdańsku polecam dr Hannę Ciepłuch https://meamedica.pl/index.php/godziny-przyjec/dr-hanna-ciepluch
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Kasia Kasia z Rzeszow napisał/a 13.07.2020 o 00:54:
Dzien Dobry Panie Doktorze
Mieszkam poza granicami Polski I bardzo chcialabym prosic o informacje dotyczace leczenia a w szczegolnosci specjalisty zajmujacego sie leczenie Szpiczaka w Rzeszowie lub okolicy. Dziekuje
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W Rzeszowie polecam prof. Mirosława Markiewicza,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Ala Ala z Ełk napisał/a 11.07.2020 o 12:39:
Dzień Dobry Pana Doktorze
Mój mąż w X 2017r miał zdiagnozowanego szpiczaka plazmocytowego IgG kappa III ISSS,stan po 9 kursach chemioterapii VCD (od X 2017 do maja 2017),przebyta radioterapia paliatywna na obszar kręgosłupa L1-L5 w 2017r,Od maja 2018r do grudnia 2019r leczony Talidomidem 100mg + Dexamethazone 4 mg,później Talidomid 200mg..Od grudnia 2019r progresja choroby. Obecnie chemioterapia IX cykl: Lenalidomid
w dawce 15 mg na dobę i Dexamethazone 4..Mąż ma wielonaczyniową chorobę wieńcową z zajęciem pnia LTW,stenozę zastawki aortalnej i jest zakwalifikowany do
założenia stentów.Wyniki krwi:WBC-2.41,HGB-9.3,PLT-103.Mąż ma 70 lat ,przebyte choroby to:zapalenie opon mózgowych-1999, udar mózgu-2001,,przebyta resekcja guza nowotworowego pęcherz-2015. Czy ewentualny zabieg założenia stentów może być ryzykowny?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi jest się precyzyjnie wypowiadać w tej kwestii, gdyż nie jestem kardiologiem inwazyjnym...ale sądzę ze to zabieg z niewielkim ryzykiem, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Konrad Konrad z Koło napisał/a 08.07.2020 o 22:14:
Dzień dobry
Dwa dni temu u mojego taty w wieku 80 lat zdiagnozowano szpiczaka. Powodem badania było pocenie nocne i ból kręgosłupa w okolicy ledźwiowej. Gdzie pan doktor poleciłby podjąć leczenie. Mieszkamy w okolicach Koła woj. wielkopolskie.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Z uwagi na wiek pacjenta sugeruje Ośrodek Hematologiczny najbliższy miejscu zamieszkania. Patrzyłem na mapę i chyba polecam ŁODZ.
W Łodzi proszę poszukać dr Pawła Robaka, to bardzo dobry specjalista, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Agnieszka Agnieszka z Warszawa napisał/a 06.07.2020 o 11:21:
Dzień dobry, moja Mama od ponad 10 lat jest pod obserwacją hematologa z powodu Mgus, ostatnio miała robioną trepanobiopsję której wynik jest 10-15% plazmocytow, nie ma anemii, nie ma dysfunkcji CRAB, ogólnie czuje się w miarę dobrze. Czy wyniki wskazują na szpiczaka tlącego się czy jeszcze MGUS?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej sytuacji proszę wykonać WBLDCT kości, czyli tomografie komputerową dedykowaną do układu kostnego.
W sytuacji gdy będą zmiany osteolityczne wskazane leczenie jak w MM. Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Piotr Piotr z Bydgoszcz napisał/a 05.07.2020 o 15:29:
Witam Palnie Doktorze. Odebrałem wyniki histopatologiczne w którym jest napisana plasmacytoma... Objawia się u mnie tym że mam guza w otrzewnej 13x14x16cm..i dwa do 25 mm jest to wznowa po dwóch latach gdzie miałem usuniętego guza o wymiarach 11x11x11 cm... I zostałem skierowany przez centrum Onkologiido poradni hematologicznej.Moja Pani Hematolog upiera się że szpiczak nie występuje w formie guzów ze jest to choroba kręgosłupa i szpiku. Czy Guz plazmacytowy może być szpiczakiem? POZDRAWIAM
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Opisana przez Pana prezentacja nawrotu choroby jest możliwa.
Proszę poczytać o podobnych sytuacjach klinicznych:
https://www.mp.pl/paim/issue/article/4353
oraz
https://www.mp.pl/paim/issue/article/4415
Pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Grzegorz Grzegorz z Brugge napisał/a 01.07.2020 o 23:14:
Witam serdecznie
Jestem 46 letnim mężczyzną, mieszkam na stałe w Belgii. Co roku przechodzę kompleksowe badania z uwagi na 6 stentów jakie nabyłem w ostatnim czasie 🤔
Dzisiaj dowiedziałem się że ostatnie badania wykazały coś nowego i zostało właśnie potwierdzone. Szpiczak mnogi. Czekam na datę biopsji i wtedy poznamy obraz zniszczenia i rokowania. Gdyby nie problem z cholesterolem i zwapnieniem aorty to byłbym spokojniejszy bo dość szybko wykryto. Ale... Dam znać co u mnie gdy się coś zmieni. Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Zapraszam do kontaktu bezpośredniego poprzez nr do gabinetu hematologicznego - 122642591. Nie sądzę aby Księga Gości była najlepszym miejscem na omawianie Pana problemów zdrowotnych,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Łukasz Łukasz z Karbowiak napisał/a 30.06.2020 o 09:45:
Dzień dobry,
Moja mama lat 63 w czerwcu 2020 na oddziale Hematoonkologii w Opolu została zdiagnozowana w kierunku szpiczaka mnogiego/makroglobulinemii weldenstroma. Lekarze chyba na ten moment jeszcze nie są w stanie ustalić, które z ww. schorzeń u niej występuje albowiem w badaniach nie wykryli białka IgG lecz tylko IgM. Mama też nie ma żadnych zmian osteolitycznych, ale z kolei ma mocno uszkodzone nerki i jest zależna od dializ. Czy są jakieś badania albo ośrodek w Polsce. bądź lekarz, który specjalizuje się w takich rozróżnieniach i bedzie potrafił to jednoznacznie określić? Czy posiadacie Państwo wiedzę czy oddział hematoonkologii w Opolu jest oddziałem dobrym, a lekarze tam pracujący są dobrymi fachowcami w zakresie ww. chorób czy powinienem dla mamy szukać lepszej opieki w innej placówce?
Mama przyjęła też w czerwcu 2020 na ww. oddziale I cykl chemii VCD czyli z tego chyba wynika, że lekarze skłaniają się bardziej ku szcpiczakowi mnogiemu. Z tego co mi mama powiedziała to substancje składające się na ten schemat podawane są jej dożylnie ( bortezomib ) opisuje to jako jakąś zieloną substancję, dożylnie ( cyklofosfamid ) i tabletki ( deskametazon ). Z kolei na stronie Polskiej Grupy Szpiczakowej w zaleceniach z 2017 znalazłem informację, że aby zmniejszyć efekty uboczne tej terapii bortezomib mógłby zostać podawany podszkórnie, a cyklofosfamid w tabletkach? Czy macie Państwo wiedzę czy każdy szpital sam sobie ustala sposób podania chwmioterapii lub ma ograniczenia w jej podawaniu w taki czy inny sposób lub czy mógłbym poprosić lekarzy, aby substancje te podawali mamie w sposób jak najbardziej dla niej bezpieczny i komfortowy wynikający z ww. zaleceń? A może taki sposób podania wynika też z innych czynników? Ostatnie pytanie dotyczy dawki bortezomibu. Mama dostała go w dawce 1,9 mg w 1,4,8,i i 11 dniu, gdzie w ulotkach czy to w podaniu dożylnym czy podskórnym oraz w ww. zaleceniach znalazłem tylko dawkę 1,3 mg. Czy podawana wyżej mojej mamie dawka bortezomibu jest prawidłowa i nie za wysoka? Byłbym wdzięczny za odpowiedź na moje wątpliwości do 05.07.2020 r., ponieważ mama w dniu 06.07.2020 r. ponownie idzie do szpitala na II cykl chemioterapii VCD. Dziękuję bardzo
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Oddział Hematoonokologii w Opolu to dobre miejsce do leczenia zarówno szpiczaka mnogiego jak i makroglobulinemii Waldenstroema. Leczenie które Mama otrzymała jest zgodne z przyjętymi standardami Polskiej Grupy Szpiczakowej, które załączam. Trzymam kciuki za powodzenia dalszej terapii, pozdrawiam Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Edyta Edyta z Kietrz napisał/a 24.06.2020 o 15:38:
Witam.w marcu u mojej 75 letniej mamy zdiagnozowano szpiczaka ubogiego.. Jest po 2 chemii ostatnio miała 22.06, dzisiaj bolą ja wszystkie kości aż tak że jest cała mokra z tego bólu ma naklejony plaster przeciwbólowy,zazyla lek przeciwbólowy który zapisano jej w szpitalu..Czy ten ból kości może być reakcją na chemię ? A może na zmieniającą się pogodę? ?Naprawdę nie wiem jak jej pomóc..Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Sugeruje kontakt z lekarzem prowadzącym lub poradę w PORADNI LECZENIA BÓLU,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Krzysztof Krzysztof z Ropczyce napisał/a 18.06.2020 o 19:12:
W lutym tego roku przeszedłem grypę typu A następstwem było uczulenie na salicylany. Obecnie mam męczący kaszel suchy poty nocne i ogólne osłabienie.Moje wyniki teraz leukocuty 23,57tys.ul MCV94.7fl MCH32,8pg RDW-SD45.0fl MPV 9,2fl P-LCR18,7% NEUTROFILE 18.66tys LIMFOCYTY3,14 tyś EOZYNOFILE 0,78tys LIMFOCYTY13.3% GRAN.SEGMENTOWANE77% LIMFOCYTY 14% LIMFOCYTY ATYPOWE1 ERYTOBLAST1/100WBC CRP11,97CZY TO BIALACZKA RESZTA MORFOLOGI Z ROZMAZEM W NORMIE
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno powiedzieć, wskazana jest wizyta osobista w Poradni Hematologicznej w miejscu zamieszkania. Odradzam konsultacje internetowe gdyż nie prowadza do celu, którym jest postawienie rozpoznania,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Małgorzata Małgorzata z Siedlce napisał/a 18.06.2020 o 06:21:
Panie Doktorze
Dziecko 7.5 lat trafiło do szpitala z poranną sztywnością placów, wstępnie stwierdzono palce sródkowe i serdeczne jako palce trzaskające u obu rąk. Zaniepokoily mnie wyniki badań.
Mocz ogólny ok poza Leukocytami 1-2 w polu widzenia i Nablonkami płaskimi pojedynczymi w polu widzenia
Glukoza surowica 76
TSH 2.342
FT4 0.92
FT3 3.85
Sód 138.3
Potas 4.5
WitaminaD metabolit 24 (OH) 29.9
Kortyzol surowica 21.15
OB 2
ALT 24
AST 31
Morfologia
WBc 5.4 (5.50-12.00)
RBC 4.88
HGB 13.1
MCV 77.5 (79.0-92.2)
MCH 26.8
MCHC 34.7
RDW-SD 36.9
RDW-CV 13.1 (11.6-14.4)
PLT 224 (150-400)
PCT 0.25
PDW 13.4
MPV 11.3
NEU 2.75
LYMPH 1.96
MON 0.37
EOS 0.29
BASO 0.03
NEU% 50.8
LYMPH% 36.3
MON% 6.9
EOS% 5.4 (1-5)
BASO% 0.6
Mocznik surowica 28
Kreatynina w surowicy 0.50
OB 2
ALT 24
AST 31
EBV IgG 109
Mycoplasma pneumoniae IgG 11
Bialko calkowote 6.8
Bialko do proteinogramu 6.7
Albuminy 61.8
Alfa-1 globuliny 4.1
Alfa-2 globuliny 11.1
Bera-1 globuliny 7.0
Beta-2 globuliny 4.0
Gamma globuliny 12
Albuminy stężenie 4.14
Alfa 1 globuliny stężenie 0.27
Alfa2 globuliny stężenie 0.74
Beta1 globuliny stężenie 0.47
Beta2 globuliny stęzenie0.27
Gama globuliny stężenie 0.8
Bialko calkowite 6.7
Wapn calkowity w surowicy 2.41
Fosfor nieorganiczny w surowicy 2.01
Magnez w surowicy 0.89
Rozmaz krwi
Neutrocyty o jadrze podzielonym 49
Eozynocyty 7
Bazocyty 1
Monocyty 10
Opis rozmazu anizocytoza nieznaczna
CRP 0.26
RF <9
Odczyn waalera Rosego ujemny
ALP 356
LDH 378 (192-321)
RTG RĄK Obraz prawidlowy
Usg jamy brzusznej bez odchyleń
Stawyprawej i kewej reki MCP bez wysiękow, niewielki plaszcz plynu wokół zginaczy palca III i IV
Panie Doktorze czy jest powód do niepokoju, co robić? Gdzie się udać?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Bardzo mi przykro ale nie zajmujemy się dziećmi,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Karolina Karolina z Sulechów napisał/a 17.06.2020 o 23:44:
Witam,
Mój Tata, 65 lat, od 6 tygodni cierpi na ból kręgosłupa. Zdisgnozowany początkowo jako rwa, antybiotyki oraz zastrzyki nie przyniosły poprawy. Badania krwi:OB120, anemia, podwyższone CRP. Wykluczono problemy z nerkami i raka prostaty. Moje podejrzenie to szpiczak, zrobiłam Tacie badanie proteinogramu, wciąż czekamy na wynik. Rtg, usg jamy brzusznej nic nie wykazalo. Dziś miał rezonans, opis za około tydzień. Człowiek cierpi, śpi na siedząco (nie jest w stanie się położyć), chodzimy od lekarza do lekarza, nie wiem, jak jemu pomoc. Czy w województwie lubuskim moge udać się do kogoś, kto nam szybciej pomoże? Neurolog rozkłada ręce. Każe czekać. A ciężko czekac, jak widać taki nieustający ból. Czy powinnam jeszcze zrobić jakieś badania?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi Kogoś polecać w województwie lubuskim ale mogę polecić w Pile dr Pawła Wiszniewskiego https://www.arsmedical.pila.pl/oddzialy/oddzial-hematologii/
To i tak bliżej niż do Krakowa,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Agnieszka Agnieszka z Kielce napisał/a 17.06.2020 o 08:26:
Dzień dobry, moja mama jest pi allogenicznym przeszczepie szpiku kostnego, przyjmuje leki immunosupresyjne oraz niewielka dawkę sterydów. Od wczoraj bardzo bolą ja kolana i nogi, czy to może być nawrot białaczki?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Myślę ze mało prawdopodobny jest nawrót białaczki. Nie mniej o szczegóły proszę się zwracać do lekarza PROWADZĄCEGO, intranet nie jest najlepszym doradcą.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Warszawa napisał/a 12.06.2020 o 19:13:
Panie doktorze,od pażdziernika 2019 choruję na szpiczaka,guz kręgu l2.(biopsja kręgosłupa)Badania krwi wraz z immunofiksacja, proteinogram,kreatynina,hemoglobina,dobowa zbiórka moczu ,brak białka monoklalnego wszystko w normie.Ostatnio zrobiono tk całego ciała i badanie szpiku, szpik zdrowy bez nacisków poziom plazmocytów w szpik 0,4 we wnioskach napisano plasmocytoma ograniczony guz kostny.Moje pytanie czy radioterapia w moim przypadku wystarczy czy trzeba po radioterapiii przejść chemioterapię w schemacie VTD.Czy chemia jest mi potrzebna ?Jakie są standardy leczenia przy plasmocytomie tak jak w moim przypadku.Z góry dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej sytuacji zrobiłbym dodatkowo badanie PET-CT i jeśli jest TYLKO guz kości PLASMOCYTOMA SOLITARAE poza radioterapią radykalną nie ma potrzeby dodatkowego leczenia systemowego,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Kasia Kasia z New York Brooklyn napisał/a 12.06.2020 o 04:23:
Panie Doktorze czy moglby Pan polecic dobrego lekarza w Rzeszie. Moja mama od 5 lat leczy sie w NY a teraz planuje powrot do Polski
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W Rzeszowie gorąco polecam prof. Mirosława Markiewicza, kontakt jest na tej stronie: http://www.szpital.rzeszow.pl/kliniki/hematologii/kontakt/ Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Iza Iza z Września napisał/a 10.06.2020 o 21:10:
Witam serdecznie,
Choruje na mastocytozę układową, diagnoza nastąpiła po badaniu szpiku, w tym wyniku stwierdzono ponadto, graniczny odsetek plazmocytów,oraz bardzo liczne megakariocyty czy powinno mnie to martwić? Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Przypuszczam ze plazmocyty w szpiku są rodzajem odczynu do mastocytozy, tak się może zdarzyć w tej chorobie,
z ukłonami Artur Jurczyszyn
Ewa Ewa z Gdańsk napisał/a 04.06.2020 o 20:36:
Szanowny Panie Doktorze,
bardzo proszę o Pana zdanie. W 2011 zdiagnozowany MM, w XI 2017 autoprzeszczep. Do stycznia br wyniki badań nie wykazywały obecności BM. Czy wynik badania z 05 br wskazuje nawrót choroby? Białko całk. we krwi 71 g/l; albumina w sur.42g/l; alfa-1 glob.3,9%; alfa-2 glob. 11,3%; beta-1 glob 6,4%; beta-2- 7,7%; gamma-glob 7,7% ; wsk. alb./glob 1,5 ;w obrębie beta2 obecne pasmo dod. 2,8%. Wyniki morfologii są w normie, wapń 10,2 mg/dl; kreatynina w normie.
I jeszcze jedna prośba: czy będą dla mnie zagrożeniem kontakty z 5 letnią wnuczką, która wraca do przedszkola po ponad 2-m-cznej przerwie spowodowanej epidemią?
Z poważaniem
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Wyniki mogą sugerować nawrót biochemiczny choroby. Wskazane wykonanie ilościowe białka monoklonalnego w surowicy.
Kontakty z Wnuczka proszę ograniczyć a najlepiej się nie kontaktować w dobie pandemii która dalej trwa,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Adam Adam z Malbork napisał/a 04.06.2020 o 12:27:
Panie doktorze ! Zrobiłem immunofiksacje surowicy, nie wykryto białka. Badanie krwi, białko całkowite w normie. Lekko powiększona śledziona, bóle nadgarstkow, głowy, wcześniej osłabienie., Beta 1i beta 2, ok 5 proc. powyżej normy, boję się że to może szpiczak niewydzielajqcy ...
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Uważam, że jest to mało prawdopodobne aczkolwiek nie mogę tego wykluczyć. Aby mieć pewność trzeba zrobić biopsje szpiku kostnego,
z poważaniem
Artur Jurczyszyn
Ewelina Ewelina napisał/a 03.06.2020 o 20:35:
Witam serdecznie.
Chcialam zapytać czy operacje kości tzn. wstawienie metalu w kości przedramiennej ,w której nastąpiło pèkniecie jest mozżliwe i bezpieczne w czasie leczenia Immunoterapii.Leczenie przebiega pomyslnie . Mama nosi rękę od stycznia na temblak u i tylko zażywa przeciwbólowe tabletki. Po 5 miesiącach nie ma poprawy z ręką i dlatego zapadła taka decyzja,która podjęła lekarz hematolog .
Z gòry dziękuję za odpowiedź.
Ewelina
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Zdecydowanie popieram, tak operacja powinna być zrobiona dużo wcześniej ale lepiej późno niż wcale. Proszę operować, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
lukasz lukasz z Łomża napisał/a 03.06.2020 o 13:06:
Przez przypadek przy robieniu wyników okazało się że mam bardzo podwyższoną ferrytynę. Norma do 300 ja mam 870. Zlecone inne badania krwi które wyszły w normie jedynie przy proteinogramie podniesione beta2 -6,70 norma to 6,50 oraz drugi parametr beta2 0,49 a norma do 0,47. Próby wątrobowe, crp, ck wszystko w normie. Delikatny podniesiony fibrynogen. Norma 3,50 ja mam 3,59. Usg prawidłowe. Co może byc przyczyną podniesienia tego beta2 i jaki dalszy etap leczenia.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Wskazana wizyta u HEPATOLOGA i badania w kierunku hemochromatozy, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Katarzyna Katarzyna z Warszawa napisał/a 28.05.2020 o 17:59:
Panie Profesorze, tata 72 lat, szpiczak, ma ogromne bóle, na które nie dzialają podawane leki. Plastry również nie przynoszą spodziewanej ulgi. Zastanawiamy się, czy olej CBD móglby pomóc na te bóle, a jeśli tak, to jakie stężenie ?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Sugeruje konsultacje w PORADNI LECZENIA BÓLU,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Marta Marta z Wrocław napisał/a 26.05.2020 o 22:48:
Dzień dobry, odnalazłam stronę fundacji i to forum, bo nie wiem gdzie mam szukać pomocy- mój problem jest błahy w porównaniu z ogromną walką o życie chorujących osób, ale proszę o wyrozumiałość i pomoc. Potrzebuję zdobyć/kupić /odkupić talidomid. Mój ukochany pies walczy z naczyniakomięsakiem i onkolog zalecił zdobycie tego leku aby maksymalnie móc mu wydłużyć życie. Przeszukałam cały internet i trafiłam na Państwa stronę.Może komuś z Państwa zalega niewykorzystany, mogłabym odkupić lub w zamian za to przelać pieniążki na Fundację-wam są pieniążki na leczenie bardzo potrzebne a ja chcę pomóc mojemu przyjacielowi. Proszę też o radę w jaki sposób jeszcze mogłabym zdobyć receptę na ten lek, do kogo mogłabym się zgłosić. Z góry dziękuję za pomoc.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę do mnie zadzwonić telefon 601539077, postaram się jakoś pomóc w tej trudnej sytuacji. Sam mam psa i wiem jak to jest z takimi Przyjaciółmi, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Katarzyna Katarzyna z Łuków napisał/a 26.05.2020 o 10:08:
Dzień dobry. Tata (63 lat) w zeszłym tygodniu rozpoczął 2 cykl chemioterapii VTD: Bortezomib Accord 2,2 mg s.c./D1/ Dexamethasone-Krk 20 mg p.o. /D1/ (w domu przyjmuje Thaliprin 100 mg). Dzisiaj miał przyjąć kolejny zastrzyk ale wczoraj popołudniu dostał gorączki 38,2. Po Apapie temperatura spadła i waha się teraz od 36,6 do 37,7. Lekarz nie kazął dzisiaj przyjeżdżać tylko monitorować temperaturę. Tatę boli ręka, w którą dostawał zastrzyk (cały czas w tę samą rękę dostawał). Nie ma zaczerwienienia ale jest zgrubienie, wystająca :gula" chociaż taka ledwo zauważalna. Czy mamy się niepokoić? Czy mozna przyłozyć na rękę okład z sody ewentualnie Altacet?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W takiej sytuacji można na pewno przyłożyć Altacet i wskazany kontakt z lekarzem prowadzącym.
Nie wszystko można leczyć przez internet albo przez telefon,
z poważaniem
Artur Jurczyszyn
Magda Magda z Warszawa napisał/a 24.05.2020 o 22:22:
Oddam 3 opakowania leku Lenalidomide 25mg oraz 1 opakowanie 5mg. Lek kupiony w Indiach, data orztdatnosci do września 2020.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Chyba najlepiej przekazać hematologowi, który Panią leczył. Na pewno znajdzie Kogoś w potrzebie,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Ewa Ewa z Radom napisał/a 24.05.2020 o 17:03:
Dzień dobry.
Moja mama ma 73 lata, szpiczak mnogi zdiagnozowany w lipcu zeszłego roku, wyjściowo rozrost plazmocytów 55%, (oddział hematologii w Radomiu). Pod koniec dobrze tolerowanej chemioterapii bortezomib+cyclofosfamid (10% plazmocytów) zdiagnozowano u niej półpasiec, chemioterapia została przerwana, zaczęła się wielotygodniowa walka z wirusem. Z początkiem 2020 roku mama wróciła na oddział, plazmocyty skoczyły do 17%, pod koniec lutego rozpoczęła terapię zestawem revlimid+dexamethason (jest w trakcie IV kursu)- do tej pory leczenie znosiła świetnie, stan psychiczny bardzo dobry i nastawienie do walki z chorobą na najwyższym poziomie, ale od rozpoczęcia kuracji tym ostatnim zestawem zaczęły się problemy z układem pokarmowym- przewlekłe bóle brzucha> w ich efekcie deficyt snu, obniżenie nastroju i coraz mniejsza chęć do walki. Mama poinformowała o tych problemach podczas ostatniej wizyty ale żadnej rzeczowej informacji ani porady nie dostała. Chcę ją w jakikolwiek sposób podnieść na duchu, ale nawet nie wiem jak długo taka forma terapii może trwać i jak ewentualnie zmniejszyć jej dolegliwości. Będę wdzięczna za każdą informację i poradę.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej sytuacji proponuje wykonanie USG jamy brzusznej oraz tomografii komputerowej jamy brzusznej.
Wskazane badanie kału trzykrotnie w kierunku bakterii i grzybów oraz Clostridium difficile. Wskazana konsultacja gastrologiczna,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Maria Maria z Ciechocinek napisał/a 20.05.2020 o 20:38:
Moja siostra ma 56 lat wznowienie szpiczaka.Od sierpnia 2019 roku do stycznia 2020 roku miała 6 cykli pierwszej chemii i doszła do siebie przytyła.Byla w Katowicach na 1 konsultacji w w sprawie autopszeczepu i ja zakwalifikowano. Czekała tylko 2 tygodnie na metaloplastykę 2 kręgów.tez to zrobiono.usunela zęby ma protezy.I nie zdążyliśmy.Od marca dostaje 3 cykl chemii ratującej.ale odmawia jedzenia, umysł też źle funkcjonuje.bardzo chudnie waży 48 kg.malo pije,odmawia współpracy z lekarzami.pisze to bo nie mogę się pogodzić z tą chorobą która wyniszcza moją siostrę a ja nie mogę jej pomóc.dodajcie mi otuchy i nadzieji.pozdrawiam.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę walczyć...nie jest łatwo ale ze szpiczakiem można żyć...polecam książkę "Wszystkie twarze szpiczaka" https://wydawnictwowam.pl/prod.wszystkie-twarze-szpiczaka.14661.htm?sku=81238&gclid=CjwKCAjwqpP2BRBTEiwAfpiD-xqzoaBa2u-l8HZnPszLtHu2kN0-gN-skYlZ8HVpNle7kyzBXZovZhoCaikQAvD_BwE
Koniecznie musi Pan przeczytać i Siostra również,

pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Agnieszka Agnieszka z Warszawa napisał/a 19.05.2020 o 14:48:
Dzień dobry,
Moj Tata (80 lat) jest dopiero diagnozowany w kierunku szpiczaka. Podstawiwy objaw zmiany osteolotyczne na kregoslupie. Wykluczono wstepnie, ze to przerzuty. Bardzo prosze o podpowiedz u kogo i gdzie diagnozowac Tatę (mieszka w polowie drogi między Warszawa a Lublinem, więc oba ośrodki wchodza w grę.
Dziekuję.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Proponuję Lublin i tam polecam: dr Wojciech Legieć oraz dr Adam Walter-Croneck https://www.spsk1.lublin.pl/kliniki/klinika-hematoonkologii-i-transplantacji-szpiku
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Katarzyna Katarzyna z ŁÓDŻ napisał/a 16.05.2020 o 18:36:
Dzień dobry, czy przy szpiczaku obowiązuje jakaś specjalna dieta? Czy mógłby Pan powiedzieć jakich produktów unikac, a jakie bedą wskazane?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę o wsparcie dla Fundacji i polecam naszą książkę "KUCHNIA i MEDYCYNA XXI wieku" http://szpiczak.org/kuchnia-i-medycyna-xxi-wieku-zywienie-w-chorobach-nowotworowych/
Pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Magdalena Magdalena z Pleszew napisał/a 14.05.2020 o 15:55:
Witam. mam 43lata i zdiagnozowanego szpiczaka od października 2019r nie wiem jak wcześniej długo chorowałam. W badaniu TK wyszły mi liczne zmiany osteolityczne i ubytki w kościach( w biodrowej 7cm) zakończyłam I linie leczenia 3tyg temu i czekam na przeszczep. Mój wynik z immunofiksacji był bardzo dobry, hematolozka mówiła o 90% remisji. Jednak teraz na TK wyszło że mam masę miekkotkankowa 60mm w tej kości. Czy to może być nawrót choroby?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi precyzyjnie doradzać bez badania podmiotowego, przedmiotowego, badań laboratoryjnych oraz obrazowych.
Sugeruje kontakt z prowadzącym hematologiem celem rozważenia uzupełniającej lokalnej RADIOTERAPII. Uważam ze wskazane jest tez badanie PET-CT.
Pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Adam Adam z malbork napisał/a 14.05.2020 o 13:14:
Panie doktorze. Od paru lat boli kręgosłup ledzwiowy od dwóch miesięcy (chyba po przeziębieniu bo miesiąc po pracy na działce byłem ciągle zmęczony i rozbity) bolą mnie nadgarstki, i kosci stopy boli głowa (z przodu) przy napinaniu się, Mam refluks ciągle powiększone węzły chłonne szyi i czerwone gardło, pobolewają uszy.. W morfologii od miesiąca obniżone limfocyty 1,27. reszta w normie. Mocz lekko obniżony ciężar właściwy reszta w normie., bez białka monokloidalnego. Elektroforeza wykazała podwyższone 10,2 Beta 1 i 5,9 Beta 2 (normy to do 9,8 i do 5,8) białko całkowite w normie. (nie wiem czy w tym badaniu byłoby wykazane białko monokloidalne ?) Czy jest powód do niepokoju, co robić ?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Szanowny Panie Adamie
Proszę wykonać badanie IMMUNOFIKSACJI BIAŁEK w SUROWICY i w MOCZU.
jeśli będzie wynik negatywny nie ma powodów do niepokoju w sensie obawy o szpiczaka mnogiego,
pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Kasia Kasia z Łódź napisał/a 13.05.2020 o 22:26:
Dobry wieczór
Moja mama ma 48lat, 3lata temu miała przeszczep szpiku i właśnie się dowiedzieliśmy, że szpiczak powrócił. Jakiego dobrego hematologa mógłby Pan polecić w województwie łódzkim?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W Łodzi zawsze polecam dr Pawła Robaka https://www.mp.pl/lekarz/pawel.robak.lodz To lekarz, który zajmuje się szpiczakiem, ma doświadczenie i pasję w swojej pracy, trzymam kciuki za dalsze leczenie,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Lilianna. Lilianna. z Suwałki napisał/a 12.05.2020 o 23:00:
Dzień dobry. Jakiego dobrego lekarza specjalizującego się w dziedzinie szpiczaka szukać na Podlasiu, lub ogólnie jednego z najlepszych w Polsce? Jaka jest średnia długość życia z tą chorobą?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Na Podlasiu polecam prof. Jarosława Piszcza https://interhem.pl/poradnia-hematologiczna
Średnia długość życia ze szpiczakiem obecnie to około 7-10 lat ale zależy to od wielu czynników.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Paulina Paulina z Elbląg napisał/a 12.05.2020 o 14:34:
Witam, potrzebuje poradę odnoście Taty 66lat od wielu lat bardzo aktywny codziennie bieganie, branie udział w półmaratonach i nagle zaczęło coś się dziać, Tata nigdy nie chorować dokuczała mu tylko czasem wątroba, jako młoda osoba leżał w szpitalu na zoltaczke. Zaczęło się jakoś w pazdziernik/listopad gorsze samopoczucie lekarz rodzinny poprzez gastroskopię wykrył jakąś bakterie w żołądku, dał antybiotyki. Jednak z czasem tata zaczął słabnąć, puchnąć trochę zostało o zbagatelizowane przez lekarza, wkoncu zaczęły się problemy z sercem i tak prywatnie od kardiologa do kardiologa bo na NFZ jeszcze by tej wizyty nie odbył. Dostał leki. Zaczęła się straszna suchość w buzi, w międzyczasie na własną rękę chcieliśmy zrobić tomograf klatki z kontrastem i przypadkowo wyszło że kreatynina jest za wysoko.... Trafił tata pod opiekę nefrologa, przez pandemie ani kardiolog ani nefrolog nie chciał ryzykować pobytu w szpitalu. Dopiero pod koniec kwietnia nefrolog zabrał tatę na oddział po 8dobach został wypisany, ma żółtaczkę, odebraliśmy część wyniku na drugi czekamy cały czas. Znajomy lekarz zasugerował podejrzenie amyloidozy i autoimmunologiczne zapalenie wątroby. Wzięliśmy od lekarza rodzinnego kartę Dilo i skierowanie do poradni chorób wątroby w poradni termin na maj 2021... W czwartek umówiony jest Tata w Gdańsku w centrum onkologi na ul Zwycięstwa na wizytę z lekarzem. Bardzo proszę Panie doktorze o wyrazenie swojej opinii ewentualną poradę co możemy jeszcze zrobić jakieś badania? Są skierowania pilne do poradni niestety nigdzie nie ma zapisów w naszym mieście. Rodzice musieli sprzedać mieszkanie i przeprowadzić się na parter żeby Tata nie musial pokonywać schodów, nie dawał rady. Czy to możliwe, że to amyloidoza i że tak szybko postępuje? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, sugestie. Chciałabym przeslac wypis że szpitala i wyniki które odebraliśmy ostatnio. Tylko jak je mogę dostarczyć? Wiem, że bez tego nie jest Pan w stanie udzielić żadnej odpowiedzi.(stwierdzono białko monoklonalne obecne Iga typu lambda, wynik proteinogramu wzrost frakcji gamma o charakterze poliklonalnym, z wypisu że szpitala inne kardiomiopadie przerostowe, inna przewlekła niewydolność nerek, blok przedsionkowo komorowy 1 wszego stopnia, hiperurikiema bez objawów zapalenia stawów i obecności guzkow dnawych, żółtaczka nieokreślona, choroby wątroby nieokreślone,białkomocz nieokreślony, wodobrzusze, amyloidoza-podejrzenie, kamica pęcherzyka żółciowego bez zapalenia, hiperlipidemia mieszana)
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W istocie sprawa jest pilna. Polecam kontakt z prof. Janem Maciejem Zauchą z Gdańska https://informator.gumed.edu.pl/9
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Krakow napisał/a 11.05.2020 o 20:28:
Witam Profesorze. Czy mozliwe jest pomylenie szpiczaka z rakiem piersi, ktory ma przerzuty do kosci? Czy wyniki badan bylyby podobne? U mojej mamy zdiagnozowano szpiczaka mnogiego w zaawansowanym stadium 2 tygodnie temu. Przeszla juz caly cykl chemii, podawany jest bortezomid i sterydy. Dzisiaj zauwazyla, ze jej piersi sa granatowe. Lekarz chce wykluczyc raka piersi,ma miec w najblizszym czasie mammografie (ostatnia 2 lata temu). Nigdzie nie moge znalezc informacji czy mozna pomylic przerzuty do kosci z rakiem szpiku. Bede wdzieczna za odpowiedz
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo mało prawdopodobne aby pomylić raka piersi i szpiczaka plazmocytowego.
Warto sprawdzić badanie histopatologiczne, tam jest odpowiedz.

Pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Magdalena Magdalena napisał/a 09.05.2020 o 22:03:
Panie Doktorze, tato zaczął wczoraj leczenie I linia schemat vtd i po dexamerhasonie ma uporczywa czkawke 🙁 wiemy że to po tym gdyż parę lat temu po zastrzyku z dexavenm było to samo tylko wtedy były to 2 dawki, a teraz wiadomo jest to element dłuższej terapi czy można temu zaradzić?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę spróbować w opisanej sytuacji podać FENACTIL lub METOCLOPRAMID, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Ala Ala z Kraków napisał/a 07.05.2020 o 19:25:
Dzień Dobry,
Panie Doktorze, mama obecnie jest na drugiej linii leczenia. Wyniki ma dobre. Coraz bardziej jednak bolą ją ramiona oraz ma nasilone bóle w kolanach. Ciężko jej chodzić, dodatkowo bardzo skrzypią, jakby brakowało mazi stawowej.
Co mama (lat 60) ma robić aby zapobiec temu ?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Szanowna Pani Alu
Bardzo mi przykro ale bez badania podmiotowego oraz przedmiotowego, badan laboratoryjnych i obrazowych nie jestem w stanie pomoc precyzyjnie i odpowiedzialnie.
Proszę o kontakt ze swoim hematologiem prowadzącym, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Olga Olga z Bielsko-Biała napisał/a 06.05.2020 o 22:51:
Bardzo serdecznie dziękuję za tak szybką odpowiedź! Niech Panu Bóg błogosławi za taką życzliwość do ludzi!
Olga Olga z Bielsko-Biała napisał/a 06.05.2020 o 17:43:
We krwi taty (lat 79) stwierdzono obecność białka monoklonalnego – białka charakterystycznego dla szpiczaka. Tata ma ostre bóle kręgosłupa ( ostatnie badania wykazały zmiany w okolicy piersiowej). Jak w dobie pandemii pokierować dalszymi wizytami lekarskimi aby nie musiał być diagnozowany w szpitalu a trafił do kompetentnego lekarza ? Mieszka niedaleko Poznania.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej sytuacji polecam kontakt z dr Pawłem Wiszniewskim https://www.arsmedical.pila.pl/oddzialy/oddzial-hematologii/
lub prof. Lidią Gil https://www.skpp.edu.pl/oddzial_hematologii_i_chorob_rozrostowych_ukladu_krwiotworczego.html
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Ewelina Ewelina z Grudziądz napisał/a 06.05.2020 o 15:55:
Dzień dobry. Panie doktorze moja mama jest w trakcie leczenia 3 miesiąc lenalidomidem 5 mg.dziennie i dexamethason 20 mg.. Czuje się bardzo słaba, bolą ja wszystkie kości tak jakby ją ktoś pobił. Czy kuracja revlimidem daje takie objawy czy szukać przyczyny w postępie choroby? Będę bardzo wdzięczna za informację.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi precyzyjnie doradzać bez badania podmiotowego, przedmiotowego oraz badan laboratoryjnych. Nie mniej zacząłbym od sprawdzenia czy leczenie jest skuteczne, czyli czy nie ma nawrotu lub oporności na terapię REVLIMIDEM. Proszę sprawdzić badania pokazujące aktywność szpiczaka plazmocytowego, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Dorota Dorota z Krasnosielc napisał/a 01.05.2020 o 17:37:
Dzień dobry,jest majowy weekend i znikąd nie możemy otrzymać pomocy.Może Pan nam odpowie- czy przy temperaturze od 2 dni 38,6 stopnia i kaszlu z niewielkim odkrztuszaniem mąż powinien odstawić Myrin. Aktualnie jest po 6cyklu bortezomib, myrin, deksametazon i ma tygodniową przerwę.Dziś rano skutki uboczne były nasilone, pierwszy raz odkąd bierze myrin.Nie mamy żadnego kontaktu z naszym szpitalem, a nie wiemy co robić. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Myślę ze chyba trzeba odstawić Myrin w opisanej sytuacji. Jak się będzie utrzymywać gorączka i kaszel wskazane badanie w kierunku COVID-19 w Szpitalu Zakaźnym,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Katarzyna Katarzyna z Wrocław napisał/a 29.04.2020 o 17:54:
Panie Doktorze, co aktualnie z bifosofnianami?
Mąż otrzymywał Osporil, jednak dość krótko, bo w międzyczasie były wyrywane zęby, później otrzymał jedną dawkę, bo minął już odpowiedni czas i zaczęła się epidemia.
Lekarz prowadzący nic na ten temat nie mówi (oczywiście tylko rozmowa przez telefon). Czy nie należy wprowadzić bifosfonianów ustnie? Jeśli tak to jakie Pana zdaniem są godne uwagi?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Należy stosować preparaty wapnia 1000-1500 mg na dobę i witaminę D3 2000 jednostek dziennie oraz bisfosfoniany doustne , polecam klodronian https://indeks.mp.pl/desc.php?id=440
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
agnieszka.nowicka@onet.com.pl agnieszka.nowicka@onet.com.pl z Białystok napisał/a 29.04.2020 o 15:35:
bardzo dziękuję Panie Doktorze,
Jakie powinny być następne kroki, jakie badania powinny zostać wykonane ? czy możliwe, żeby na rezonansie nic nie wyszło?
z góry serdecznie dziękuje
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Być może warto zrobić PET-CT ale o tym decyduje lekarz prowadzący, proszę szczegóły z Nim ustalać,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Agnieszka Agnieszka z Białystok napisał/a 29.04.2020 o 14:01:
Dzień dobry,
Mój tata od 2 miesięcy był leczony na rwe kulszową, w grudniu miał robione badania krwi z rozszerzoną prostatą wszystko było w porządku. ma 57 lat. pierwszy z neurologów twierdził ze jest to typowa rwa lkulszowa. bol przesuwa się z w dół. drugi neurolog po wykonaniu 3 tyg rezonansu ocenił, ze także jest to typowa rwa kulszowa przenosząca sie w dół i dostał leki przciwbolowa. po 2 tyg schudł, wystapil brak apetytu. Zrobilismy prywatnie badania krwi, które wskazały wysokie OB i niski poziom krwinek czerwonych, problem ze świadomosćią. Tata jest hospitalizowany, stan sie poprawił. Niestety z powodu COVIN 19 nie mozemy go zobaczyć. zostanie prawdopodobnie przetransportowany do wiekszego szpitala na hematologie. w celu wykonania dokąłdniejszych badań. Jakiego lekarza może Pan polecić- hematologa w Białymstoku? P
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za Pani maila. W Białymstoku gorąco polecam prof. Jarosława PISZCZA https://www.uskwb.pl/pl_PL/klinika-hematologii-z-pododzialem-chorob-naczyn.html

Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Karolina Karolina z Konin napisał/a 28.04.2020 o 21:10:
Witam serdecznie.
Ja mam pytanie odnośnie szpiczaka plazmocytowego wykrytego u mojego taty. Wykryto go, kiedy mój tata leczył się na zatoki, miał dziwną narośl i po jej wycięciu zdiagnozowano szpiczaka. Trafił do pani hematolog, która kiepsko się nim zajmuje, a kontakt z nią prawie żaden 🙁 Znalazłam super onkologa. Czy szpiczakiem może zajmować się onkolog?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Jeśli onkolog stosuje się do zaleceń Polskiej Grupy Szpiczakowej PTHiT może oczywiście leczyć chorych ze szpiczakiem mnogim,

pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Anna Anna z Rzeszów napisał/a 27.04.2020 o 10:45:
Dzień Dobry, Panie Doktorze
Szpiczaka mnogiego rozpoznano u mnie pod koniec 2016r.
W listopadzie 2017 r. odbył się przeszczep.
Po roku zaczęłam mieć problemy z chodzeniem, zdiagnozowano jałową martwicę kości udowych. Obecnie mam dwie endoprotezy stawu biodrowego.
W lutym 2020 wystąpiły u mnie silne bóle, promieniujące od kręgosłupa wzdłuż nogi. Wynik rezonansu wskazał nacieki na kręgosłupie i pęknięty krąg w odcinku lędźwiowym.
Nastąpiła również wznowa choroby.
Od marca 2020r , leczę się II linią chemioterapii ( VRD) . Dodatkowo zażywam gabapentynę, hascovir oraz Bispetol, a także morfinę 30mg ( na bóle kręgosłupa ).
Od czasu pierwszej chemii (marzec) , męczy mnie ciągłe bóle głowy bez chwili przerwy w dzień i w noc. Nie mogę spać ani normalnie funkcjonować. Towarzyszy im uczucie trzeszczenia i pisków w głowie. Nie da się w żaden sposób opanować tego bólu. Lekarz prowadzący stwierdził , iż to skutek uboczny. Jednak ja bym prosiła o jakąś szerszą doradę, czego ten ból może być powodem i co mam w takiej sytuacji zrobić ?
Anna, lat 57
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej sytuacji proszę rozważyć wykonanie NMR (rezonans magnetyczny) głowy oraz punkcji lędźwiowej ze sprawdzeniem płynu mózgowo-rdzeniowego oraz tomografia komputerowa uszu.
Ponadto wskazana konsultacja LARYNGOLOGICZNA,
pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Mieczysław Mieczysław z Gdańsk napisał/a 25.04.2020 o 06:02:
Panie doktorze obeszło się bez zabiegu chirurgicznego.
Guz musi się kurczyć bo wszystkie złe objawy z nim związane znikają..Jestem po czwartym cyklu Rewlimidu.
Czuję się świetnie a wyniki jak zawsze mam bardzo dobre co często myli bo szpiczak u mnie zabiera się za niszczenie kości nie zmieniając wynik,ów.
Mam pytanie czy wychodzenie w masce na spacer i unikanie kontaktów jest bezpieczne dla mnie.Od operacji złamanej nogi od grudnia nie byłem na dworze,czy czekać na szczepionkę?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Cieszę się ze leczenie daje efekty i jest skuteczne.
Obecnie w dobie pandemii COVID-19 trzeba bardzo uważać na siebie i stosować wiele ograniczeń. Proszę przejrzeć naszą stronę: http://szpiczak.org/pandemia-covid-19-zalecenia-komunikaty-wiadomosci/

Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Jacek Jacek z Tczew napisał/a 14.04.2020 o 15:26:
Witam Panie Doktorze. Leczę się na szpiczaka plazmocytowego IgD kappa I A (D-S), ISS 1. Jestem po piątym cyklu VTD. Aktualnie jestem przygotowywany do auto przeszczepu. Zastosowane leczenie ECOG 0. Mobilizacja KKM AraC. Termin kolekcji KKM na Oddziale ogólnym KHiT - 23.04.2020r. Zauważyłem narastający ból kończyn dolnych podobny do reumatyzmu. Mam już za sobą kilka ostatnich nocy nieprzespanych, i boję się każdej następnej. Leki przepisane takie jak Lyrica i Poltram combo działają już coraz krócej i słabiej. Czy jest lek który pomógłby mi spokojnie przespać choć kilka godzin w nocy. Byłbym Bardzo Wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Myślę że cierpi Pan z uwagi na POLINEUROPATIĘ OBWODOWĄ po leczeniu bortezomibem i talidomidem.
Oczywiście tych leków Pan już nie może przyjmować w przyszłości . Polecam zalecenia, które zamieszczam w załączeniu,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Neuropatia-obowodowa-szpiczak-2019.pdf
Mieczysław Mieczysław z Gdańsk napisał/a 13.04.2020 o 11:19:
Dzień Dobry.
03.04 radziłem się już Pana Doktora.
Mam 5 dzień przerwy w 8 dniowej przerwie leczenia Revilimidem i nasiliły mi się bóle kręgosłupa szyjnego/guz C5/C6/ a także rąk.Czy to nadal mogą być skutki uboczne branego leku?
Dopiero w środę mam wizytę kontrolną i odbiór kolejnej partii Revlimidu.
Było dobrze,coraz lepiej i może ta zmniejszona dawka do 10mg Revlimidu pozwoliła na ponowny wzrost guza,ale jest naświetlony a może guz maleje i jest taka reakcja bo już naciskał nawet wyginął kanał centralny ,nerwowy.
Dex 20mg biorę tylko w czwartki.Dzisiaj jest poniedziałek świąteczny i może żeby zmniejszyć ucisk i ból rąk,także szyi mogę go wziąć,wiem że po nim zmniejsza się ucisk?
Panie Doktorze,neurochirurg z UCK twierdzi że guz jest nie operowalny bo od środka jest umieszczony ale miałem taki sam w części lędźwiowej i wycieli część zewnętrzną i to pomogło a od strony brzucha zostawili i chemia z nim się rozprawiła
.Mam 65 lat czuję się wspaniale,jestem pełen sił i nie pogodzę się z tym że guz nie operowalny i do widzenia,jak neurochirurg twierdzi.Czy Pan Doktor mógłby mi kogoś z neurochirurgów polecić,żeby się skonsultować,przesłać zdjęcie z obrazowania / MR,tomokoputer/względnie uzgodnić operację żeby chociaż ucisk usunąć na centralny układ nerwowy.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Jako neurochirurga mającego doświadczenie w szpiczaku polecam dr Rafała Załuskiego z Wrocławia http://med-ap.pl/lekarze/
Pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Beata Beata z Opalenica napisał/a 11.04.2020 o 00:19:
Mam zdiagnozowanego szpiczaka od sierpnia 2019.Jestem po 4 cyklu bortezomidem..teraz sam talidomid.W lutym przeszłam zabieg cholecystektomii pęcherzyka żółciowego. Pytanie ..czy taki zabieg może przyspieszyć rozwój choroby?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Wg mnie zabieg cholecystectomii nie ma wpływu na rozwój szpiczaka plazmocytowego, życzę Spokojnych Świąt Wielkanocnych,

pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Malwina Malwina z Lubów napisał/a 10.04.2020 o 14:29:
Witam czy mogłabym prosić o interpretację wyników???Układ czerwonokrwinkowy łącznie 10
Układ bialokrwinkowy łącznie 28,5
Układ plytkotworczy 7.5
Utkanie siateczki 54
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Normy dla mielogramu załączam poniżej, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2020/MIELOGRAM.jpg
Jadwiga Jadwiga z Łódź napisał/a 09.04.2020 o 21:07:
Dobry wieczór, mąż ma w lutym tego roku zdiagnozowanego szpiczaka. Jest w trakcie leczenia schematem VCD.
Codziennie przyjmuje talidomid. Robię mu zastrzyk Neoparinu.
Dexamethason bierze 4 dni potem przerwa. Ostatnio zażywał steryd dwa dni temu.
Bierze też Heviran.
Od kilku dni ma opuchnięte stopy.
Od wczoraj ma opuchniętą i zaczerwienioną twarz.
Wychodził do ogrodu na słońce.

Wizytę u swojego hematologa ma dopiero po świętach.
Bardzo niepokoję się tą opuchlizną. Ze względu na epidemię boimy się wychodzić.
Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Opuchlizna być może jest związana z przyjmowaniem Dexametazonu. Sugeruje lek odwadniający np. Toramide lub Furosemide. Ale to tylko na receptę. Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Marta Marta z Włocławek napisał/a 05.04.2020 o 23:03:
Dzien dobry
Tesc ma zdiagnozowanego szpiczaka 3 stadium jednak nie mozemy rozpoczac leczenia w zwiazku z obecna sytuacja epidemiologiczna.
Mial miec leczenie w toruniu na oddziale soecjalistycznym hematologii. Niestety odlozono wizyte gdyz wykryto tam u pacjentow covid.
W zwiazku z tym stoimy w martwym punkcie i nie wiemy gdzie mozemy sie udac po pomoc i leczenie. Na chwil3 obecna nie dzieje sie nic.
Prosze o porade gdzue mozemy sie udac
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

Proszę zadzwonić do Szpitala w Toruniu i zapytać. Na pewno są jakieś informacje w tej sprawie.

Jeśli nic tam nie sugerują chyba najbliżej jest Bydgoszcz https://www.biziel.umk.pl/oddzialy-hematologia-8

Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Lucyna Lucyna z Brodnica napisał/a 03.04.2020 o 13:49:
Dzień dobry, oddział hematologie w Toruniu zawieszony. Co teraz robić mama miała tam iść 21 kwietnia . Nie ma ani żadnej diety ani leków. Gdzie się zgłosić.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Do 21 kwietnia jest jeszcze sporo czasu ale rozumiem Pani zdenerwowanie i niepewność.
Proponuję kontakt bezpośrednio z dr Marcinem Rymko rymkom@gmail.com , który jest Ordynatorem Oddziału Hematologii w Toruniu na pewno udzieli wyczerpujących odpowiedzi.
Ponadto na pewno będzie jakaś informacja w Szpitalu w Toruniu
Mieczsław Mieczsław z Gdańsk napisał/a 03.04.2020 o 07:23:
Dziękuję Panu Doktorowi o odpowiedz.Jestem w trakcie załatwiania i oczekiwania na e-receptę na YRKA 150.
Czy muszę brać jaszczyki podskórne w czasie jak mam 8 dni przerwy w czasie chemioterapii Clexsane?
Dni w których się najlepiej czuję to ten jeden dzień w tygodniu jak biorę dex 20mg.Czy nie można brać go dwa razy w tygodniu? żadnych ucisków na guza i ręce cierpną bez bólu.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo mi przykro ale pewne rzeczy muszą być uzgadniane z lekarzem prowadzącym, nie można wszystkiego robić przez Internet.
Nie wynika to z mojej niechęci ale z tego że nie znam wszystkich szczegółów które zna najlepiej lekarz prowadzący, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Dominika Dominika z Bielsko -Biała napisał/a 02.04.2020 o 14:16:
Dzień dobry,
Czy w przypadku wznowy szpiczaka (w obecnej sytuacji epidemiologicznej) wskazane jest przełożenie podjęcia leczenia onkologicznego?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W sytuacji gdy mamy do czynienia ze wznowa choroby nowotworowej w dobie COVID-19 dalsze decyzje terapeutyczne na pewno trzeba uzgodnić z hematologiem prowadzącym.
W załączeniu podsyłam rekomendacje PGSz oraz zalecenia Fundacji Centrum Leczenia Szpiczaka,

pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
  • http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/covid-19/the-impact-of-covid-19-on-the-management-of-patients-with-multiple-myeloma.pdf
  • http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/covid-19/IMS-recommendations-for-Physicians-Final.pdf
  • http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/covid-19/pgsz_COVID-19.pdf
  • http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/covid-19/KORONAWIRUS-A-SZPICZAK-PLAZMOCYTOWY.pdf
Mieczysłw Mieczysłw z Gdańsk napisał/a 02.04.2020 o 13:03:
Dzień Dobry.
Dwa lata po auto przeszczepie minęło w kwietniu ubiegłego roku i zaczęło się pokazywać białko,1,5-4-8.Tak rosło co trzy miesiące co pokazywały badania przed kontrolne. Lekarz twierdził, że się z tym nic nie robi ale ja czułem że ręce cierpną czasami i rwie noga. Bóle narastały chodziłem po różnych lekarzach, ortopeda, dermatolog bo i plamy na brzuchu i rękach miałem ,alergolog i nawet Profesor Placek i inni Moja lekarz z Centrum Onkologii nadal twierdziła że złego nic się nie dzieje bo wysokość białka na to nie wskazuje. Bóle narastały więc prywatnie zrobiłem MR i okazało się że szpiczak rozszedł się po kościach. Guz na zebrze, zaatakowana cała Kość krzyżowa, biodrowa i guz na odcinku kręgosłupa szyjnego C5,C6 nie operacyjny uciskający już na kanał kręgowy. naświetlono na onkologii UCK a w wypisie napisano że „zagrażająca przerwa rdzenia kręgowego-meta do C5/C6 oraz kości miednicy z naciekiem na kanał kręgowy w takim stanie mnie wypisano z bólem nogi co spowodowało że wróciłem na SOR UCK gdzie doszło do złamania nogi co spowodowało wściekłość ortopedy że nie skonsultowano tego z nimi i wypisano mnie z szpitala. Obecnie jestem po operacji /gwóźdź/i zaczynam chodzić. Lekarz z Centrum Onkologii skierował mnie do UCK/Hematologia/ ponieważ tylko oni mają lenalidomid który miał zmniejszyć guzy. Biorę już trzecie opakowanie po 21 sztuk/8 dni przerwy pomiędzy/. Dwa pierwsze 25mg a trzecie 10mg/obecnie/ ze względu na zmniejszony stan krwinek białych. Na początku kuracji prawa ręka zaczęła lepiej funkcjonować, tj. mogłem bez problemu umyć zęby, coś podnieś czy wziąć szklankę i się napić co wcześniej stwarzało mi problem. Ucieszyłem się że mam szansę, że pożyję, że może nie będę sparaliżowany z rurką o czym mówili Neurochirurgowie z UCK. Od trzech dni niestety zaczynają cierpnąć mi ręce zwłaszcza prawa, powodując nawet ból, zwłaszcza mięśni. Zmiana jej pozycji powoduje ulgę ale cierpnie nadal.
Panie Doktorze, czy guz po naświetleniu i chemioterapii nagle ponownie zaczął rosnąć i uciskać na kanał nerwowy czy to są skutki uboczne leku. Dodam, że raz w tygodniu i to akurat dzisiaj biorę dex 20mg.Byłem już tak szczęśliwy, noga zoperowana, zaczynam chodzić, guza nie czułem ręce sprawne a tu znowu horror. Nawet nie mam obecnie się kogoś poradzić, bo po odbiór leków do UCK jeździła żona, krew pobierają w domu, nikogo nie znam a w CO już się nie leczę i jeszcze ta zaraza.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Uważam ze jest to skutek uboczny REVLIMIDU. Wskazane jest badanie neurofizjologiczne u neurologa aby to potwierdzić.
Proszę przyjmować dodatkowo LYRICA 2x150 mg, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Elżbieta Elżbieta napisał/a 01.04.2020 o 14:22:
Dzień dobry Panie Doktorze .
Jestem osiem lat po autoprzeszczepie. Jesienią nastąpiła wznowa choroby w postaci przyrostu białka monoklonalnego bez innych objawów i zmian w kościach .
Od trzech miesięcy uczestniczę w badaniu klinicznym daratumumabem. Wyjściowo białko M wynosiło 6g/L a obecnie 3,5g/L.
Za parę dni czeka mnie kolejna wizyta w szpitalu i w związku z tym obawiam się zarażenia koronawirusem. Dodatkowo choruję na astmę.
Zapoznałam się z zaleceniami PTHiT.
Czy powinnam nadal kontynuować leczenie? Wiem , że decyzja należy do mnie , ale potrzebuję wsparcia.
Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Oczywiście decyzja należy do Pani i lekarza PROWADZĄCEGO ale ja bym się chyba wstrzymał teraz w dobie COVID-19, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Lucyna Lucyna z Brodnica napisał/a 01.04.2020 o 00:59:
Dziękuję za odpowiedź i załącznik.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Cieszę się ze mogliśmy pomoc. Przesyłam jeszcze cos na czasie w sprawie COVID-19.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/covid-19/Wplyw-COVID-19-na-leczenie-szpiczaka-Elegna-Zamagni-BOLONIA-marzec-2020.pdf
Lucyna Bodanowicz Lucyna Bodanowicz z Brodnica napisał/a 31.03.2020 o 17:58:
Do poniższej wiadomość:
40% plazmocytowy w mielogramie, wolne łańcuchy IgA kappa 971ml/l, współczynniki kappa/lambda 610,5
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Tak jak pisałem wcześniej rodzaje leczenia proszę uzgadniać z lekarzem PROWADZĄCYM. Ważne czy Chora jest kandydatem do procedury przeszczepowej czy nie jest.
O tym musi zdecydować prowadzący hematolog, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Lucyna Lucyna z Brodnica napisał/a 31.03.2020 o 17:53:
Panie Doktorze,
U mamy zdiagnozowano szpiaczk plazmocytowy Iga kappa bezobjawowy. . Mama ma napadowe migotanie przedsionków i jest po wstawueniu symulatora DDDR z powodu zespołu chorej zatoki z poronnym zespołem MAS. Jak juz pisalam 21.04 Mama idzie na hematologie do Torunia na ustalenie leczenia. Jakie leczenia Pan Doktor by zaproponował Mamie?czy leczenie farmakologiczne czy chemioterapia?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Szanowna Pani Lucyno
Ja uważam ze istotne jest badanie podmiotowe, przedmiotowe i wyniki laboratoryjne oraz badania obrazowe.
Zawsze precyzyjnie leczenie należy uzgodnić z lekarzem PROWADZĄCYM.
Podsyłam Pani obecnie obowiązujące w Polsce standardy wg Polskiej Grupy Szczakowej.
Należy tez wziąć tez pod uwagę PANDEMIĘ COVID-19.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2020/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Lucyna Lucyna z Brodnica napisał/a 31.03.2020 o 16:31:
Dzień dobry,
U mamy lat 67 zdiagnozowano szpiczaka w niezaawansowany stadium. 21 kwietnia idzie na hematologie do Torunia w celu ustalenia leczenia. Czy mogę kupić mamie jogurty nutridrink protein lub kolagen? Mama mało je.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie Oczywiście te produkty żywnościowe które Pani wymieniła spokojnie może Pani kupić dla Mamy,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Ewa Ewa z Wrocław napisał/a 26.03.2020 o 17:47:
Dzień dobry,w poszukiwaniu przyczyn długotrwałego świądu i pieczenia skóry wykonałam proteinogram białek w surowicy i immunofiksację.Wynik : białko całkowite -68,50 g/l, albuminy -62,7%,alfą-1globuliny-3,4,alfa 2 globuliny -8,4,gamma-globuliny -13,5,beta 1-6,6%;beta2-5,4%;albuminy 40,95 g/L,alfą 1 globuliny-2,33, alfą 2 globuliny 5,75 g/l, beta 1-4,52, beta 2-3,70,gamma-globuliny - 9,25.
Immunofiksacja wykazała obecność gammapatii IgM lambda,słabo zaznaczone prążki.Panie Doktorze co dalej powinnam zrobić,jakie badania, czy ten wynik wskazuje na problem hematologiczny ?szpiczak?Podstawową morfologię mam w normie,z wyjątkiem lekko podwyższonego kwasu moczowego. Dziękuję za pomoc.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Całość obrazu sugeruje najpewniej monoklonalna gammapatię IgM lambda do różnicowania z chłoniakiem limfoplazmocytowym, czyli choroba Waldentroema.
Sugeruję wykonanie tomografii komputerowej klatki piersiowej i jamy brzusznej.
Ponadto proszę wykonać: białko monoklonalne ilościowo, LDH, beta2mikroglobuline, mocznik, kreatyninę, kwas moczowy, morfologię, badania ogólne moczu.
Jestem dostępny jako konsultacje zdalne przez telefon +48601539077
Pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Jolanta Jolanta z Włocławek napisał/a 14.03.2020 o 22:50:
Dzień dobry Panie Doktorze. U taty (64l.) w grudniu 2019 zdiagnozowano ostra białaczkę plazmatycznokomórkową, chorobę łańcuchów lekkich, ISS III wg. Durie-Salmon IIIA. O 27.12.2019 rozpoczęto chemioterapię wg schematu VCD. 21.01.2020 zmodyfikowano leczenie cytostatyczne, dołączono Talidomid 100g, zakwalifikowano tatę do II cyklu leczenia wg schematu VTD. Z uwagi na silne bóle tata przymuje Oxicontin i korzysta z plastrów Transtec. Ponadto 11.02. 2020r. Tata otrzymał pierwszy raz Osporil, 13.03.2020r. po raz drugi. Wczoraj u taty pojawiły się guzki pod skórą na szyi, czole, a dzis dodatkowo w rejonie brzucha i pleców poniżej łopatek. Są różnej wielkości. Większość z nich jest zaczerwieniona, z dodatkową obwódką lub przybiera fioletowy odcień. Guzki nie są bolesne. Czy może być to reakcja alergiczna (wcześniej nie występowały) czy może się to wiązać z progresją choroby? Kolejną wizytę na oddziale hematologii tata ma za 10 dni, tj. 24.03. Czy powinien jednak stawić się wcześniej na dodatkowe badania? Z gory gorąco dziękuję z pomoc i odpowiedź.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno na odległość powiedzieć i diagnozować. Ale być może jest to uczulenie na TALIDOMID lub progresja choroby. Wskazana pilna wizyta u hematologa w tym momencie jak najszybciej.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Ala Ala z Ełk napisał/a 01.03.2020 o 13:12:
Dzień Dobry Pana Doktorze
Mój mąż w X 2017r miał zdiagnozowanego szpiczaka plazmocytowego IgG kappa III ISSS,stan po 9 kursach chemioterapii VCD (od X 2017 do maja 2017),przebyta radioterapia paliatywna na obszar kręgosłupa L1-L5 w 2017r,Od maja 2018r do grudnia 2019r leczony Talidomidem 100mg + Dexamethazone 4 mg,później Talidomid 200mg..Od grudnia 2019r progresja choroby. Obecnie zakwalifikowany do chemioterapii w ramach programu lekowego: Lenalidomid
w dawce 15 mg na dobę i Dexamethazone 4 .mg.Podawany ma też co miesiąc kwas zoledronowy .Mąż ma bóle kręgosłupa z uwagi na przebyte "stare" złamania kręgów Th 8,9,10,11 oraz L1,2,3,4 z obniżeniem ich wysokości. Wertebroplastyka kręgów wykluczona.Jesteśmy pod stałą opieką hematologa.Mąż przyjmuje jeszcze plastry Matrifen 50 i doraźnie Sevredol 20.Ostatnio( bez konsultacji z prowadzącą lekarz hematolog) byliśmy w Poradni Leczenia Bólu. Lekarz przepisał lek o nazwie Dulsevia 30 mg i 60 mg.Jest to lek przede wszystkim przeciwdepresyjny,jak też w przypadku bólu w neuropatii.Mamy teraz wątpliwości czy dobrze zrobiliśmy,że bez konsultacji z hematologiem prowadzącym aplikujemy następny lek.Mąż jeszcze nie przyjął Dulsevii. Nie poddaję w wątpliwość zasadności przepisania tego leku, ale może trzeba było to skonsultować z hematologie.Mąż ma 70 lat,przebył w przeszłosci: zapalenie opon mózgowych-1999r, udar mózgu-2001r,guz nowotworowy pęcherza-2015r.Dziękuję serdecznie za udzielenie odpowiedzi.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W opisanej sytuacji uważam, iż DULSEVIA powinna pomoc, można zażywać, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Marta Marta z Żywiec napisał/a 01.03.2020 o 13:10:
Dzien dobry Panie doktorze tata 70 lat jest po 4 cyklu revlimidem wizyte kontrolna mamy we srode od 3 dni tata zle sie czuje boli Go bardzo żołądek i ogulnie jest slaby czy mozliwe ze sa to skutki uboczne revlimidu i jak tacie pomóż ..z góry bardzo dziękuję
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W opisanej sytuacji proszę nie czekać do środy tylko jutro zgłosić się do lekarza hematologa, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Irmina Irmina z Kielce napisał/a 26.02.2020 o 11:22:
Serdecznie dziekuje Panie Profesorze za szybka odpowiedz. Mama wziela wczoraj wieczorem 150 mg Lyrica bol nog ustapil I przespala noc 🙂 Wczoraj rowniez zadzwoniono ze szpitala w Kielcach I mama zostala przyjeta dzis na oddzial w celu wykonania badan podsumowujacych. Po wyjsciu ze szpitala wykonamy badanie neurofizjologiczne ( czy chodzi tu o EMG ? ) I umowimy sie na wizyte w Krakowie . Serdecznie pozdrawiam . Jestem bardzo wdzieczna. Czy mozna tez konsultowac sie z Panem Doktorem tekefonicznie ? Irmina
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Cieszę się że mogłem odrobinę pomóc. Niestety nie udzielam konsultacji telefonicznych bez badania przedmiotowego, podmiotowego oraz bez analizy badań laboratoryjnych. Proszę dzwonić do gabinetu lekarskiego pod nr tel 122642591
pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Irmina Irmina z Kielce napisał/a 25.02.2020 o 11:27:
Dzien Dobry Panie Doktorze
Moja mama lat 72 zostala zdiagnozowna w 2014 roku : szpiczak IgA kappa. Po schemacie CDT I autoprzeszpie w Gliwicach ( wtedy Kielce jeszcze nie robily przeszczepow) byla w remisji prawie 5 lat. Niesty choroba wrocila. Obecnie mama jest po 3 cyklach VTD I leczenie zostalo przerwane ze wzgledu na polineuropatie 3 stopnia. U mamy nie bylo zadnych innych symptoms choroby poza podniesiona paraproteina. Nie zostaly wykonane badania podsumowujace wiec nawet nie wiemy czy po 3 cyklach paraproteina sie obnizyla. Sa duze kolejki do szpitala w Kielcach.Teraz mama boryka sie z okropna polineuropatia. Ma duze problemy z chodzeniem I bole nog. Bierze Lyryca 75 mg 2 razy dziennie oraz Thiogamma. Panie profesorze
1 Prosze poradzic jakies dodatkowe leki na polineuropatie.
2 Czy ta polineuropatia po VTD wycofuje sie , jesli tak to po jakim czasie ?
3 Mama miala miec kolejny autoprzeszczep , ale teraz nie wiemy czy z polineuropatia jest to ciagle mozliwe.
4 Czy jest sens teraz zglosic sie do pana gabinetu czy musimy poczekac na badania w Kielcach czy VTD zadzialal na wycofanie sie choroby ?
5 jakie leczenie jest teraz dla mamy mozliwe ? Czy trzeba czekac na wlaczenie leczenia az ustapi polineuropatia ? Bardzo serdecznie dziekuje za czas I wszelkie wskazowki.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Proszę się umówić do gabinetu lekarskiego pod nr 122642591. Na pewno trzeba wykonać badanie neurofizjologiczne u neurologa wcześniej. Przy trzecim stopniu polineuropatii obwodowej wskazane rozważenie całkowitego odstawienia talidomidu. Ponadto proszę zwiększyć przyjmowanie leku Lyrica do 2 razy 150 mg na dobę.
Pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Tadeusz Włostowski Tadeusz Włostowski z Wrocław napisał/a 22.02.2020 o 04:14:
Dzień dobry
Mam zdiagnozowanego szpiczaka tlącego ostatnie badanie Hevylite IgG Kappa 33,4 Lambda 0,33 Kappa/Lambda 100,9
Jednym z kryteriów SLIM CRAB
Stosunek stężenia klonalnych do nieklonalnych (involved/uninvolved) wolnych łańcuchów
lekkich w surowicy ocenianego przy pomocy metody opartej o przeciwciała poliklonalne
(Binding Site, UK) co najmniej 100, przy czym stężenie łańcucha klonalnego w surowicy
(involved) wynosi co najmniej 100 mg/l.
Pytanie
Czy na badanie laboratoryjne krwi i wyniki może mieć wpływ alergia lub nietolerancja pokarmowa.
Przeczytałem kilka publikacji oraz wykonywane są testy nietolerancji pokarmowej które polegają na pomiarze IgG IgG4 IgE. Nietolerancja lub alergia może wystąpić nawet do kilku dni po spożyciu jakiegoś pokarmu.
Jeżeli więc pokarmy mogą wpływać na przeciwciała IgG to czy jedno z kryteriów kwalifikacji do rozpoczęcia leczenia nie jest obarczone błędem. Czy należy w związku z tym wykonać test nietolerancji pokarmowych aby pokarmem nie pobudzać układu odpornościowego. Czy może Pan polecić rodzaj testu jeżeli jest konieczne wykonanie takiego badania,
Z poważaniem
Tadeusz Włostowski
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Bierzemy pod uwaga wszystkie informacje i dane kliniczno-laboratoryjne związane z acronimem slimCRAB. Nietolerancje pokarmowe nie mają tu znaczenia wg mnie, pozdrawiam

Artur Jurczyszyn
Barbara Barbara z Maków napisał/a 21.02.2020 o 20:03:
Dzień dobry,
Proszę o informacje na temat autoprzeszczepu, czy naprawdę niesie ze sobą duże ryzyko, a jeśli tak, to na jakim etapie? Mój tata wstępnie nie zdecydował się na autoprzeszczep ze względu na ryzyko śmiertelnych powikłąń. Nie mam odwagi go namawiać, ale intuicja mi mówi, że to zła decyzja. Proszę o radę, co robić
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

Uważam, iż wiele zależy od Ośrodka, w którym będzie wykonywany auto-przeszczep szpiku kostnego.

Polecam stanowczo Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach http://www.io.gliwice.pl/dla-pacjenta/klinika-transplantacji-szpiku-i-onkohematologii gdzie przez 10 lat wykonano ponad 2000 przeszczepów w różnych wskazaniach z minimalnymi powikłaniami w szpiczaku mnogim , pozdrawiam

Artur Jurczyszyn
Piotr Piotr z Gdańsk napisał/a 21.02.2020 o 10:31:
Szanowany Panie Doktorze,
proszę o interpretację wyników:
Badanie immunofenotypowe szpiku - 8,6 % plazmocytów
badanie trepanobiposji - plazmocyty CD138+ stanowią 70%
Skąd taka duża rozbieżność?

Drugie pytanie - zaproponowano mi leczenie VTD z poźniejszym autoprzeszczepem. Czy to dobry schemat, czy może jest coś lepszego.?

Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie Niestety czasem są takie różnice pomiędzy trepanobiopsją i aspiracją szpiku co wynika z charakteru tego heterogennego nowotworu. Ważne jest badanie FISH które mówi o ryzyku cytogenetycznym czyli czy jest standardowe czy wysokie ryzyko choroby. Schemat VTD jest dobry i skuteczny. Nie mniej zawsze jest coś lepszego. Proszę zobaczyć strone www.msmart.org tam są standardy polecane w USA ale w Polsce niedostępne.
Pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Maja Maja z Gdynia napisał/a 17.02.2020 o 21:00:
Witam
Bardzo proszę o informacje
U mamy 55 lat wykryto w październiku szpiczaka
Rozpoczęła leczenie ( Bortezomib, 2 mg deksametazon,2×40mg ,Talidomid 1×dziennie i raz w miesiacu osporil
od końca stycznia biorę tamoksifen 20 mg 1×dziennie
Osporil 4mg, Talidomid 100)
W grudniu okazało się ze mama ma również nowotwór piersi ( został wykryty we wczesnym stadium )
Mamie usunięto pierś ( nie dostała dodatkowej chemioterapii , węzły nie były zajęte , nowotwór hormonozależny , mama onkologom przed operacja leczeniem mówiła ze będzie przygotowywana do prszeczepu )
Dzisiaj lekarz powiedział mamie ze ze względu na raka piersi nie kwalifikuje się do przeszczepu
Czy faktycznie nie ma szans na przeszczep?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za Pani wpis.
Niestety przy obecnym drugim nowotworze poza szpiczakiem przeszczepy szpiku są zbyt ryzykowne i nie rekomendowane przez transplantologów. Stąd taka decyzja, chyba słuszna.
Ale w szpiczaku mnogim jest bardzo dużo innych możliwości leczenia przy nowych lekach już zarejestrowanych. Proszę się nie poddawać,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Dominika Dominika z Gdynia napisał/a 17.02.2020 o 20:13:
Dzień dobry.
Mama ma 56 lat i jest w trakcie 4 cyklu leczenia schematem VDC. Ok 2 miesięcy temu miała także amputację piersi z powodu nowotworu piersi. Do tej pory była mowa, ze po leczeniu chemioterapią wykonany zostanie przeszczep. Dzisiaj jednak lekarze powiedzieli mamie, że przeszczepu nie będzie ze względu na nowotwór piersi ( wyniki potwierdzają, że z nowotworem piersi się uporaliśmy). Podobno jest dużo większa śmiertelność w przypadku takich przeszczepów. Jaka jest Pańska wiedza na ten temat?
Pozdrawiam,
Dominika
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za Pani wpis.
Niestety przy obecnym drugim nowotworze poza szpiczakiem przeszczepy szpiku są zbyt ryzykowne i nie rekomendowane przez transplantologów. Stąd taka decyzja, chyba słuszna.
Ale w szpiczaku mnogim jest bardzo dużo innych możliwości leczenia przy nowych lekach już zarejestrowanych. Proszę się nie poddawać,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Michał Michał z Poznań napisał/a 16.02.2020 o 16:14:
Dzień dobry. Panie Doktorze, u mojego brata (38l.) rozpoznano szpiczaka. Od razu rozpoczęto leczenie bortezomibem. Niestety jeszcze przed ostateczną diagnozą wystąpiła niewydolność nerek i brat jest dializowany. Mam pytanie - czy pacjenci dializowani również kwalifikują się to autoprzeszczepienia komórek macierzystych? Które ośrodki w Polsce wykonują takie przeszczepy?
Dziękuję i pozdrawiam.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej sytuacji polecam Warszawę i prof. Grzegorza Basaka https://spcsk.pl/node/26 To jedne miejsce w Polsce, które wykonuje przeszczepy u Chorych dializowanych,
pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Piotr Piotr z Gdańsk napisał/a 14.02.2020 o 17:22:
Dzień dobry,
Szanowny Panie Doktorze, czy to szpiczak czy jeszcze jest szansa na MGUS?
Moje wyniki (pacjent 42 lata):
OB - 73
białko całkowite 87 g/l
albumina w surowicy 39 g/l
albumina 54 %
Alfa 1 - 2,8%
Alfa 2 - 6,8%
Beta 1 - 4,5%
Beta 2 - 3,4%
Gamma globuliny 8,5 %
Wskaznik albumina/globuliny 1,2
W obrębie gammaglobulin obecne pasma dodatkowe 7% i 13%. Według innego badania krwi - obecność białka monoklonalnego 18,11 g/l
Immunofiksacja - białko monoklonalne Iga Kappa
Limfocyty - 43,6 %

Niepokoją mnie również te wyniki:
Wolne lekkie łancuchy kappa -52 mg/l
Wolne lekkie łańcuchy lambda - 2,3 mg/l
Index kappa/lambda - 22,5 !!!

Pozostałe wyniki w normie, w moczu brak białka, anemii brak, Kreatynina w normie (0,9 mg/dl). Przede mną badanie szpiku i oczekiwanie na wyniki. Czasem występują u mnie lekkie bóle stawów.
Czy z tych wyników można już coś powiedzieć?
Pozdrawiam.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Proszę wykonać badanie TREPANOBIOPSJI SZPIKU oraz WBLDCT kości , pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Maciek Maciek z Łódz napisał/a 14.02.2020 o 15:01:
Dzień dobry.
Moja mama ma szpiczaka mnogiego jest po pierwszym cyklu chemioterapii ma również złamane dwa barki. Moje pytanie czy jest możliwość zoperowania barków.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Tak jest taka możliwość. Polecam www.kcr.pl i dr Pawła Kamińskiego, pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Warszawa napisał/a 13.02.2020 o 18:43:
Dzień dobry, wczoraj zdiagnozowano u mojego taty szpiczaka mnogiego. Stan krytyczny. Obecnie jest naświetlany a następnie będzie wdrożona chemioterapia. Mam pytanie? Czy i ewentualnie skąd można kupić nierefundowane leki, które stosowane są u chorych na szpiczaka za granicą?
Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trzymam kciuki aby udało się wyjść z tego stanu. Leczenie za granica wygląda jak tutaj zalecają www.msmart.org
Nie wiem gdzie można zakupić leki w naszym kraju, o których Pani pisze ale nawet jakby je Pani miała nie ma gwarancji ze pomogą w stanie o jakim Pani pisze.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Aneta Aneta z Monki napisał/a 08.02.2020 o 00:40:
Witam. Czy osoba chora na szpiczaka, dializowana- może mieć przeszczep nerki?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Teoretycznie jest to możliwe ale praktycznie w Polsce niewykonalne.
Podsyłam artykuł z Hiszpanii na ten temat oparty o cztery przypadki. Sprawa nie jest prosta, wręcz powiedziałbym ze jest dość skomplikowana.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

Poprawiony załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Kidney-transplantation-and-MM-2019.pdf
Ania Ania z Gliwice napisał/a 07.02.2020 o 10:30:
Dzień dobry, Panie Profesorze moja mama jest leczona bortezomidem - miała już 5 cykli. Przy ostatnim dniu cyklu po chemii pojawiły się duże duszności. Konsultowaliśmy to z kardiologiem i poza obniżona frakcja wyrzutową serca 40 inne parametry były w normie - marker NT- proBNP na poziomie 318 niewielkie odchylenie. Hemoglobina też w miarę Ok 7,2 mmol/l norma 7,5 -9,9 .Jak jest z punktu widzenia praktycznego, czy po bortezomidzie zdarzają się takie duszności? Co moglo się stac , czy da tym dusznoscia zaradzic, jakieś ewentualne leki?Do jakiego specjalisty powinniśmy się udać, czy to ustąpi czy w miarę cykli może się poglebiac? Serdecznie dziękuję za odpowiedź . Z wyrazami szacunku i serdecznymi pozdrowieniami, Ania Wojdyla
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi precyzyjnie odpowiedzieć. Należy przeprowadzić diagnostykę różnicową. Być może powodem duszności jest infekcja, być może zatorowość płucna, być może niewydolność krążenia?
Trzeba wykonać tomografię komputerowa pluć oraz spirometrię, sam bortezomib nie sądzę aby był przyczyną duszności,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Małgorzata Małgorzata z Sompolno napisał/a 05.02.2020 o 23:14:
Dzień dobry,
Mój tata chorował na szpiczak 12 lat. W 2019 od kwietnia nastąpił kolejny nawrót choroby. Lekarz prowadzący zaproponował tylko leczenie paliatywne. W czerwcu , dokładnie 28 tata dostał zapas i, która poprzedzało pogarszanie się jakości życia : sił e bóle głowy, słabość, problemy z poruszaniem się, zmiany osobowości. Zapasc, jak ja to nazwalam, bo lekarz prowadząca powiedziała, że to postępujące uszkodzenie mózgu, polegała na braku kontaktu, tata jakby był w śpiączce, nie było z nim kontaktu, nie reagował na bodźce. Z hematologii, trafialiśmy w przeciągu paru godzin, zdani na siebie na neurologię, zakaźny, a finalnie znów na neurologii. Wieczorem tego samego dnia tata odzyslal częściowo świadomość, poznawał nas. Cały czas miał zaburzenia świadomości, silne bóle głowy, ślę był z nim kontakt. Udało nam się pojechać na wizytę do Poznania 4 lipca, by włączyć leczenie rewlimidem. Tata był w słabej kondycji, pojawiła się krew w ustach, która też była obecną w dniu zapasci. Ale otrzymał lek i wróciliśmy do domu, byliśmy pod opieką hospicjum domowego, zorganizowaliśmy tacie jak najlepsze warunki, opieka pielęgniarki, przystosowany dom. Tata miał bardzo sline bóle i zaburzenia świadomości, otrzymywał na to leki a także kroplowki prze prawie cały lipiec. 26 lipca tata obchodzil70 urodziny, gdzie z czlowieko leżącego, był już chodzący, sam jedzący. M a lymi kroczkami dochodził do siebie. Otrzymał jeszcze 2 cykle rewlimidu. Odważył się nawet i miał siłę by prowadzić auto. 26 września udaliśmy się po 4 cykl rewlimid, skąd przekierowano tatę do naszego szpitala z powodu złego stanu nerek. W szpitalu stwierdzono oprócz tego kwasice. Nerki oczywiście były c są ly czas leczone i mieliśmy świadomość z ich złego stanu. Niestety 28 września tata przegrał walkę ze szpiczakiem. Proszę Pana Doktora, jako że posiada Pan ogromną wiedzę i doświadczenie w tym zakresie o odpowiedź, czy Pana zdaniem ta sytuacja była związana z terminalna fazą choroby, czy z jakimiś powoklanismi, np. Po rewelimidzie. Dziękuję z góry za odpowiedź. Z wyrazami szacunku...
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno tutaj precyzyjnie odpowiedzieć. Skoro ma Pani wątpliwości proszę porozmawiać z lekarzem prowadzącym terapię,
z uklonami Artur Jurczyszyn
Iza Iza z Poznań napisał/a 31.01.2020 o 11:58:
Dzień dobry, tata w grudniu dostał 1 cykl leczenia na szpiczaka, dziś hemoglobina spadła znowu do 6,7. Czy może Pan polecić jakiegoś dobrego hematolog w Poznaniu do konsultacji ?pozdrawiam serdecznie
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W Poznaniu gorąco polecam prof. Dominika Dytfelda http://hematologia.ump.edu.pl/ ,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Maria Maria z Wrocław napisał/a 30.01.2020 o 18:19:
Szanowny Panie Doktorze,
Mąż szósty rok choruje na szpiczaka IgA kappa IIA. Obecnie z powodu nawrotu choroby jest w trakcie szóstego cyklu chemioterapii Revlimidem. Dostaje Revlimid 10mg wraz z Encortonem, podawanym codziennie, ale w dawce zmniejszającej się w ciągu cyklu od 60mg do 20mg. Począwszy od czwartego cyklu doskwierają mu zlewne poty, które obecnie nasiliły się do tego stopnia, że mąż musi zmieniać T-shirty kilkanaście razy dziennie. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić? Jakie badania powinien zrobić? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.
Z poważaniem - Maria Głowacka
Wyniki badań krwi po piątym cyklu chemioterapii były następujące: WBC 2,56, HGB 11,8, PLT 73, OB 13, bilirubina 0,6, kreatynina 1,11, potas 3,8, wapń 9,1, B2M 3,29, IgA 1,75, kappa wolne/lambda wolne = 2,45 (przed rozpoczęciem chemioterapii 464!), kappa łańcuch lekki/lambda łańcuch lekki = 2,46.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno mi jest zdiagnozować precyzyjnie przez internet przyczynę zlewnych potów u Męża,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Tarnowskie Góry napisał/a 26.01.2020 o 11:32:
Witam ,chciałam zapytać przez jaki czas po autoprzeszczepie należy unikać kurzu? Teściowa przy szpiczaku zakwalifikowana do autoprzeszczepu wróci do domu w czasie którym ma być remont łazienki czy kurz w jakimś stopniu zagraża jej zdrowiu? Dziękuje Pozdrawiam
Anna G.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Myślę ze na pewno do 3 miesięcy po procedurze przeszczepowej należy zachować szczególną ostrożność,
pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN
Magda Magda z Gdynia napisał/a 24.01.2020 o 09:37:
Dzień dobry,
Moja mama, po nowotworze piersi, który przeszła kilka lat temu, od 5 lat przyjmuje tamoxifen. W tej chwili ma podejrzenie szpiczaka. Hematolog zleciła badania. Poproszę o rozszyfrowanie czy potwierdzają one chorobę czy jednak nie: morfologia: leukocyty, hemoglobina w normie, erytrocyty 3,61 (norma 3,8-5,8), hematokryt 34,7 (norma 36-47), MCV 96,1 (77-95), RDW 15,6 (11,5-14,5), reszta w normie, OB 88 (od kilku lat utrzymuje się na podobnym poziomie), białko całkowite (S) 88 w normie, wapń 95 w normie, immunoglobulina A 27,7 (norma 0,69-5,17), immunoglobulina M - 0,24 (norma 0,33-2,93), immunoglobulina G 4,68 (norma 5,52-16,31). Bardzo proszę o odpowiedź, jesteśmy przed wizyta u hematologa i się denerwujemy. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Proszę wykonać immunofiksacje białek oraz wolne łańcuchy lekkie Kappa i Lambda w surowicy, pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn PS Jestem w stanie pomóc w gabinecie po rejestracji telefonicznej pod nr 122642591
Aneta Aneta z Ełk napisał/a 21.01.2020 o 19:58:
Dzień dobry,
Tata od 2015 r. choruje na szpiczaka mnogiego, Obecnie, po przeszczepie komórek macierzystych, choroba jest w trakcie remisji. Niestety z powodu szybko rosnącej wartości PSA został skierowany na radioterapię, po zakończeniu której ma być poddany chemioterapii. Obawiam się, że leczenie może spowodować nawrót szpiczaka. Czy należy się tego spodziewać?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

Trudno tutaj precyzyjnie odpowiedzieć kiedy będzie nawrót szpiczaka, bo niestety trzeba się z tym zawsze liczyć w tej chorobie nowotworowej.
Zachęcam do lektury książki "WSZYTSKIE TWARZE SZPICZAKA" https://wydawnictwowam.pl/prod.wszystkie-twarze-szpiczaka.14661.htm?sku=81238&gclid=CjwKCAiA35rxBRAWEiwADqB374-hRMGip2owBA8SsK6YPVrilmDJLtyc9ZplDLD5xOvE-pFAJNdBPBoCSucQAvD_BwE
gdzie pokazaliśmy ogromna heterogenność i unikalność tego schorzenia połączoną z nieprzewidywalnością przebiegu choroby. Tutaj po prostu nie ma reguł prostych.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Lublin napisał/a 21.01.2020 o 18:06:
Witam
Moja mama lat 67 diagnoza szpiczaka 11.2019 i od razu rozpoczęła leczenie.
Od dwóch tygodni bardzo cierpi na ból głowy który nie pozwala nawet wstać z łóżka. Lekarze wysyłają do poradni leczenia bólu i neurologa.
Czym może być spowodowany taki ból i gdzie szukać pomocy.
Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W opisanej sytuacji na p[pewno wskazane pilne badanie CT oraz NMR głowy i konsultacja NEUROLOGA. Być może do rozważenie punkcja lędźwiowa i pobranie płynu mózgowo-rdzeniowego do badania,

pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Czestochowa napisał/a 15.01.2020 o 20:57:
Proszę o pomoc w rozszyfrowanie wyników badań mojego 20-letniego syna. Cała morfologia w normie, żadnych odchyleń. OB 13 (2-12), wapń całkowity 10.67 (8,4-10,2), zjonizowany 1,32 (0,95-1,32), Proteinogram: bialko całkowite 81,9 (64-83), albuminy 59,8%, 49 g/l (40,2-47,6); beta1 6.4% (5-7) beta1 5,24 g/l (3,4-5,2) . Podwyzszona beta1 i albuminy. Reszta w granicach normy. Ldh, kreatynina, fosfataza, crp w normie. Gdzie szukac przyczyny? Czy jest sie czym martwic? Jakie ewentualnie badania mozna wykonac?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Polecam konsultacje z ENDOKRYNOLOGIEM teraz, Syn już otrzymał informacje szczegółowe do Kogo się zgłosić,
pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Grzegorz Grzegorz z Lubelskie napisał/a 13.01.2020 o 13:24:
Dzień dobry
Od 6 lat mam rozpoznanego szpiczaka w dotychczasowych badaniach białka monoklonalnego metodą immunofiksacjii nie stwierdzono. W ostatnim wyniku stwierdzono 0,34. Czy ten wynik może o czymś świadczyć?
Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Ten wynik może wskazywać tzw. progresje biochemiczną nowotworu. Trzeba wykonać badania za miesiąc powtórne, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Jadwiga Jadwiga z Szczytno napisał/a 11.01.2020 o 17:01:
Witam, choruje na szpiczaka, po 5 miesiącach brania Talidomidu odstawiono mi lek, ponieważ trafiłam do szpitala z ostrym obturacyjnym zapaleniem oskrzeli. W szpitalu po ok. tygodniu pojawiły się silne zlewne poty 24 na dobę. W szpitalu byłam 3 tygodnie, wczoraj wróciłam do domu i poty utrzymują się do tej chwili. Co może być przyczyną takiego stanu?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno doradzać i leczyć przez Internet, wtedy łatwo o pomyłki i brak precyzji. Pani wymaga badania podmiotowego, przedmiotowego oraz aktualnych badan laboratoryjnych stanu zaawansowania choroby. Zapraszam na konsultacje hematologiczna po umówieniu się pod nr telefon 122642591,
z poważaniem ARTUR JURCZYSZYN
Artur Artur napisał/a 11.01.2020 o 16:24:
Mojej mamie 3 tyg temu zostały odstawione leki na szpiczaka(brała 5m)ponieważ zachorowała na obturacyjną chorobe płuc,Od okolo 2tyg oblewają ją poty całego ciała kilka razy dziennie. Czy skutkiem tego może być odstawienie leku i jak to opanować?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno doradzać i leczyć przez Internet, wtedy łatwo o pomyłki i brak precyzji. Pani wymaga badania podmiotowego, przedmiotowego oraz aktualnych badan laboratoryjnych stanu zaawansowania choroby. Zapraszam na konsultacje hematologiczna po umówieniu się pod nr telefon 122642591,
z poważaniem ARTUR JURCZYSZYN
Joanna Joanna z Bytom napisał/a 10.01.2020 o 04:53:
Wczoraj odebralismy wyniki morfologii zlecone przez hematologa rozmaz gran pałeczkowate 2, gran segmentowane 38, limfocyty 50, limfocyty atypowe 1, monocyty 9. Uwaga do atypowych duża komórka limfocytarna z dużym jądrem komórkowym o rozluźnionej strukturze chromatyny jądrowej i silnie zasadochłonnej cytoplazmie. Crp 11,81 kwas moczowy 7,18. Do tego od 2 tygodniu uporczywe ból lewej łopatki i przedramienia. Czy to może być szpiczak mnogi?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Raczej wątpię aby to był szpiczak plazmocytowy. Proszę wykonać elektroforezę białek oraz badanie obrazowe najlepiej tomografie komputerową klatki piersiowej.
Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Tadeusz Tadeusz z Chrząstawa Mała napisał/a 09.01.2020 o 08:03:
Dzień dobry
Mam stwierdzonego szpiczaka.
Natknąłem się na artykuł dotyczący przyczyn szpiczaka.Czy mogę prosić o komentarz .Oto artykuł
Yale Cancer Center odnalazł przyczynę powstawania szpiczaka która jest odpowiedzialna za wystąpienie choroby u 1/3 pacjentów. Nie tylko może to zaważyć na naszym sposobie patrzenia na szpiczaka i jego leczeniu, ale również – innych rodzajów nowotworów. Tym bardziej, że ma ona wiele wspólnego z… naszym sposobem odżywiania się, oraz stylem życia.

Wedle wyników uzyskanych przez naukowców podczas badań komórek krwi od myszy i ludzi, rozwój szpiczaka związany jest z pobudzaniem układu odpornościowego przez kwasy tłuszczowe, powstające w kontekście stanu zapalnego. Zmniejszenie stężenia tych utlenionych lipidów można osiągnąć poprzez leki, ale jeszcze prościej – przez zmianę sposobu odżywiania.

Odkrycia dokonano bazując na dawnym badaniu, które obejmowało osoby z chorobą Gauchera. To rzadkie schorzenie genetyczne, w którym dochodzi do gromadzenia się substancji jak glukocerebrozydaza – będące pochodną tłuszczu w małych pęcherzykach – lizosomach. Wiedzie to do zaburzenia funkcji wątroby, śledziony, oraz mózgu i szpiku kostnego. Chorzy na chorobę Gauchera mają wybitnie zwiększone ryzyko zachorowania na szpiczaka mnogiego. Okazało się, że gammapatia – zaburzenie poprzedzające rozwój szpiczaka, polegające na wytwarzaniu nieprawidłowych przeciwciał – obejmuje przeciwciała skierowane przeciwko pewnym lipidom. Przeciwko tym samym lipidom skierowane są przeciwciała produkowane przez komórki szpiczaka u 1 na 3 pacjentów.
Czy mogę prosić o wskazówki co mogę zrobić dalej z tą informacją pod kątem diety lub leków.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

Dieta jest bardzo ważna zarówno w zapobieganiu jak i po rozpoznaniu nowotworu.
Na temat kwasów tłuszczowych prowadziliśmy badania w CMUJ 5 lat temu. Opublikowane są dwie prace w Leukemia Research.
Pierwsza praca poświęcona jest porównaniu profilu kwasów tłuszczowych w błonach erytrocytów u chorych na szpiczaka plazmocytowego w porównaniu do osób zdrowych. Transformacja nowotworowa zmienia metabolizm glukozy i lipidów. Wykazano, że zmiany w aktywności syntezy kwasów tluszczowych (FAS) odgrywają znaczącą rolę w procesie wzrostu nowotworów. Celem pracy było porównanie profilu kwasów tluszczowych w blonach erytrocytów u chorych na MM w porównaniu do osób zdrowych.
Błony krwinek czerwonych u pacjentów ze MM charakteryzował wyższy poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu n-6. Wykazano ponadto mniejszą zawartość jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu n-3, w porównaniu do próbek pobranych od osób zdrowych. Stosunek kwasów tłuszczowych n-3 do n-6 był istotnie statystycznie niższy u chorych na MM. Wyniki przeprowadzonej analizy klasterowej wykazały odmienne grupowanie poszczególnych kwasów tłuszczowych w błonach erytrocytów u pacjentów z MM w porównaniu do grupy kontrolnej.
Wysunęliśmy hipotezę, że nieprawidłowy poziom poszczególnych kwasów tłuszczowych z grupy PUFA (Polyunsaturated Fatty Acids) oraz zaburzenie równowagi pomiędzy kwasami n-6 i n-3 w błonach erytrocytów u pacjentów z MM, w porównaniu do osób zdrowych, może być skutkiem stanu zapalnego i zmian w obrębie mikrośrodowiska nowotworu. Skutkuje to hipermetabolizmem kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu arachidonowego (n-6) będącego jednym ze składników błon biologicznych. Prowadzić to może do powstawania pochodnych, eikozanoidów dienowych, głównych mediatorów stanu zapalnego, które uczestniczą również w procesach karcynogenezy oraz odgrywają istotną rolę w rozwoju i progresji nowotworu.
Na podstawie danych uzyskanych w prezentowanej pracy stwierdziliśmy, że profil kwasów tłuszczowych w błonach erytrocytów może być uznany za biomarker nowotworu i stanowić wskaźnik diagnostyczny i oceny odpowiedzi na leczenie szpiczaka . Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie Leuk. Res., IF= 2.35.
W kolejnej pracy oceniliśmy różnice w profilu kwasów tłuszczowych u 60 chorych z MM i u 60 osób zdrowych. Zauważylismy istotne różnice w profilu kwasów tłuszczowych osocza między tymi dwiema grupami. Zwiększone stężenia kwasów nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-6 u chorych na szpiczaka, wskazują na zwiększoną syntezę endogenną, prawdopodobnie z powodu nadekspresji desaturaz i elongaz. Przeprowadzona analiza skupień wykazała ponadto różnice w proporcjach kwasów tłuszczowych w osoczu między osobami chorymi, a zdrowymi ochotnikami. Różnice w profilu kwasów tłuszczowych u pacjentów z MM, w porównaniu z osobami zdrowymi, a zwłaszcza stosunek n-3 / n-6, może być wg nas związany z ograniczoną podażą n-3 w diecie, przewlekłym stanem zapalnym i obecnością pro-zapalnych, aktywnych pochodnych kwasu arachidonowego.
Wyniki tych badań pozwalają lepiej zrozumieć potencjalną rolę metabolizmu kwasów tłuszczowych w rozwoju szpiczaka. Zwracają uwagę na to, że działanie egzogennych i endogennych kwasów tłuszczowych może wpływać nie tylko na mikrośrodowisko nowotworowe, ale również na odpowiedź immunologiczną organizmu. Uważamy, że odpowiednie nawyki żywieniowe mogłyby pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu postępu nowotworu oraz wspomagać leczenie onkologiczne. n-3 PUFA mogą być stosowane jako "nutraceutyki" w celu modyfikacji składu kwasów tłuszczowych w błonach biologicznych. A ponadto sugeruje, że profil kwasów tłuszczowych w osoczu mógłby pełnić funkcję biomarkera o wartości prognostycznej.



Załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2020/Eythrocyte-mebrane-fatty-acids-in-multiple-myeloma-patients.pdf

http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2020/PLASMA-FATTY-LR.pdf
Edyta Edyta napisał/a 08.01.2020 o 21:41:
Witam, pisałam w sprawie pomocy we wskazaniu lekarza specjalizującego się w leczeniu szpiczaka w Łodzi. Uzyskałam odpowiedź, że dr Paweł Robak. Proszę o podpowiedź, czy aktualnie pan dr przyjmuje prywatnie w Łodzi. Niestety moje poszukiwania w przeglądarkach internetowych pokazuja jedynie nieaktualne informacje. Bardzo mi zależy na prywatnej wizycie. Zdiagnozywany szpiczak mnogi.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proponuję dr Pawła Robaka ale wiem ze nie przyjmuje już prywatnie. Można poszukać innych lekarzy ale nie jestem pewien Kogo polecić, słyszałem ze dr Agnieszka Pluta przyjmuje prywatnie ale tez wiem ze szpiczaka ciężko leczyć w ten sposób,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
beata beata napisał/a 07.01.2020 o 20:58:
Z uwagi na białko monoklonalne we krwi ,została wykonana biopsja szpiku kostnego. Nie udało się wykonać trepanobiopsjii ze względu na bardzo twardą kość,wykonano tylko cytologię: Mielogram opis : pobrany materiał średniobogatogrudkowy,grudki średniej wielkośći. Wykonane preparaty bogatokomórkowe. UCK stanowi 14,4 % utkania i dojrzewa torem normoblastycznym. Uczęści erytroblastów ortochromatycznych poszarpana,nierówna cytoplazma.Obecne formy podziałowe. UG stanowi 67,1 % utkania.Zwiększony odsetek promielocytów. W formach młodszych obecna grubsza ziarnistość swoista. Megakariocyty obecne,dość liczne na różnym etapie dojrzewania.Obecne formy odszczepiajace płytki.
Makrofagi obecne.
Układ chłonny 15,10 % norma 10-20,00
limfoblasty 0,40%
limfocyty 11,80 %
Plazmocyty 2,90 % norma 0,00-3,50%

Układ monoidalny 3,40% H norma 0,00- 2,00
Monoblasty 0,40%
Monocyty 3,00 %

Panie doktorze czy mielogram jest praawidłowy ,czy konieczne jest powtórne wykonanie trepanobiopsji ,gdyż powtórne wykonanie w innym ośrodku zostało uzależnione od wyniku mielogramu?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Zapraszam na konsultacje hematologiczna po ustaleniu wizyty telefonicznie 122642591
Artur Jurczyszyn
Daniel Daniel z Olsztyn napisał/a 06.01.2020 o 22:34:
Proszę o namiar o wybitnego i skutecznie leczącego specjaliste od szpiczaka mnogiego w Olsztynie w woj.warmisko-mazurskim.P.S. sytuacja jest krytyczna
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W Olsztynie polecam dr Małgorzatę Wojciechowską http://wss.olsztyn.pl/oddzialy/oddzial-hematologiczny.html

Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Barbara Barbara z MAKÓW MAZOWIECKI (MAKOWSKI) napisał/a 06.01.2020 o 16:37:
Dzień dobry,
Mój tata chory na szpiczaka zaobserwował ostatnio, że znika ból nóg i kręgosłupa, ale pojawia się coraz bardziej uciążliwe drętwienie nóg. Tata jest w trakcie czwartego cyklu chemioterpii i wyniki się poprawiają. Zastanawiam się, czy drętwienie jest spowodowane szpiczakiem, jest konsekwencją chemioterapii czy może jak sugerował neurochirurg pogorszeniem w obrębie kręgosłupa (jest złamanie kręgu L3), być może nastąpiło jakieś przemieszczenie? co jest najbardziej prawdopodobne? Mam jeszcze pytanie odnośnie autoprzeszczepu - gdzie mogę uzyskać informacje na ten temat? Tata boi się ryzyka z nim związanego...
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Zapraszam na konsultacje po uprzednim kontakcie telefonicznym 122642591, proszę tez wykonać u neurologa badanie neurofizjologiczne,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Teresa Teresa z Legnica napisał/a 02.01.2020 o 19:59:
Dzień dobry,
w związku ze śmiercią mojej babci na szpiczaka ja i moja mama wykonałyśmy proteinogram. Moja mama ogólnie bardzo źle się czuje od jakiegoś czasu i ma często podwyższone OB bez wyraźnego powodu (najwięcej 31). Oto wyniki:
Mojej mamy (l. 61):
Albuminy 49,90 norma 52-65,10 %
alfa-1-globuliny 3,00 norma 1-3 %
alfa-2-globuliny 14,00 norma 9,50-14,40 %
Beta1 11,40 norma 6-9,80 %
Beta2 7,10 norma 2,60-5,80 %
gamma-globuliny 14,60 norma 10,70-20,30 %
Albuminy norma 3,14 norma 3,12-5,21 g/dl
alfa-1-globuliny 0,19 norma 0,06-0,24 g/dl
alfa-2-globuliny 0,88 norma 0,57-1,15 g/dl
Beta1 0,72 norma 0,36-0,78 g/dl
Beta2 0,45 norma 0,16-0,46 g/dl
gamma-globuliny 0,92 norma 0,64-1,62 g/dl
Stosunek A/G 1,00
Białko całkowite 6,30 norma 6,40-8,30 g/dl
Moje (l. 34):
Albuminy 48,80 norma 52-65,10 %
alfa-1-globuliny 4,10 norma 1-3 %
alfa-2-globuliny 15,50 norma 9,50-14,40 %
Beta1 9,80 norma 6-9,80 %
Beta2 6,20 norma 2,60-5,80 %
gamma-globuliny 15,60 norma 10,70-20,30 %
Albuminy norma 3,22 norma 3,12-5,21 g/dl
alfa-1-globuliny 0,27 norma 0,06-0,24 g/dl
alfa-2-globuliny 1,02 norma 0,57-1,15 g/dl
Beta1 0,65 norma 0,36-0,78 g/dl
Beta2 0,41 norma 0,16-0,46 g/dl
gamma-globuliny 1,03 norma 0,64-1,62 g/dl
Stosunek A/G 0,95
Białko całkowite 6,60 norma 6,40-8,30 g/dl

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź czy powyższe wyniki mogą mieć związek ze szpiczakiem.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Myślę ze u Pani oraz Pani Mamy nie ma powodów do niepokoju i podejrzeń co do nowotworu,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Edyta Edyta napisał/a 31.12.2019 o 18:59:
Bardzo dziękuję za pomoc.
Elżbieta Elżbieta napisał/a 31.12.2019 o 13:01:
Dzień dobry.
Choruję na szpiczaka od 2008 roku. W roku 2011 miałam autoprzeszczep. 4 lata brałam talidomid podtrzymująco a potem choroba była stabilna w obserwacji.
Brałam Thym-Uvocal ze względu na częste infekcje dróg oddechowych i pęcherza. Preparat bardzo mi pomógł. Wzmocnił odporność. Niedawno wystąpiła wznowa. Jestem obecnie leczona daratumumabem. Czy w czasie tej terapii mogę stosować nadal Thym-Uvocal ?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Oczywiście może Pani bez przeszkód stosować leczenie preparatem Thym-Uvocal w czasie terapii DARATUMUMABEM ,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
EDYTA EDYTA napisał/a 30.12.2019 o 17:19:
Proszę o pomoc, który hematolog z Łodzi specjalizuje sie w leczeniu szpiczaka?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W Łodzi gorąco polecam dr Pawła Robaka https://www.mp.pl/lekarz/pawel.robak.lodz
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Irmina Irmina z Kielce napisał/a 28.12.2019 o 09:44:
Panie Doktorze. Dziekuje za odpowiedz. Chcialabym sie dowiedziec czy po autoprzeszczepie wykonanym w 2015 mama stracila odpornosc na przebyte wczesniej choroby wirusowe ( np ospa) ? Jesli tak to moze wskazane sa szczepienia ochronne ??
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Kwestia szczepień w szpiczaku mnogim jest dyskusyjna i przez wielu lekarzy zalecana. Zachęcam aby się zapoznać z artykułem poglądowym w tym temacie gdzie dość szeroko temat jest omówiony, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Monika Monika z Kielce napisał/a 28.12.2019 o 00:23:
Dzień dobry , u mojej mamy lat 50 wykryto szpiczaka, niestety żeby dostać się na oddział musimy długo czekać . Czy jest ktoś godny polecenia w Kielcach do konsultacji badań w celu potwierdzenia lub zaprzeczenia ?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Skoro w Kielcach jest kłopot (a szkoda) to polecam Katowice (prof. Grzegorz Helbig) lub Gliwice (prof. Sebastian Giebel) lub Chorzów (prof. Sebastain Grosicki) lub Warszawa (dr Ewa Nita) lub Warszawa (prof. Grzegorz Basak). Namiary można znaleźć w sieci bez problemu, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Irmina Irmina z Kielce napisał/a 27.12.2019 o 09:44:
Dzien dobry,
Moja mama choruje na szpiczaka od 2014 roku. Przeszla leczenie CTD oraz autoprzeszczep w 2015. Nastapil nawrot. Obecnie rozpoczyna 3 cykl VTD. W dziecinstwie przechodzila ospe , przed przeszczepem miala tez polpasca. 21 grudnia spotkalam sie z moja kolezanka. 24 grudnia jej corka zachorowala na ospe. Podczas spotkania byly obecnie moje dzieci w wielu 4 lata , drugie 1 rok. Czy jesli moje dzieci zostala zarazone to stanowi zagrozenie dla mamy ??
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. Nie mniej wskazane jest przyjmowanie Heviran 2x400 mg w czasie leczenia VTD jako profilaktyki p-wirusowej.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Poznań napisał/a 10.12.2019 o 20:09:
Dobry wieczór. Od kilku dni mam zdiagnozowanego szpiczaka (mam 37 lat) na chwilę obecną bezobjawowego. Czy jest możliwość podjęcia gdziekolwiek (oprócz Danii) jakieś formy leczenia na tym etapie choroby? W Polsce niestety :każą" mi czekać na objawy.
Jak wygląda w Polsce udział w "programach lekowych", w jakich miastach są dostępne?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Polecam poszukać na stronie www.clinicaltrials.gov
Pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Warszawa napisał/a 05.12.2019 o 14:36:
Dzień dobry. Kilka tygodni temu u mojego taty (74 l.) zdiagnozowano szpiczaka. Chorowała na niego również jego mama. Ja sama od około roku cierpię na przewlekły ból kręgosłupa, z którym nikt nie potrafi się uporać (odwiedziłam 3 fizjoterapeutów, osteopatę, ortopedę). Czy powinnam wykonać jakieś badania w kierunku szpiczaka? Lekarz pierwszego kontaktu poinformował mnie, że nie jest to choroba dziedziczna, częściej chorują mężczyźni, więc nie widzi powodu do specjalistycznych badań. Dostałam skierowanie na morfologię, OB i poziom wapnia. Wyniki nieznacznie odbiegają od normy (lekka leukopenia i nieznacznie podwyższony poziom wapnia).. Lekarz twierdzi, że nie ma powodu do niepokoju, zasugerował odczekanie ok. miesiąc i powtórzenie badań. Czy powinnam drążyć temat? Czy są jeszcze jakieś badania, które powinnam wykonać?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie Mam propozycję aby się trzymać swojego lekarza, to mądre sugestie,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Agata Agata z Kielce napisał/a 04.12.2019 o 10:58:
Dzień dobry, Mój mąż (45 lat) po przeszczepie komórek macierzystych (w lipcu tegoż roku) boryka się z bólem nóg. Jest to neuropatia, przynajmniej tak stwierdzono. Proszę mi polecić neurologa, który mógłby nam pomóc. Mąż bierze leki od neurologa, ale bez Tramalu nie daje rady. Druga sprawa mąż ma zgodność tkankową (wstępna ocena) z siostrą i lekarz prowadzący mówi o możliwości poddania się kolejnemu przeszczepowi tym razem od dawcy rodzinnego - mąż się waha bardzo i raczej jest na "nie". Czy taki przeszczep jest bardzo ryzykowny, czy raczej ryzyko się opłaci...bo jest szansa na zdrowie i pokonanie tej choroby. Dziękuję z góry za odpowiedź.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Przesyłam informacje na temat postepowania w czasie polineuropatii obwodowej w szpiczaku mnogim.
Co do kwestii allogenicznych transplantacji w szpiczaku to zależy od kilku czynników.... Sugeruje aby rozmawiać szczegółowo na ten temat z lekarzem prowadzącym. Sprawa jest INDYWIDUALNA.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Neuropatia-obowodowa-szpiczak-2019.pdf
Dawid Dawid z Leszno napisał/a 29.11.2019 o 23:22:
Witam wszystkich serdecznie. Jestem Dawid. Miło mi. Co u was słychać ciekawego?:)
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Wszystko dobrze u nas. Przygotowujemy się do wyjazdu na ASH https://www.hematology.org/Annual-Meeting/
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Agata Agata z nowa sucha napisał/a 28.11.2019 o 18:33:
Dobry wieczór. Moja teściowa miała dwa tygodnie temu przeszczep komórek macierzystych. Dziś wypisano ją ze szpitala. Z tego co ona zrozumiała, jej organizm nie przyswaja białka i przeszczep musi być przeprowadzony ponownie w lutym. Co się za tym kryje? Teściowa jest załamana, chce przerwać leczenie. Co się stanie jeśli nie podda się ponownemu przeszczepowi? Teściowa ma szpiczaka wykrytego na początku czerwca tego roku, z naciekiem 80% na szpik, bez zmian w kościach i bez złogów białka w nerkach innych narządach.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę o szczegółach i planach leczenia rozmawiać ze swoim LEKARZEM PROWADZĄCYM. To zbyt poważne kwestie aby odpowiedzialnie doradzać przez internet bez badania podmiotowego, przedmiotowego oraz bez badan laboratoryjnych.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Grzegorz Grzegorz z Lubelskie napisał/a 28.11.2019 o 07:02:
Dzień dobry
Od 6 lat choruję na szpiczaka w kwietniu otrzymałem skierowanie od prof. Hus na badanie PET w Bydgoszczy. Do dnia dzisiejszego nie zostało wykonane. Po kontakcie tel. dowiedziałem się, iż badania w kierunku szpiczaka zostały wstrzymane, nie podając do kiedy. Czy może mógłby Pan udzielić bardziej szczegółowych informacji. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę się skontaktować w tej sprawie z dr Bogdanem Małkowskim z Bydgoszczy http://www.co.bydgoszcz.pl/dla-pacjenta/diagnostyka-obrazowa/pet-ctmr/
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Kasia Kasia z Augustów napisał/a 27.11.2019 o 22:32:
Witam !5 lat temu po ciężkiej walce wykryto u mojej mamy Szpiczak nowotwór złośliwy zaawansowany,po kilku cyklach hemioterapii,podwójnej werteroplastyce ,przeszczepie komórek macierzystych zaleczeniu choroby wyniki zaczęły znowu się pogarszać(mam świadomość że nie będą idealne)i od 2 lat mama bierze chemię w tabletkach.Ostatnio pojawiły się nowe zmiany w miejscach gdzie było cementowane jednak po konsultacji nie ma potrzeby wykonywania ponownego zabiegu ,dodatkowo guz na wątrobie(stwierdzono tłuszczak) nie było możliwości wykonania tomografi z kontrastem z powodu podyższonej keratyniny. Teraz miała wykonane badanie Bardzo proszę o intenpretacje wyników ponieważ wizytę ma dopiero 24.12.2019
Wynik mikroskopowy:rozpoznanie szpiczak plazmacytowy podejrzenie progresji.
-trepanobiopsja diagnostyczna o adekwatnym wymiarze
-komórkowość szpiku na poziomie 30% z krwiotworzeniem trójukładowym
-immunohistochemicznie komórki plazmatyczne CD138(+) w postaci dyspresyjnego nacieku syanowią około 25% komórek szpiku i są ekspresją CD56(+)weaker
Wniosek:
Recurrence of Plasma cell myeloma PCM with 25% bone marrow involvement.
Czy jest to nawrót choroby?czy może oznaki białaczki
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Niestety to co Pani opisuje może świadczyć o nawrocie choroby, co jest nieuniknione w tym nowotworze. Mama wymaga leczenia kolejnej linii, która trzeba uzgodnić z lekarzem prowadzącym biorąc pod uwagę wszystkie czynniki związane z charakterem nawrotu, stanem chorej, dynamiką choroby, przyjętym leczeniem i możliwościami danego ośrodka,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Ps. Zawsze tez można szukać badania klinicznego, polecam stronę www.clinicaltrials.gov
Katarzyna Katarzyna z Jelenia Góra napisał/a 26.11.2019 o 20:10:
Serdecznie dziękuję za tak szybką i rzeczową odpowiedź. Chciałam jeszcze dodać (co może mieć znaczenie), że również od 4 lat mama przyjmuje Mesopral (1 tabl.rano). Mam wątpliwość czy jest możliwe, że systematyczne zmniejszanie wydzielania kwasu żołądkowego w żołądku może mieć również (obok skutków Revlimidu) wpływ na występujące biegunki i czy ten lek może mieć wpływ na poziom wchłaniania m.in. wapnia ? Przez ten czas (4 lata) nie sprawdzano poziomu (ilości) kwasu żołądkowego. Jak to sprawdzić (jakie badania) - jeśli moje wątpliwości w ogóle mają tu sens. Pozdrawiam i b. proszę o podpowiedź
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W opisanej sytuacji polecam dodatkowo diagnostykę przewodu pokarmowego, czyli wykonanie gastrokopii i kolonoskopii oraz konsultacje GASTROLOGA, pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Katarzyna Katarzyna z Jelenia Góra napisał/a 25.11.2019 o 20:19:
Dzień dobry,
Przejrzałam wiele wspisów i opinii i nie znalazłam porady w zakresie uporczywych biegunek. Moja mama (84 lata) od 4 lat ma rozpoznanego szpiczaka mnogiego. Leczona aktualnie Revlimidem i Dexametazonem. Ma bardzo uporczywe biegunki. Nie dość. że osłabiona ogólnie leczeniem, wiekiem, bólem - to dodatkowo biegunkami - Biegunki leczone są Laremidem. Lekarz pierwszego kontaktu nie chce zmieniać zapisów hematologa, a hematolog wysyła do lekarza pierwszego kontaktu. Czy jest jakaś inna propozycja lub sugestia ze strony Pana doktora? I jakie powinny być włączone probiotyki? Bardzo proszę o wskazówki.... Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedż. Katarzyna H.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej sytuacji przy biegunkach po REVLIMIDZIE polecam do 6 tabletek na dzień leku CHOLESTAGEL (COLESEVELAM),
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Justyna Justyna z Starogard Gdański napisał/a 24.11.2019 o 13:38:
Witam moje wyniki to leukocyty 3,34(norma 3,98-10,04)neutrofile 0,97(2,00-7,00) neutrofile 29(40-80), limfocyty 60,8(20-40)rozmaz mikroskopowy gran.segmentowane 30(40-70)kwasochłonne w normie oraz limfocyty w rozmazie 60(20-45)monocyty w normie resztę badań też OB 8 mocz ogólny w normie czuję się dobrze boli mnie tylko kręgosłup w odcinku lędźwiowym dodam że na odcinku piersiowym mam zwyrodnienie skierowano mnie do hematologa z podejrzeniem leukopenia i granulocytopeni .Hematolog podejrzewa szpiczaka mnogiego proszę mi powiedzieć czy jest to możliwe. Bardzo dziękuję za odpowiedź
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Bardzo dziękuję za Pani wpis. Leukopenia i granulocytopenia nie są typowe dla szpiczaka mnogiego, bardziej anemia normocytarna, raczej mało prawdopodobne aby miała Pani ten nowotwór,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Mateusz Mateusz z Lublin napisał/a 20.11.2019 o 12:25:
Dzień dobry, już kiedyś pisałem w sprawie mojej mamy. Ma ona 51 lat i rozpoznanego szpiczaka ig kappa, cytując badanie:histopatologiczne " 'nasada th4' Częściowo przepojony krotocznie fragment tkankowy z obecnością rozlanych nacieków z plamocytów
'Th6' 1-3 fragmenty tkankowe z obecnością rozlanych nacieków z monoklonalnych plazmocytów i pojedynczych plazmablastów(CD138+, łańcuchy lekkie immuno globuilin kappa+, lambda-, CD56+,CD45-,S100-). W materiale obecne także drobne beleczki kostne, mięsnie szkieletowe i tkanka tłuszczowa. Obraz morfologiczny i wyniki odczynów immunohistochemicznych odpowiadają monoklonalnemu rozrostowi plazmocytów. W diagnostyce różnicowej nalezy plasma cell myeloma i solitary plasmocytoma of bone."

Jest aktualnie w trakcie 6 cyklu schematu VTD. w 3 cyklu odrzuciliśmy talidomid ze względu na neuropatie i zaparcia. Wciąż jest osobą leżącą. Wyniki badań z przełomy 3 i 4 cyklu to:
2beta-mikroglobulina - 2,01
IgG 3,63 L
IgM 0,4
IgA 0,14 L
(nie mogę rozczytać jednostek)
No i
wolne lekkie łańcuchy kappa:221mg/l H (norma do 19.4)

Wolne lekkie kappa(s)/Wolne lekkie lambda: 28,63 H (norma do 1,65)

Natomiast w 5 cyklu badania wyglądają "nieco" inaczej
2betamikroglobulina - 1.88
Wolne lekkie łańcuchy kappa:74 mg/l
wolne lekkie kappa(s)/wolne lekkie lambda: 8,21

Więc widać wyraźny spadek.
moje pytanie brzmi:
1.Jak rokują takie wyniki badań,?
2. Co Pan sądzi o autoprzeszczepie komórek macierzystych? I czy zna Pan jakąś literaturę/artykuły które pokazują jak taki przeszczep wygląda, jak sie do niego przygotować, ile trwa itp.

Pozdrawiam i dziękuje za poświęcony czas
Mateusz
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo mi przykro ale nie jestem w stanie precyzyjnie Panu pomóc i doradzić. Tutaj wskazany jest kontakt lekarza prowadzącego z Zespołem Transplantologicznym i kwalifikacja do procedury przeszczepowej albo wykluczenia z niej. Proszę rozmawiać z lekarzem prowadzącym,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Elżbieta Elżbieta z Kędzierzyn Koźle napisał/a 18.11.2019 o 22:06:
Przeszłam operację z powodu złamania kręgu L3
Badanie histopatologiczne wycinka wskazało na plasmocytome, immunohistochemiczne ujawniło marker cd38, CD 138,mum1.Biopsja aspiracyjna szpiku wskazała obecność poliklonalnej populacji plazmocytów o nieprawidłowym fenotypie, wśród wszystkich komórek jądrzastych 0,5%populacje plazmocytów o immunofenotypie cd38+cd138+CD 19+/low CD 56-/+(26%+). Wewnątrzkomórkowe łańcuchy lekkie 60%kappa i 40,%lambda.W moczu nie wykryto bialkaM. Biochemia krwi, CRP5,480mg/l,Beta2-2,52,LDH-201U/l, wolne łańcuchy lekkie kappa-639mg/l, lambda-13,30mg/l. Przeszłam radioterapię, guz miał 43x58mm, 20dawek po 2Gy.skonczylam 19wrzesnia. Wizytę kontrolną i zlecone badania krwi mam 14.01.2020. Nie odczuwam dolegliwości, mam nadzieję na zwłóknienie guza ale martwi mnie białko we krwi i szpiku no i w badaniu Pet ujawniły się dwie małe zmiany w kościach stopy, które ,,świecą,,.Czy konsultować się z innym lekarzem czy cierpliwie czekać?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Dziękuję za wiadomość. Wg mnie wymaga Pani terapii systemowej VTD lub VCD 3-4 cykle i dalej auto-PBSCT. Nie ma na co czekać, choroba jest do leczenia, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Barbara Barbara z MAKÓW MAZOWIECKI (MAKOWSKI) napisał/a 16.11.2019 o 22:03:
Witam,
Bardzo proszę o poradę, do kogo możemy udać się na konsultację w sprawie wertebroplastyki .w Warszawie lub okolicach? czy taki zabieg może zmniejszyć ból w części lędźwiowej kręgosłupa i nogi (promieniujący ból)? Mój tata leczy się na szpiczaka w Wieliszewie ze względu na to, ze mamy najbliżej, a ból jest ciężki do zniesienia. Jednak może warto skonsultować się jeszcze gdzieś indziej?
Dziękuję
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Polecam kontakt do dr JURIJA KSENIUKA w Carolina MC, ulica Pory 78 w Warszawie https://carolina.pl/team/ksenyuk-yuriy/

Jego asystentka Olga Beresińska telefon 793383051, proszę się dalej umawiać, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Paula Paula z Ostrołęka napisał/a 13.11.2019 o 15:55:
Szanowny Panie Doktorze,
Ponad dwa lata temu, moja babcia (63) trafiła, na miesiąc, do szpitala z bólem w lewym boku, który utrudniał oddychanie. Tam wykonano jej prześwietlenie klatki piersiowej i kręgosłupa. Z badań okazało się, że babcia ma płyn w płucach oraz pęknięte dwa kręgi ('o niejasnej etiologii'). Płyn z płuc został usunięty, a za miesiąc została wykonana wertebroplastyka i biopsja trzonu TH11 i L1. (2017 r.) Na podstawie badań z bioposji, lekarze w szpitalu i lekarz rodzinny, stwierdzili, że nie są to komórki nowotworowe. Pół roku później babcia była u neurochirurga, który zalecił badania na osteoporozę- została ona wykluczona.
Przed trafieniem do szpitala babcia miała anemię i zapalenie stawów.

Od jakiegoś czasu ból kręgosłupa powrócił, a dodatkowo pojawił się piekący ból w stopach. W tamtym tygodniu babcia udała się do hematologa na konsultację. Doktor, na podstawie wyników z biopsji (2017r.), stwierdziła, że jest to szpiczak plazmocytowy oraz zaleciła udanie się do lekarza rodzinnego w celu założenia Karty diagnostyki i leczenia onkologicznego.

Przesyłam treść wyniku z biopsji: 'Szpik kostny o zwiększonej komórkowości. Liczne wyspy erytroidalne oraz megakariocyty. Linia granulocytarna stanowi ok. 60% utkania komórkowego szpiku. W obrębie szpiku dość liczne limfocyty T i B oraz komórki plazmatyczne, stanowiące do 10% badanego szpiku, z cechami ekspresji CD138. Wniosek: Całość obrazu może sugerować zmiany o typie MGUS (Monokonalna Gammapatię o Nieokreślonym Znaczeniu) CD138++ ''

Niestety, na podstawie jednego badania, opinie są różne- a minęło już dość sporo czasu od wyniku. Bóle powracają, a przyczyny wciąż brakuje. Proszę o poradę, czy na podstawie tego wyniku można wywnioskować, że jest to nowotwór czy może przyczyna tego, jest inna?

Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Zapraszam do mnie do gabinetu celem konsultacji hematologicznej nr telefonu 122642591
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Michał Michał napisał/a 10.11.2019 o 11:58:
Mama choruje na chłoniaka DLBCL. Z uwagi na obecny stan zdrowia zalecono Revlimid 25mg. Nie jest to lek refundowany w tej chorobie. Czy istnieją możliwości zakup tego leku po mniej zaporowej cenie, np. za granicą?? Dziękuję
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Fundacja Centrum Leczenia Szpiczaka nie pośredniczy w zakupie leków. Doradzam przejrzeć strony indyjskie gdzie jest dostępny generyk o nazwie LENALID,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Piotrek Piotrek z Łodz napisał/a 06.11.2019 o 16:53:
Szanowny Panie Doktorze:)
14 listopada wybieram na przeszczep szpiku, miesiąc wcześniej byłem na pobraniu komórek z krwi obwodowej. Mam pytanie jak się przygotować na przeżycie intensywnej chemioterapii i potem po powrocie do domu uchronić się przez infekcjami, pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Sugeruje jednak aby rozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym. Każdy Ośrodek Przeszczepowy ma inną specyfikę i inne zwyczaje. Generalnie na temat przeszczepu w szpiczaku proszę poczytać tutaj: https://www.myeloma.org/autologous-stem-cell-transplant
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Beata Beata z Nowe napisał/a 03.11.2019 o 13:02:
Witam Panie Doktorze,za pana namową zrobilam immunofiksację sama,ponieważ hematolog do którego poszłam,stwierdziła ,że obecny pik w elektroforezie( nie posiadałam wykresu tylko opis),to bład laboratoryjny,więc poszłam do laboratorium i wezwano Pania Odziałową,która stwierdziła,że nie ma mowy o pomyłce,więc pobrała krew, Wynik: Immunofiksacja: w badanej surowicy wykryto obecność białak monoklonalnego w klasie IgG łańcuchy lekkie Kappa.Wykonałam morfologię i oprócz lekkiej leukocytozy,wszystko w normie CRP 3,5,wapń 9.88,Ldh 147,kreatynina 0,88. Nie wrócę już do tej hematolog z tego względu,że wynik z elektroforezy zlekceważyła i gdyby nie informacja od Pana pewnie bym o tym nie wiedziała. Nie wiem czy jest konieczna wizyta u lekarza czy nie bo całkiem już zgłupiałam i nie wiem co mam robićl,co w ogole to oznacza. Jeśli to konieczne ,to jak można dostać sie do Pana? Dziękuję za pomoc. Lat mam 38.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę teraz wykonać ilościowo wartość białka monoklonalnego w surowicy.
Na ten moment można rozpoznać najprawdopodobniej u Pani MGUS IgG kappa. Proszę zadzwonić na nr 122642591 i umówić się na wizytę za miesiąc, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Karolina Karolina z Żuromin napisał/a 25.10.2019 o 21:02:
Mój tata (lat 48) od kilku lat miał bóle kręgosłupa, w badaniach rezonansu magnetycznego wykryto liczne wypukliny oraz przepuklinę. Od początku tego roku zaczął odczuwać ból z lewej strony, ból był umiejscowiony na wysokości bioder, tata nie mógł sam sprecyzować gdzie ten ból dokładnie jest. W sierpniu ból nasilił się tak, że tata musiał chodzić przy kulach. Od lekarza ortopedy dostał zlecenie na rezonans magnetyczny miednicy małej. W badaniu wyszło, że "w talerzu kości biodrowej lewej uwidoczniono zmianę torbielowatą o wym. 72x47x10 mm( APxLRxCC) z widocznym poziomem płynu. W otaczającej zmianę tkance kostnej trzony o talerza kości biodrowej lewej uwidoczniono obszary odczynowe podwyższonego sygnału T2 z ograniczeniem dyfuzji. Obraz MR wydaje się odpowiadać powikłanej torbieli prostej kości z odczynem zapalnym w otaczającej tkance kostnej i mięśni pośladkowym średnim i małym. Nie można jednoznacznie wykluczyć procesy rozrostowego. Węzły chłonne w zakresie badania niepowiększone." Lekarz ortopeda z tym wynikiem skierował tatę do onkologa chirurga w Centrum Onkologii- Instytut im. Marii Skłodowskiej- Curie. Onkolog zlecił biopsję z której wyszło " Wynik wstępny: obraz mikroskopowy przemawia za szpiczakiem, zlecono odczyn IHC. Wynik ostateczny: liczne tworzące lite pola komórki plazmatyczne o immunofenotypie: cd138(+), mum1(+), cd56(+), cyclinaD1(-), kappa(+), lambda(-), ki-67 1%. Obraz mikroskopowy odpowiada szpiczakowi. Różnicowanie między " plasmacytoma" a " multiple myeloma" wymaga korelacji z obrazem radiologicznym oraz ewentualnie trepanobiopsji. Tata został skierowany na wizytę do doktora Michała Osowieckiego w Klinice Nowotworów Układu Chłonnego w Warszawie, wizyta ma się odbyć 13 listopada 2019r. Do tego tata dostał bardzo silnych bóli w okolicy kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Ból był tak silny, że tata nie mógł wstać z łóżka chociażby załatwić potrzeby fizjologiczne. 24 października został skierowany do szpitala powiatowego w Żurominie, tam ma podawane leki aby pozbyć się tego bólu oraz ma przeprowadzane badania (m in.: tomografia komputerowa). Moje pytanie do Pana to czy ten ból który wystąpił u taty może być spowodowany szpiczakiem? Czy szpiczak mógł "przenieść" się w inne miejsce w obrębie kręgosłupa? Kolejne pytanie to czy tacie w obecnej sytuacji jest potrzebna konsultacja onkologiczna natychmiast czy możemy poczekać do 13 listopada. Bardzo proszę o odpowiedź i pokierowanie nas w tej trudnej sytuacji. Za wszystkie informacje i pokierowanie nas z góry dziękuje.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W tej trudnej sytuacji polecam kontakt z HEMATOLOGIEM. Sugeruję Instytut Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie https://ihit.waw.pl/o-nas/struktura/kliniki/klinika-hematologii i kontakt z prof. Iwoną HUS,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Robert Robert z Reda napisał/a 24.10.2019 o 21:57:
Dzień dobry Panie Doktorze,
U mojej 42 letniej siostry w ostatnich dniach zdiagnozowano szpiczaka mnogiego. Wyniki badań sprzed kilku dni:
TK kośćca (czaszki, kręgosłupa C-Th-L/S, kończyn górnych i dolnych do 2/3 górnych podudzi).
W kościach pokrywy czaszki widoczne dość liczne ogniska przejaśnienia struktury kostnej, prawdopodobnie w przebiegu choroby zasadniczej.
Lordoza zniesiona przy stabilizacji przedniej przeztrzonowej C3-C5-C6. Bez cech kolizji materiału zespalającego z zarysem kanału kręgowego ani otworów międzykręgowych.
Cechy destrukcji kostnej kręgów C3-C5 oraz ogniska przejaśnienia struktury kostnej w obrębie trzonów C6, C7, Th1 + w wyrostku poprzecznym lewym oraz w Th2 - jak w badaniu poprzednim.
Ogniska przejaśnienia struktury kostnej, najpewniej w przebiegu choroby zasadniczej, widoczne w obrębie wszystkich trzonów kręgów Th i L, łuków Th10 po stronie prawej i L2 po stronie lewej oraz w obrębie wyrostka stawowego górnego L3 po stronie prawej; poza tym w trzonie mostka, pojedyncze w żebrach obustronnie + złamanie odc. tylnych żeber 9-10 prawych, w kącie trzonu prawej łopatki, w obu kościach biodrowych, pojedyncze drobne w kości łonowej i kulszowej lewych.
W obrębie 1/3 bliższej trzonu kości udowej prawej, w obrębie szpiku, widoczna masa patologiczna na dł. 37 mm, odcinko ścieńcza warstwę korową od przyśrodka, podobna zmiana w początkowym odcinku trzonu kości udowej lewej na odcinku dł. 13 mm, bez wyraźnej impresji na warstwę korową kości.
Wcześniej siostra miała wykonany szereg innych badań (m.in rezonans, badanie tkanek, krew, mocz). Rezonans wykazał nacieki na kręgosłupie, badanie tkanek naciek Plazmocytoma, morfologia w normie, białko w moczu przekroczone, Wczoraj miała pobierany szpik do badań. Dzisiaj odebrała wynik TK i od razu zapadła decyzja lekarzy, że od jutra leczenie szpitalne - chemioterapia i być może radioterapia. Proszę o poradę, czy powinniśmy rozważyć jeszcze jakieś inne warianty leczenia, czy poddać się radykalnej terapii dostępnej w szpitalu?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Robert
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

Przesłany opis sugeruje potrzebę pilnej chemioterapii. W załączeniu przesyłam rekomendacje Polskiej Grupy Szpiczakowej obowiązujące w Polsce, pozdrawiam

Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Ewa Ewa z Warszawa napisał/a 24.10.2019 o 12:24:
Witam.
U taty, lat 55 zdiagnozowano amyloidozę AL na podstawie biopsji nerki (badania wskazują na brak zajęcia innych narządów). Biopsja szpiku wykazała niespełna 11% komórek plazmatycznych, treoanobiopsja 20% z wnioskiem: "obraz wskazuje na zmiany o typie szpiczaka plazmocytowego"). Brak innych zmian narządowych charakterystycznych dla szpiczaka. Tato nie dostał jasnej informacji apropo rozpoznania szpiczaka. Nie wykonano badań cytogenerycznych - czy byłyby wskazane?
Leczenie rozpocząć ma się za miesiąc, zapowiedziano 3 cykle chemi (niestety nie znam leków), następnie auto przeszczep.
Bardzo proszę o nazwiska najlepszych specjalistów (woj. nazowieckie, podlaskie) do skonsultowania wyników.
Dziękuje
Ewa
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W opisanej przez Panią sytuacji sugeruję kontakt z prof. Krzysztofem Jamroziakiem z Warszawy (k.m.jamroziak@gmail.com), który jest doskonałym ekspertem w dziedzinie amyloidozy i pracuje w WARSZAWIE,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Maja Maja z Reda napisał/a 21.10.2019 o 22:11:
Witam
U mojej mamy zdiagnozowano szpiczaka
( 55 lat ) Gdzie najlepiej podjąć szybkie leczenie w okolicach Gdyni /Gdańska ?
(Chociaż rozważamy również leczenie w innych miastach )
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Polecam gorąco profesora Jana Macieja Zauchę z Gdańska,
pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Marta Marta z Żywiec napisał/a 20.10.2019 o 15:42:
Dzien dobry Panie doktorze czy zaleca sie stosowanie suplementacji celem wzmocnienia organizmu podczas leczenia revlimidem jaki najlepszy jest antybiotyk podczas infekcji i srodki przeciwbólowe podczas leczenia...bardzo dziękuję za pomoc
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno mi precyzyjnie doradzać bez badania podmiotowego i przedmiotowego oraz badań laboratoryjnych. Zapraszam do mnie do gabinetu po umówieniu telefonicznym wizyty nr 122642591
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Maria Maria z Wrocław napisał/a 19.10.2019 o 19:24:
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Z poważaniem - Maria Głowacka
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Bardzo dziękuję z góry za wsparcie Fundacji Centrum Leczenia Szpiczaka www.szpiczak.org
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Maria Maria z Wrocław napisał/a 19.10.2019 o 18:01:
Szanowny Panie Doktorze,
Mąż od 5 lat choruje na szpiczaka. Obecnie z powodu nawrotu choroby jest w trakcie trzeciego cyklu chemioterapii Revlimidem. Dostaje Revlimid 10mg wraz z Encortonem, podawanym codziennie, ale w dawce zmniejszającej się w ciągu cyklu od 60mg do 20mg. Obecnie mamy 18 dzień cyklu, a więc Mąż bierze 20mg Encortonu. Ku mojemu przerażeniu morfologia sprzed 2 dni wykazała, że w ciągu ostatniego tygodnia leukocyty spadły z 4,5 do 2,8 (neutrofile z 2,79 do 1,74). Boję się dalszego spadku leukocytów, a wizytę kontrolną Mąż ma dopiero za 10 dni. Czy ten lęk jest uzasadniony? Co powinniśmy zrobić? Będę bardzo wdzięczna za radę.
Z poważaniem - Maria Głowacka
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie, uważam że należy jednorazowo podać czynnik wzrostu granulocytow G-CSF 48 mln j. podskórnie i potem skontrolować morfologie, pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Marlena Marlena z Sosnowiec napisał/a 18.10.2019 o 00:02:
Witam, u mamy wiek 64. Stwierdzono ciezka postac anemii aplastycznej - aplazje szpiku. Prosze o wskazanie najlepszej placowki wraz z kompetentnym specjalista. Mama dodatkowo ma astme oraz od dluzszego czasu krwawy stolec.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W opisanej sytuacji polecam chyba Instytut Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Beata Beata z Nowe napisał/a 16.10.2019 o 11:41:
Dziękuję za odp. Panie doktorze,postaram się wykonać to badanie,tylko co oznacza ten pik,czy to jest wlasnie bialko monoklonalne czy coś innego to moze byc ?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Może to być białko monoklonalne ale nie musi. Takich spraw jednak nie powinno się konsultować przez internet,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Bielsko napisał/a 15.10.2019 o 18:37:
Dzien dobry Panie doktorze mam pytanie tata jest 2 lata po przeszczepie ma nawrót choroby od dzisiaj dostaje revlimid i dexametazon bedzie zazywal w domu. Czy jest to bezpieczne martwie sie bo nie mieszkam z Nim jak dlugo bedzie musial brac tem lek czy jezeli bedzie dobrze tolerowal czy mozliwe jest zatrzymanie choroby na jakiś czas ? Panie doktorze jak można ustalić termin do Pana na konsultacje ? W szpitalu tacie nic nie poeiedzieli a Ja mam kilka pytań nie chcemy pozostać tylko sami w tych trudnych momentach zwlaszcza bez pomocy i informacji..
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Leczenie Revlimidem i Dexametazonem jest bezpieczne pod warunkiem stosowania profilaktyki p-zakrzepowej.
Zapraszam na konsultacje po uzgodnieniu terminu pod nr 122642591, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Magdalena Magdalena napisał/a 12.10.2019 o 18:22:
Doktorze diagnoza szpiczak tlacy (wiek 60 lat) w lutym. Badania obrazowe wykazały mocne zwyrodnienie kręgosłupa, stenoze, zespół baastrupa. (Pet ok. Cytogenetyczne badanie doktor okreslil jako korsystne dla taty). Wówczas nie było dolegliwości bólowych z tym związanych. Wyniki podczas kopejnych kontroli w poradni hematologicznej stabilne. Od początku sierpnia zaczął się bol zdefiniowany przez tate jako rwa kulszowa. Od tamtej pory zaczął rehabiltacje. Ale mam wrażenie że nie pomaga A jest gorzej. Lekarze zalecieli nlpz bral je ostrożnie ale nie przynosily poprawy. Bywa ze jest dobrze nastąpi jakis moment ruch ze pojawia się silny ból. Bol w pozycji siedzącej ustepuje lub jest niewielki. W nocy bol się nie pojawia. Doktor prowadząca w czasie sierpniowej wizyty nie zlecila badań obrazowych. Nie wiązała poki co tego z choroba.Kontrola w listopadzie. Dostał od neurologa skierowanie na MRI ale wiadomo terminy kolejki może w przeciągu 3 tyg coś się uda. Czy jest możliwe żeby to był atak choroby? Może skutek nie właściwej rehabilitacji? Jako źródło bolu tato wskazjuje okolice wyjścia nerwu kulszowego.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trudno powiedzieć zawsze może być progresja szpiczaka plazmocytowego. Zrobiłbym pilnie badania obrazowe NMR oraz WBLDCT kości,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Beata Beata z Nowe napisał/a 11.10.2019 o 23:47:
Witam Panie Doktorze. Z racji zlego samopoczucia i leukocytozy do 15/10 tyś i spadkami do 10, 12 tys, wraz z ,,odmłodzeniem krwi' lekarz rodzinny skierował na proteinogram,co on oznacza?
Białokrwi :7,90 g/dl norma -6,60 -8,30
albumina 59,30% 55,80-66,10
albumina 4,68 g/dl 4,02-4,76
alfa 1-globulina 4,40% 2,90-4,90
alfa 1-globulina 0,350 g,dl 0,210-0,350
alfa 2-globulina 12% H 7,10-11,80
alfa 2-globulina 0,950 g/dl H 0,510-0,850
beta 1 globulina 5,60% 4,70-7,20
beta 1 globulina 0,44g/dl 0,34-0,52
beta 2 globuliny 3,70% 3,20-6,50
beta 2 globulina 0,29% 0,23-0,47
gamma globuliny 15,00% 11,10-18,80
gamma globuliny 1,190 g/dl 0,800-1,350
Opis badania: obecny pik we frakcji gamma
Czy to szpiczak?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Proszę wykonać badanie immunofiksacji białek i wszystko będzie jasne, pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Justyna Justyna z Sianów napisał/a 10.10.2019 o 13:56:
Witam. Szukam pomocy dla taty. Dziś odebral wyniki-szpiczak plazmatycznokomorkowy. Gdzie najlepiej poprowadzą taty leczenie? Jesteśmy z okolic Koszalina. Na chwilę obecną wszystkie badania miał robione na oddziale w szpitalu w Słupsku. Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam Justyna.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie!
W opisanej sytuacji polecam Szczecin i profesora Bogusława Machalińskiego
z uklonami
Artur Jurczyszyn
Barbara Barbara z Wrocław napisał/a 06.10.2019 o 21:49:
Dzień dobry, jestem nowa w temacie. Bardzo martwię się wynikami (czekam na genetykę i FISH). Czy wskazana jest obserwacja, czy raczej rozpoczęcie leczenia i autoprzeszczep (dodam, że mam 41 lat)? Z góry bardzo dziękuję!


OB. 120
CRP 0,5
WBC 10*3/uL 3,99
erytr 10*6/uL 3,68
Hgl g/dl 11,4
Kreatynina mg/dl 0,62
EGFR 113
Wapń mg/dl 9
Sód mmol/l 139
Potas mmol/l 3,7
Żelazo 8,7
Mocznik mg/dl 19
B2M mg/l 2,09
LDH U/L 131
IgA g/l 22,4
IgG g/l 3,8
IgM g/l 0,2
Kappa wolne mg/l 226
Lambda wolne 7,23
Kappa/Lambda 31,26
Białko całk g/l 82
Albumina g/l 37,47
Albumina % 45,7

BMPC 11,50%

Bialko w moczu nieobecne
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Chyba poczekałbym jeszcze na wyniki badan cytogenetycznych. Ale prawdopodobnie terapia będzie potrzebna . Wskazane wykonanie WBLDCT układu kostnego celem oceny osteolizy?
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Justyna Justyna z Inowrocław napisał/a 03.10.2019 o 12:30:
Ktoś mi bliski ma szpiczaka. Do kogo najlepiej się udać .dostał skierowanie do szpitala. 50% naciekow. Jaki to stan ?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
To zależy gdzie mieszka ta Osoba. Chyba będzie optymalnie jak Ktoś do mnie zadzwoni na nr 601539077 i ja doradzę co i jak,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Ewa Ewa z Gdańsk napisał/a 02.10.2019 o 09:20:
Dzień dobry. Bardzo proszę o informację nt szczepienia p/grypie. Jaką szczepionkę należy podać? ( szpiczak w remisji, po przeszczepie komórek w 2017). Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Każda szczepionka przeciw grypie jest zalecana. Nie ma znaczenia producent szczepionki, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Weronika Weronika napisał/a 30.09.2019 o 10:33:
Witam. U mojej mamy jest podejrzenie szpiczaka mnogiego. Jakie badania musi wykonać mama aby potwierdzić ta diagnozę.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Lekarz który podejrzewa szpiczaka na pewno wie jakie badania zlecić. Na wszelki wypadek przesyłam aktualne zalecenia diagnostyki i leczenia w szpiczaku obowiązujące w Polsce aktualnie,

pozdrawiam Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Sylwia Sylwia z Kielce napisał/a 29.09.2019 o 00:15:
Dzień dobry, czy poleca Pan leczenie szpiczaka w Kielcach lub konkretnie lekarzy?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Kielce to doskonaly Osrodek, bardzo polecam szczególnie prof. Marcina Pasiarskiego i Jego Zespół,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Hanna Hanna z Warszawa napisał/a 28.09.2019 o 08:49:
Panie Doktorze bardzo proszę o pomoc.
U męża 61 lat w marcu br. zdiagnozowano raka nerki, w kwietniu lewa nerka została usunięta (rak jasnokomórkowy B2). Dwa tygodnie później zdiagnozowano szpiczaka. Obecnie mąż jest po 4 cyklu VTD, planowany jest przeszczep. W kontrolnym badaniu szpiku nie ma komórek plazmocytowych (pierwotnie było 15 %). Wyniki białek w krwi i w moczu będą lada dzień. W kontrolnym badaniu TK w trzonie L4 jest ognisko lityczne 38x26mm, pierwotnie było 29x21mm,(ubytek kostny jest w środku kręgu i obejmuje jedną z krawędzi), poza tym bez zmian podejrzanych onkologicznie. Lekarz onkolog twierdzi, że w celu wzmocnienia L4 należy zastosować radioterapię. Radiolog powiedział, że radioterapia zniszczy chore komórki ale spowoduje osłabienie kręgu i konieczna będzie operacja kręgosłupa. Ostatecznie mąż ma być poddany radioterapii radykalnej 20 dawek(pierwsza dawka 4.października). Hematolog uważa, że zmiana w kręgosłupie nie ma znaczenia w monitorowaniu przebiegu leczenia i nie wyraża opinii. Mąż z uwagi na posiadanie jednej nerki nie przyjmuje Pamifosu i żadnych leków na wzmocnienie kości. Bardzo proszę o pomoc, czy radioterapia jest w tym przypadku konieczna, czy może zaszkodzić, coraz mniej to wszystko rozumiem, jestem bezradna. Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie Hanna Duda
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Uważam, iż radioterapia w opisanej sytuacji całkowicie jest bez sensu.
Trzeba Męża skonsultować z ortopedą lub neurochirurgiem celem rozważenia stabilizacji kręgosłupa lub cementowania czyli wertebroplastyki.
Ważna jest teraz mobilizacja i procedura auto-PBSCT,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Patrycja Patrycja z Gliwice napisał/a 26.09.2019 o 22:43:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Lekarz tak prowadzi pacjenta.
Jeszcze jedno pytanie. Czy koniecznie należy brać leki p/zakrzepowe? (Clexane 40) Po pierwszym cyklu jak.pisałam wcześniej opuchluizna i zmiany skórne. Czy Clexane może tak uczulać??
Łączę pozdrowienia,Patrycja
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
W wieku 80 lat ma pewno przy przejmowaniu Revlimidu należy brać leki p-zakrzepowe. Czy Clexane może uczulać nie umiem stwierdzić ale wiem ze każdy lek może dawać alergie i działania uboczne.
Trzymam kciuki za powodzenia leczenia,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Patrycja Patrycja z GLiwice napisał/a 26.09.2019 o 14:27:
Pacjent (mój Tato 80 lat) w 2017 r leczony VCD, Od lipca br. leczenie Revlimidem (25 mg) i Dexamethazonem. Podczas drugiego cyklu opuchlizna, łuszcząca skóra, biegunka. Lek odstawiony po 10 dniach cyklu II. Zastosowano clatrę i matypred. Obecnie III cykl , Revlimid w dawce zmniejszonej 15 mg. Dopadło Tatę przeziębienie. W czwartej dobie podano Zinnat 0,5. z uwagi na utrzymującą się temperaturę 38,7 st ( po zażyciu Ibuprofeny-Pabi, spadek do 37,3) Już po zażyciu jednej tbl. cefuroksymu duszność, przerażające pieczenie stóp. Czy mogą zachodzić interakcje z Revlamidem? W takich przypadkach jaki najlepiej podać antybiotyk? Jak długo można zażywać Ibuprofen w dawce 200 mg? Bedę wdzięczna za odpowiedź.
Łączę ukłony, Patrycja
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Doprawdy w takiej sytuacji nie jestem w stanie doradzać precyzjnie przez internet.
Chory (lat 80) powinien byc zbadany oraz nalezy sprawdzic badania laboratoryjne. Co do antybiotyku prosze rozwazyc LEVOXA. Ibuprofen jako lek p-bólowy nie jest zalecany w szpiczaku zbyt chetnie. Proszę rozwazyc ZALDIAR.

Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN
Magda Magda z legnica napisał/a 23.09.2019 o 10:25:
Szpiczak Mnogi IGD Kappa, ISS II, T(11,14)-listopad 2017
Progresja czerwiec 2019 Białaczka Plazmatyczna kariotyp
50,XY+7, DER(14)T(11:,14),+DER(14)T(11,14),+18,+19 nawias .kwadratowy 20
Szanowni Państwo,
czy w/w parametry wskazują na złe rokowanie u tata.
Leczony obecnie Daratumamb, Velcaid, Deksametazon..
Czy oprócz tej kombinacji lekowej jest jeszcze jakas obcja z innymi lekami .. CZy jest obcja 2 przeszczepu, czy raczej słaba szansa. parametry morfologi utrzymują sie . 2 Beta 3,5 ,
,
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Wtórna białaczka plazmocytowa to niestety zawsze złe rokowanie. Zebraliśmy z taką sytuacją kliniczna 101 pacjentów, zachęcam do lektury publikacji. Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Secondary-plasma-cell-leukemia-a-multicenter-retrospective-study-of-101-patients.pdf
Magdalena Magdalena napisał/a 20.09.2019 o 10:49:
Doktorze gdzie można śledzić informacje o planowanych turnusach rehabilitacyjnych w Nałęczowie? O tym co aktualnie trwa znalazlam informację dziś A chciałabym przypilnowac temat na następny 🙂
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Proszę śledzić strone Fundacji Centrum Leczenia Szpiczaka www.szpiczak.org będzie informacja w przyszłości.
pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Marcin Marcin z Śląsk napisał/a 19.09.2019 o 18:18:
U mamy (57 lat) stwierdzono szpiczaka. Na wyniku histopatologicznym widnieje jeszcze CD138+,lambda+ ,kappa-, CD20+, CD3+. Zalecenie ze szpitala kontakt z oddziałem hematologi. Do której placówki lepiej się udać. Katowice czy Chorzów?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Sugeruję w tej sytuacji Centrum Onkologii w Gliwicach i tam prof Sebastian Giebel lub prof Małgorzata Krawczyk,
pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Beata Beata z Warszawa napisał/a 11.09.2019 o 20:26:
Dzień dobry,
Mój tata obecnie ma 88 lat. W grudniu 2017 roku u taty zdiagnozowano szpiczaka mnogiego. Został podadany leczeniu chemioterapią i po zakończonej chemioterapii od maja 2018 do kwietnia 2019 było dobrze. W kwietniu 2019 okazało się, że jest nawrót chorby. W czerwcu 2019 tata został poddany ponownie chemioterapii. Niestety po drugiej dawce stwierdzono, że wystapił zespół nadlepkości z zaburzeniami świadomości i przerwano leczenie. W sierpniu 2019 leczenie zostało wznowione - jest po pierwszej dawce chemii.
W sierpniu 2018 roku tata był w szpitalu okulistycznym na usunięcie wylewu w oku, który najprawdopodobniej pojawił się po chemioterapii. W szpitalu po zabiegu spadł z łóżka i doznał złamania szyjki kosci udowej (jego stan nie pozwalał na operację tego złamania). Poinformowano nas, ze z biegiem czasu odczuwanie bólu z powodu w/w złamania będzie coraz słabsze. Tak się stało po około czterech miesiącach.
Wydawało nam się że wszystko idzie w dobrym kierunku – od czasu do czasu tata odczuwał ból w okolicach biodra ale ostatnio po podaniu dawki chemii ból się znowu nasilił (zwłaszcza w nocy ) i jest to nie do wytrzymania (odczucie taty) – nie śpi całe noce , jęczy z bólu, ma stany lękowe, chce żeby ciągle z nim ktoś przebywał.
Jeśli dajemy mu lek przeciwbólowy przepisany przez lekarza Sevredol zamiast Dorety( która według taty nie działa) to niestety tata w naszej ocenie zachowuje się dziwnie/traci kontakt z rzeczywistością, wygaduje..... Może to jest spowodowane interakcją z innymi lekami które otrzymuje tata?...
Pytanie, czy ten ból to jest konsekwencją tego złamania, czy konsekwencją szpiczaka?
Bardzo proszę, czy może Pan zasugerować lek, który będzie miał silniejsze działanie przeciwbólowe niż Doreta, ale nie ma takich ubocznych skutków dla taty jak Sevredol?
Poniżej opisy z wypisu ze szpitala oraz wykaz leków:
- które bierze ciągle ,
- plus antybiotyk który od trzech dni bierze na stan zapalny
- oraz leki, które mamy w posiadaniu.



Leki stałe:
Thesopirex (300 mg) – 1 x dziennie - rano
Calperos (500) – 1 x dziennie
Milurit (100mg) – 2 x dziennie – rano i wieczorem
Kalipoz (391 mg jonów potasu) – 1 x dziennie - południe
Diuver (5 mg) – 1 x rano
Acard (75 mg) – 1 x dziennie - wieczorem
Molekin - 1 x dziennie - południe
Nedal (5mg) – 1 x ½ tabletki - wieczorem
Gasec (20 mg) – 1 x dziennie - rano
Doreta (75 mg) – 2 x po 2 tabletki - rano i wieczorem


Hiconcil combi (875 mg +125 mg) – obecnie (od 9.09.19 r.) antybiotyk bo jest gorączka, stan zapalny
Kolonbiotic – osłonowe przy antybiotyku

Inne:
Sevredol (20 mg) – Silny opioidowy lek przeciwbólowy
Diclofenac (100 mg) – czopki – na noc w razie bólu
Dziękuje i pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie Trudno mi precyzyjnie doradzać ale sugeruje plastry przeciw bólowych np Transtec lub Matrifen. Optymalnie byłoby skonsultować Tatę z Poradnia Leczenia Bólu.
Pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Elżbieta Elżbieta napisał/a 10.09.2019 o 14:26:
Dzień dobry .
Choruję na szpiczaka 12 lat. W roku 2011 miałam autoprzeszczep. Brałam przez 4,5 roku Talidomid. Do dnia dzisiejszego zmagam się z neuropatią. Walczę z infekcjami dróg moczowych do kilkunastu razy w ciągu roku (e coli).
Jeśli chodzi o szpiczaka , to sytuacja jest przez cały czas w miarę stabilna. Białko M waha się w granicach 3,4-4,7g. Pozostałe wyniki są dobre. W rezonansie kośćca nie ma ognisk naciekowych.
Moim problemem obecnie jest dyskopatia i rwa kulszowa , co wiąże się z bólem i trudnością w poruszaniu się. Taka sytuacja trwa już dość długo.
Chciałabym zapytać , czy mogę korzystać z zabiegów fizjoterapii np. masaże manualne? A może jeszcze inne?Czy są jakieś przeciwskazania?
Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie, w opisanej sytuacji polecam dr med Pawła Kamińskiego z Krakowskiego Centrum Rehabilitacji i Ortopedii przy alei Modrzewiowej 22 w Krakowie,
pozdrawiam serdecznie Artur Jurczyszyn
Alina Alina z Częstochowa napisał/a 03.09.2019 o 20:44:
Dzień dobry. Mój tata choruje na szpiczaka rozpoznanego od 01.2018 r, w sierpniu 2018 miał wykonany autoprzeszczep w Klinice Hematologii w Katowicach. Obecnie ma wizyty z częstotliwością co sześć miesięcy w poradni hematologicznej w Częstochowie. W rok po przeszczepie w sierpniu 2019 miał wykonane badania z krwi tj morfologię, elektroferezę i wapń całkowity , po których pani hematolog stwierdziła że jest wszystko w porządku. Czuję pewien niedosyt i obawy czy na podstawie tych badań można być spokojnym że nie ma nawrotu choroby. Następne badania ma wyznaczone dopiero na styczeń 2020. Obecne wyniki to:
białko całkowite 70,6 g/l
albuminy 67,0 %
Alfa 1 - 2,5 %
Alfa 2 - 10,6 %
Beta 1 - 7,8 %
Beta 2 - 3,9%
Gamma 8,2 %
Albuminy 47,3 g/l
Alfa 1 - 1,8 g/l
Alfa 2 - 7,5 g/l
Beta 1 - 5,5 g/l
Beta 2 - 2,8 g/l
Gamma 5,8 g/l
współczynnik A/G 2,03
WBC 7,32
RBC 3,84
HBG 11,9
HCT 36,7
MCV 95,6
MCH 31,0
MCHC 32,4
NRBC 0,00
PLT 189
RDW-SD 45,6
RDW-CV 13,2
PDW 10,0
MPV 9,9
P-LCR 22,5
PTC 0,19
NEUT3,62
LYMPH 2,85
MONO 0,69
EO 0,13
BASO 0,03
IG 0,02
NEUT % 49,5
LYMPH % 38,9
MONO% 9,40
EO% 1,80
BASO% 0,40
IG% 0,30
NRBC 0,00
Wapń całkowity 2,45 mmol/l
Będę wdzięczna za odpowiedź czy na podstawie tych badań można być spokojnym że nie ma nawrotu choroby?
Pozdrawiam i dziękuję
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Wyniki wyglądają prawidłowo obecnie.
Dobrze by było sprawdzić jeszcze immunofiksacje białek oraz wolne łańcuchy lekkie kappa i lambda w surowicy oraz ilościowo białko monoklonalne.
Odnośnie standardów diagnostyki i leczenia polecam artykuł: http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Grażyna Grażyna z Lublin napisał/a 27.08.2019 o 13:13:
Dziękuję za odpowiedź.
Chciałam zapytać jeszcze o rehabilitację przy początkach polineuropatii - drżenie mięśni, osłabienie kończyn. Czy byłoby wskazane, żeby zacząć jakąś rehabilitację, aby opóźnić jej negatywne efekty? Czy są jakieś miejsca godne polecenia w Białymstoku? Bardzo proszę o pomoc. Może być oczywiście odpłatnie, a nie na NFZ.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Rehabilitacje i leczenie powikłań trzeba uzgodnić z lekarzem prowadzącym oraz wskazane jest też wykonanie badania neurofizjologocznego celem ustalenia stopnia polineuropatii obwodowej
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
agnieszka agnieszka z lublin napisał/a 27.08.2019 o 11:31:
Witam serdecznie .Moj maz od stycznia ma rozpoznanie Szpiczak mnogi. Ok miesia po rozpoznaniu rozpoczelismy chemięVelcade, Dexametason i Revlimid i następnie podtrzymująco revlimid, biopsja szpiku 5 %k plazmatycznych, w maju wykonano autologiczny przeszczep szpiku, Teraz w sierpniu mielismu mieć drugi przeszczep ale po badaniach tj biopsja, elektroforeza i panel labol, odstąpiono i zakwalifikowano nas do chemii tj Darzalex Kyprolis i dexametason twierdzac ze tak jest lepiej.Co Pan doktor sądzi o tych lekach.Maż ma 46 lat, z obciązeń ma astme i nascisnienie oraz otyłość, Obecnie fizycznie czuje się dobrze, niewielkie bole kostne, W biopsji k plazmatyczne 0.
Co sadzic o odstąpieniu od drugiego przeszczepu i czy jest to praktykowane.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie Bardzo trudno oceniać leczenie Chorego bez badania podmiotowego, przedmiotowego i badań laboratoryjnych. Trzeba zaufać lekarzom prowadzącym.
Pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Grażyna Grażyna z Lublin napisał/a 24.08.2019 o 11:33:
Dzień dobry,
moja mama jest w trakcie terapii VTD (4 cykl) i ma słabą gazometrię (mało tlenu, dużo dwutlenku, pH OK). Jej siostra wykupiła jej terapię hiperbaryczną (oczywiście bez żadnej konsultacji). Czy coś takiego w ogóle jest wskazane i przynajmniej nie zaszkodzi?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Nie zalecam w takiej sytuacji terapii hiperbarycznej,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Beata Beata z Lublin napisał/a 22.08.2019 o 11:20:
Dzień dobry. Szukam osób chorych na szpiczaka w Lublinie. Moja maja lat 66 zachorowała i jestesmy na początku leczenia. Dobry hematolog w Lublinie? Może ktoś poleci. Dziękuję
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W Lublinie polecam dr Adam Walter-Croneck oraz dr Wojciech Legieć, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Joanna Joanna z Żory napisał/a 21.08.2019 o 10:22:
Dzień dobry, czekam na ponowną wizytę u hematologa, nie mniej jednak chciałabym zapytać tutaj o kwestię choroby krwi. Zostałam skierowana do hematologa ze względu na nieprawidłowe wyniki elektroferezy białek - stwierdzono obecność "mostku beta-gamma" oraz hypergammaglobulinemię. Lekarz hematolog skierował na dodatkowe badania Beta-2-mikroglobulina (surowica), LDH oraz białko monoklonalne metodą immunofiksacji. Beta 2 wyszła powyżej normy tj. 2,65 mg/l (norma do 2,20). LDH oraz białko monoklonalne, wyszły OK. Czy wg Pana coś się rozwija?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno konsultować tylko wyniki laboratoryjne, bez badania podmiotowego oraz przedmiotowego.
Nie mniej sugeruję wizytę u IMMUNOLOGA,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Dorota Dorota z Lublin napisał/a 19.08.2019 o 22:16:
Witam serdecznie. U mojej teściowej 80 lat stwierdzono szpiczka, po około 1,5 tygodnia od podania trzech jednostek krwi hemoglobina spada do 6. Teściowa przebywa obecnie w szpitalu a lekarze nie potrafią zaplanować jakiegokolwiek leczenia. Czy tak powinno byc?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Osoby mające 80 lat z rozpoznanym szpiczakiem plazmocytowym powinny być leczone w Polsce.
Przesyłam aktualnie obowiązujące standardy postępowania wg Polskiej Grupy Szpiczakowej PTHiT.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/ZALECENIA-MM-2019-PTHiT.pdf
Mateusz Mateusz z Lublin napisał/a 17.08.2019 o 02:00:
Dziękuje Pani Aleksandro, będziemy próbować nowych środków, jak na razie to jest loteria wprowadziłem mamie dietę półpłynną, zakazałem jedzenia słodyczy po za tymi z owoców głownie śliwek, bo to podobno naturalny lek na zaparcia dodatkowo dieta bogata w błonnik i białka, jest różnie dzisiaj np. było naprawdę dobrze. Czekamy dalej, jak się powtórzy będziemy kombinować, Panu Doktorowi też dziękuje za odpowiedź, jeżeli będzie konieczne odrzucenie talidomidu, to tak się zrobi, mam nadzieje, że te zaparcia(pojawiają się kilka razy w tygodniu) były powodem złej diety, niech kontynuuje leczenie. Najgorsze jest to, że jest osobą leżącą już od około 3 miesięcy i upada psychicznie, najchętniej chciałaby wstać i żyć codziennością. Pozdrawiam wszystkich na tej stronie, damy radę 🙂
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Trzymam kciuki za powodzenie dalszego leczenia
z ukłonami
Artur Jurczyszyn
Aleksandra Aleksandra napisał/a 16.08.2019 o 22:39:
Panie Mateuszu z Lublina,
nie wiem czy moja rada pomoże, ale mój tata przechodził przez wszystkie te preparaty na zaparcia, laktulozy, Enema itp. i nic nie pomagało. Odstawił (po konsultacji z lekarzem) Talidomid na 4 doby, zaczął jeść wg diety ułożonej precyzyjnie dla niego przez dietetyka klinicznego (wcześniej bez rezultatu wszelkie próby typu otręby, suszone śliwki itp.) i łykać Alflorex. Problemy największe były w trakcie połowy drugiego cyklu, w tym także ogromne boleści, hemoroidy z krwawieniami itp., teraz mamy połowę czwartego cyklu i wszystko działa jak w zegarku. Proszę spróbować, na pewno to nie zaszkodzi (oczywiście nie mówię o odstawieniu leku), może choć trochę pomoże. A my też nie wierzyliśmy, że przyniesie to efekty i myśleliśmy, że z Talidomidem będzie trzeba się pożegnać.
Mateusz Mateusz z Lublin napisał/a 15.08.2019 o 17:21:
Dzień dobry Panie Doktorze,
u mojej mamy wykryto z biopsji szpiczaka ig kappa iss2 około miesiąca temu, wcześniej miała wykonaną operacje na odbarczanie rdzenia kręgowego i stabilizację kręgosłupa. Do dziś ma ograniczone czucie w nogach, ale z pomocą rehabilitantów jest coraz lepiej. Aktualnie jest po drugim cyklu VTD(w pierwszym odpuszczono talidomid, w drugim już zaczeła brać), już od początku miała problem z zaparciami natomiast po talidomidzie jest jeszcze gorzej, zarówno z zaparciami jak i drętwieniem,skurczami i czuciem w kończynach. Leki dodatkowe, które zażywa to dulcosoft, bisacodyl, latculosum, na zaparcia co chwile próbujemy czegoś nowego żeby to zwalczyć. Były czopki, nawet lewatywa do końca nie pomaga. Ból przy zaparciach jest już tak silny, że mama wyje z bólu.
Czy miałby Pan doktor jakąś radę, lek bądź złoty środek na zwalczenie zaparć? Dziękuje z góry i pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie Przyznam szczerze że w takich sytuacjach należy rozważyć odstawienie Talidomidu gdyż jest zbyt toksyczny
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Aleksandra Aleksandra napisał/a 14.08.2019 o 12:39:
Bardzo dziękuję Panie Doktorze za odpowiedź.
Aleksandra Aleksandra napisał/a 13.08.2019 o 23:38:
Niestety artykuł ten nie jest dla mnie zrozumiały. Chodziło mi o to czy poziom LDH może wzrastać na skutek podania chemioterapii? Bo znalazłam takie informacje w internecie. A zdaję sobie sprawę, że wysoka beta mikroglobulina i LDH są negatywnymi wskaźnikami.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Wg mojej opinii po podaniu chemioterapii stężenie LDH nie ma znaczenia czy wzrasta czy tez nie. Być może tak się dzieje z uwagi na rozpad komórek po leczeniu.
Zarówno LDH i beta2mikroglobulina wykorzystywane są jedynie w diagnostyce szpiczaka mnogiego przy rozpoznaniu nowotworu.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Aleksandra Aleksandra napisał/a 12.08.2019 o 18:56:
Dzień dobry,

czy jeśli poziom LDH, który przed rozpoczęciem leczenia był w normie po trzecim cyklu wzrósł do ponad 400 może oznaczać to coś złego czy też jest to normalne w trakcie chemioterapii? Ponadto czy beta mikroglobulina powinna powracać do normy w trakcie leczenia? Wiem, że jest ono istotne dla rokowań, ale nie wiem czy jego spadek lub brak jest istotny dla oceny stopnia remisji? Czy gdzieś można zapoznać się z jakimiś kryteriami oceny stopnia remisji?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Odpowiedzią na Pani pytanie niech będzie praca sprzed 4 lat autorstwa International Myeloma Working Group, którą załączam, gdzie są zawarte odpowiedzi na Pani zapytania,

pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/R-ISS-in-MM-2015.pdf
Maria Maria z Wrocław napisał/a 09.08.2019 o 16:37:
Bardzo, bardzo dziękuję!
Maria
Maria Maria z Wrocław napisał/a 09.08.2019 o 08:50:
Szanowny Panie Doktorze,
Proszę o pomoc. Mąż zaczął terapię revlimidem (25mg) w połączeniu z deksametazonem (20mg). Niestety przez pomyłkę brał deksametazon nie przez pierwsze 4 dni, ale przez 6 dni. Jak powinien w tej sytuacji rozłożyć dawkowanie deksametazonu przez pozostałą część cyklu?
Z poważaniem - Maria
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Myślę że to niewielka pomyłka, w następnym tygodniu sugeruje aby o dwa dni zmniejszyć dawkę Dexametazonu, który został zażyty w nadmiarze,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Iwona Iwona z Lublin napisał/a 08.08.2019 o 15:55:
Witam serdecznie.
Czy bezobiawego, tlącego szpiczak leczy się?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie, zależy od czynników ryzyka, głównie bierzemy pod uwagę badania cytogenetyczne ale na ten temat trzeba rozmowy prowadzić z lekarzem prowadzącym, jeśli życzy sobie Pani mojej konsultacji proszę się umówić w gabinecie pod nr telefonu 122642591
z uklonami
Artur Jurczyszyn
Sylwia Sylwia z Wałbrzych napisał/a 08.08.2019 o 15:00:
Witam. Wczoraj 07.08.2019 została potwierdzona diagnoza u mojej mamy 61 lat. We wrzesniu 12.09 zaczyna chemioterapię metoda VCD na oddziale hematologii dziennej. Dr. prowadząca chce podac mamie 3 serie i skierowac mame na autoprzeszczep. Czego możemy spodziewac sie po chemii , jak sobie radzić , jak moge mamie pomoc jak ja przygotować, ? Najbardziej obawia sie powikłań i skutków ubocznych. Czy wypadna jej włosy? Ciagle słysze to pytanie w głowie. Ogólnie jest bezobjawowa dr. nazwała chorobe " tląca" .....Z góry dziekuje za porady i odpowiedz.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie Uważam że na każde z Pani pytań powinien odpowiedzieć lekarz prowadzący. Ja nie przeprowadziłem badań podmiotowego, przedmiotowego i nie znam wyników laboratoryjnych. Szpiczak to bardzo indywidualna i unikalna choroba gdzie leczenie dopasowuje się precyzyjnie do Chorego. Proszę poczytać książki i poradniki wydane przez ostatnie lata przez Fundacje Centrum Leczenia Szpiczaka, wszystko jest dostępne na naszej stronie internetowej,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
piotr piotr z Lodz napisał/a 06.08.2019 o 12:19:
Witam:-) Od pol roku jestem lecxony wedlug schematu VCD, nastapila u mnie remisja choroby , wybieram sie na przeszczep, jakie jest ryzyko takiego przeszczepu, czy to prawda ze wlosy wyjda. Jak wyglada taki przeszczep, dlugo bede zdrowy po przeszczepie:-)
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Ryzyko auto przeszczepu jest bardzo niewielkie, jest to bezpieczna procedura nie mniej o szczegóły proszę pytać w Ośrodku Przeszczepowym. Niestety włosy po procedurze przeszczepowej wychodzą ale potem odrastają bez problemu. Ta procedura auto przeszczepu wydłuża remisje ale niestety nie leczy szpiczaka całkowicie,
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Karolina Karolina z Bytom napisał/a 04.08.2019 o 10:09:
Szanowny Panie Doktorze,
U mojej mamy w zeszłym roku zdiagnozowano ameloidozę, ponadto w wielu kościach ogniska szpiczaka (co według lekarzy prowadzących nie wskazuje na to, że mama jest chora na szpiczaka mnogiego). Z tego względu lekarze odmówili mamie udziału w badaniu klinicznym, gdzie głównym lekiem miał być daratumumab. Od marca tego roku wdrozono chemioterapię cyklofosfamidem, bortezomidem oraz deksametazonem. Jest w trakcie 4 cyklu i zaobserwowano remisję, morfologia jest w normie. Mama ma bardzo obniżoną odporność, ma problem z błoną sluzową jamy ustnej, bole żołądka, bóle stawów, opuchnięte nogi, obniżone ciśnienie (które i tak z natury jest niskie), raz zaparcia, raz mdłości i biegunkę, ogólne zmęczenie. Mamę skierowano na przeczep komórek macierzystych. Panie doktorze, czy przeszczep na tym etapie jest konieczny? Po rozmowach z innymi pacjentami, którzy nie polecają przeszczepu, ze względu na brak jakikolwiek pozytywnych skutków czy remisji, mamy wątpliwości. Dodam, że mama jest pod obserwacją kardiologa, ze względu na rozszerzającą się aortę. Czy nie jest to przeciwwskazanie do przeszczepu?
Z poważaniem, Karolina
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo mi przykro ale nie jestem w stanie precyzyjnie doradzać bez analizy całej dokumentacji oraz badania podmiotowego i przedmiotowego.
Kwalifikacja do procedury przeszczepowej odbywa się konsyliarnie przez lekarzy transplantologów. Oczywiście są wskazania i przeciwwskazania do tej procedury.
Proszę zaufać swoim lekarzom i z nimi rozmawiać co do szczegółów oraz planów dalszego Leczenia. Dodam tylko ze szpiczak mnogi i towarzysząca mu amyloidoza to niestety jest poważne rokowanie i każda decyzja nie jest łatwa.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Monika Monika z Wisła napisał/a 01.08.2019 o 21:59:
Choroba została zatrzymana natomiast Pani doktor która prowadzila mamę w Katowicach gdzie zostały pobrane komórki macierzyste twierdzi że nie można czekac z przeszczepem aż miną te trzy miesiące kiedy można by było usunąć te zęby ponieważ może dojść do reaktywacji choroby.. Naprawdę nie wiem co mamy robić w tej sytuacji jeden lekarz twierdzi ze odczekać z kolei inny że trzeba jak najdzybciej wykonać przeszczep...
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
W Katowicach Kierownikiem Kliniki jest prof. Grzegorz Helbig, proszę się o Niego udać aby On podjął decyzje,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Agnieszka Agnieszka z Warszawa napisał/a 01.08.2019 o 21:14:
Dzień dobry Panie doktorze. Jestem córką chorego od 2015 roku na szpiczaka mnogiego. W 2016 roku dwukrotnie wykonany został auto-przeszczep komórek macierzystych. Od 2016 roku tata przyjmował lek Revlimid, jednakże od marca 2019 roku nastąpiła progresja choroby. W tym czasie został poddany również radioterapii paliatywnej odcinka lędźwiowego kręgosłupa, z uwagi na duże dolegliwości bólowe. Na przełomie maja/lipca 2019 r. tata z niewielkimi przerwami przybywał w szpitalu, gdzie miał przetaczaną krew oraz płytki z uwagi na głęboką niedokrwistość i małopłytkowość (między innymi hemoglobina na poziomie poniżej 6,5, płytki na poziomie do 30-40 tys.) W międzyczasie przerywano i wznawiano terapię Pomalidomidem, z uwagi na bardzo złe wyniki morfologii. Od 3 lipca 2019 r. została przerwana kuracja pomalidomidem, z uwagi na powikłania infekcyjne (przebieg sepsy, bakteria Escherichia coli) i bardzo złą morfologię. Nie udało się ukończyć nawet jednego pełnego cyklu tym lekiem. Po 1,5 tygodniowym pobycie w szpitalu udało się upanować infekcje u taty. Tata przez tydzień był w domu. W dniu 22 lipca 2019 r. miał wizytę kontrolną i z uwagi na bardzo złą morfologię został w szpitalu (hemoglobina 6,5, płytki 3.000). W dniu 23 lipca 2019 r. ponownie stwierdzono progresję choroby (lekarz podał wartość 5,5 ale niestety nie znam się na tym, nie wiem czego dotyczyła ta wartość). Od 24 lipca 2019 r. rozpoczęto chemioterapię skojarzoną CTD. Wyniki badań pozostawiają wiele do życzenia. Tata ma głęboką anemię, małopłytkowość, niedokrwistość, wymaga ciągłych przetoczeń płytek i krwi. Hemoglobina po przetoczeniach nie przekracza 8, płytki na poziomie do 30.000. Chory uskarża się również na dolegliwości bólowe, otrzymuje środki przeciwbólowe i plastry (fentanyl). Lekarze twierdzą, że być może uda się trochę opanować chorobę poprzez chemioterapię CTD. Być może wtedy wyniki badań się poprawią na tyle, że będzie można ponownie podać tacie pomalidomid. W tej chwili, zdaniem lekarzy, jest to nie możliwe. Czy istnieje szansa, że chemioterapia skojarzona CTD może powstrzymać dalszy rozwój szpiczaka? Czy są jakieś inne alternatywne metody leczenia szpiczaka przy takim nawrocie? Pozostaję z poważaniem.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo mi przykro ale obawiam się ze zostaje tylko leczenie paliatywne i p-bólowe w tym stanie choroby, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Monika Monika z Wisła napisał/a 31.07.2019 o 22:26:
Panie doktorze mama w kwietniu zachorowała na szpiczaka który przyczynił się do złamania dwóch kręgów. Podawano jej Pamifos. Ostatnie podanie przypadło 11.07 natomiast od 16.07-30.07 przebywała w szpitalu celem pobrania komórek do przeszczepu którego termin wyznaczono na 28.08. Jednak powinna poddac się ekstrakcji trzech zębów z tego co mówił lekarz prowadzący muszą minąć 3 miesiące aby usunąć te zęby natomiast w Katowicach gdzie ma być przprowadzony przeszczep twierdzą że mama musi usunąć te zęby ponieważ termin przeszczepu nie moze byc przesunięty. Co w takiejsumie sytuacji robic?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi w tej sytuacji precyzyjnie doradzać, to zawsze jest kwestia sporna i dyskusyjna.
Na tym przykładzie jaskrawo widać jak ważna jest sanacja uzębienia przed włączeniem bisfosfonianów.
Musi zdecydować lekarz transplantolog. Nie wiem jaki jest stopień remisji choroby? Być może można poczekać chwile z przeszczepem?
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Białystok napisał/a 29.07.2019 o 16:03:
Dzień dobry,

chciałam zapytać co może oznaczać to, że średnio co trzecie podanie Bortezomidu z badań wynika, że białko CRP rośnie do ok. 30-40. Pomimo braku jakiejkolwiek infekcji. Czy może to być reakcja na Deksametazon? Bo zawsze dzieje się to w trakcie jego brania. Lekarze zapobiegawczo proponują Cipronex, ale nawet przy jego nieprzyjęciu CRP spada i rośnie. Ponadto chciałam zapytać, czy jeśli czerwone krwinki i hemoglobina na początku zaczęły rosnąć a później spadać (prawie do punktu wyjścia) to może oznaczać niepowodzenie leczenia? Białko w moczu zniknęło całkowicie przy badaniach przed 3 cyklem VTD, także to chyba dobry znak? Lekarz prowadzący jest na urlopie do połowy sierpnia, nie mamy kogo o cokolwiek zapytać, jesteśmy strasznie zdezorientowani.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi precyzyjnie doradzać bez badania podmiotowego, przedmiotowego oraz badań laboratoryjnych i n znając planów leczenia. Proszę zaczekać na swojego lekarza prowadzącego i pytać o szczegóły.
Jeśli życzycie sobie Państwo mojej konsultacji hematologicznej zapraszam z całą dokumentacją do mojego gabinetu po ustaleniu terminu telefonicznie 12642591,

pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Magda Magda z legnica napisał/a 26.07.2019 o 15:19:
Dzień dobry, mój tata w grudniu 2017r zachorował na szpiczak mnogiego IGD. Był po przeszczepie w sierpniu 2018r., Brał udział w badaniach klinicznych. I wdawało sie że wszystko będzie ok. Na koniec maja miał wyniki z morfologi w miarę ok. Jednak pojawił sie kaszel i dusznosci. Trafił do szpitala z podejrzeniem zawału. Jednak zostało to wykluczone. . W tym czasie wyniki zaczeły sie pogarszac . Wzrosły leukocyty wyniki zaczeły sie pogarszac . Okaząło sie ze szpiczak przekształcił sie w białaczke plazmocytową. Miał obecnie podawanych schemat VCD . Jednak pojawiły sie skutki uboczne. Tat zaćzął sie czuc raz lepiej raz gorzej. Obecnie żle sie czuje. lekarz prowadzący jeszcze czeka na odpowiedź z NFZ w sprawie podania nowego leku daratumumab. Ma niekorzystny czynnik genetyczny . CZy jest jakas nadzieja na to że ten lek pomoże chociaz tacie na chwile , czy raczej jest to kwestia czasu że to bedzie koniec., ewentualnie czy są jakies badania kliniczne żeby mógł sie załapac.., czy jakiś jest lek nierefundowany na który mgłby pojśc jeszcze. Dziekuje za informacje
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

Co do badan klinicznych proszę poszukać na stronie https://clinicaltrials.gov/

Nie mniej transformacja choroby do wtórnej białaczki plazmocytowej niestety źle rokuje. Zebraliśmy w ubiegłym roku 101 chorych z podobną sytuacja kliniczna i niestety wykazaliśmy bardzo złe rokowanie - publikacja w załączeniu,

pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

załącznik:
http://szpiczak.org/wp-content/uploads/aktualnosci/2019/Secondary-plasma-cell-leukemia-a-multicenter-retrospective-study-of-101-patients.pdf
Artur Artur z Łuków napisał/a 25.07.2019 o 23:37:
Dzień dobry,
moja mama zmarła ponad 2 lata temu na szpiczaka. Ostatnio przypomniałem sobie o tej chorobie i o moich przemyśleniach sprzed kilku lat.. A mianowicie podczas rozmów z osobami chorymi, zauważylem pewną prawidłowość. Żadna z osób zapytanych o swoją przeszłość nie miała nigdy żadnego złamania. Czy to możliwe, że podczas złamania organizm wydziela coś w rodzaju "szczepionki" na szpiczaka? Czy są może jakieś badania, w których ktoś poruszył temat złamań w trakcie życia?
A może to tylko zbieg okoliczności, że trafiłem na takie osoby.
Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

W szpiczaku plazmocytowym problemy kostne dotykają około 70-80% chorych. Są to często złamania patologiczne.

Nie mniej choroba jest bardzo heterogenna, jeśli Pan chciałby poczytać jak bardzo może się różnić u pacjentów proszę nabyć książkę „Wszystkie twarze szpiczaka”.

https://wydawnictwowam.pl/prod.wszystkie-twarze-szpiczaka.14661.htm?sku=81238

gdzie opisaliśmy 100 chorych i pokazaliśmy unikalność i wyjątkowość tego schorzenia, pozdrawiam

Artur Jurczyszyn
Marta Marta z Żywiec napisał/a 25.07.2019 o 20:56:
We srode mamy wizyte u hematologa wiec zadecyduje jakie leczenie ..czy przez to leczenie mozna wydłużyć życie taty?jestem zalamama 🙁 bardzo dziekuje za odpowiedz Panie doktorze
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie

Na pewno uda się przedłużyć życie. W szpiczaku jest bardzo dużo nowych leków i wiele z nich jest w Polsce refundowanych. Inna opcja to udział w badaniach klinicznych proszę wejść na stronę https://clinicaltrials.gov/

I poszukać być może cos znajdzie Pani odpowiedniego dla Ojca,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Marta Marta z Żywiec napisał/a 24.07.2019 o 20:16:
Dzień dobry Panie doktorze tata 70 lat jest dwa lata po przeszczepie wyniki morfologi dobre bialko całkowite w surowicy ujemne łańcuch lekki kappa 7.3 łańcuch lekki lambda 143.4 ratio kappa/ lambda 0.05 czy te wyniki wskazują na nawrót choroby jezeli jakie dalsze leczenie ?:(
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Niestety wyniki mogą wskazywać na nawrót choroby. W Polsce leczymy zgodnie ze standardami Polskiej Grupy Szpiczakowej która sa na naszej stronie internetowej. Leczenie należy dopasować do chorego i uzgodnić z hematologiem prowadzącym.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Monika Monika z Poznan napisał/a 24.07.2019 o 09:03:
Witam! Mam 19 lat i podejrzewam u mnie szpiczaka mnogiego.
W ostatnim czasie bardzo duzo schudlam, jestem ciagle zmeczona- najbardziej lapie mnie zmeczenie po zjedzeniu. Wczesniej tak nie mialam. Pare dni temu zrobilam badanie krwi i moczu, na poczatku lekarz podejrzewal ze mam cukrzyce ale glukoza wyszla w porzadku mimo wszystko ja czuje ze cos nie jest tak jak powinno byc.
Caly czas dochodzi do jakis infekcji intywnych.
Prosze o pomoc i porade co by to moglo byc. W badaniach krwi nic nie wyszlo, ale badania moczu nie byly za doskonale.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Trudno mi doradzać bez badania fizykalnego oraz badan laboratoryjnych. Proszę wykonać immunofiksacje białek, jak będzie ujemna wątpię aby Pani miała szpiczaka mnogiego. To choroba gdzie średnia wieku jest 69 lat przy rozpoznaniu.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Grażyna Grażyna z Wrocław napisał/a 22.07.2019 o 22:55:
Bardzo dziękuję. Czyni Pan wiele dobra odpowiadając chorym i ich rodzinom na tym forum.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Dziękuję za miłe słowa.
Od 11 lat działam aktywnie w Fundacji Centrum Leczenia Szpiczaka i staram się pomagać w różny sposób, forum to jedna z dróg pomocy,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Grażyna Grażyna z Wrocław napisał/a 22.07.2019 o 20:47:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czy warto zainwestować w jakieś produkty immunostymulujące? Jeśli tak to czy w ten Lentinex czy w jakiś inny?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Przy spadku odporności ja często polecam ThymUvocal to dobry preparat immunostymulujący,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Grażyna Grażyna z Wrocław napisał/a 22.07.2019 o 19:58:
Dzień dobry,
czy preparat na odporność Lentinex jest godny polecenia? Mojemu tacie poleca znajoma z Włoch, gdzie podobno jest to element wspomagania przy szpiczaku, ale nie wiemy czy jest to coś warte czy też lepiej wspomóc się czymś innym?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Lentinex to preparat immunostymulujący i ma zastosowanie przy chemioterapii.
Nie mnie ja nie stosuje tego preparatu u swoich chorych ze szpiczakiem mnogim, nie mam z tym doświadczenia jak do tej pory.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Maria Głowacka Maria Głowacka z Wrocław napisał/a 21.07.2019 o 22:09:
Bardzo dziękuję za odpowiedź, zarówno za tę jak i za poprzednie. Z poważaniem - Maria Głowacka
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Bardzo proszę, cieszę się ze mogłem pomoc.
Z góry tez dziękuję za wsparcie dla naszej Fundacji Centrum Leczenia Szpiczaka, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Magdalena Magdalena napisał/a 21.07.2019 o 20:50:
Doktorze jak długo można podawać ThymUvocal na podniesie odpornosci? Pacjent ze szpiczakiem tlacym.
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Na pewno bezpiecznie można podawać przez kilka miesięcy, spokojnie nawet do pół roku,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Maria Głowacka Maria Głowacka z Wrocław napisał/a 21.07.2019 o 15:27:
Szanowny Panie Doktorze,
Czy prawdą jest, że podczas leczenia lenalidomidem pacjent powinien unikać kontaktów z kobietami w ciąży i małymi dziećmi, bo lenalidomid jest na tyle toksyczny, że może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie? Jest to dla nas bardzo ważne, bo mąż został właśnie zakwalifikowany do leczenia lenalidomidem (nawrót szpiczaka), a w rodzinie mamy kobiety w ciąży. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Maria Głowacka
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Każdy pacjent który zażywa lenalidomid (zarówno mężczyzna jak i kobieta) powinien stosować środki antykoncepcyjne gdyż lek może być teratogenny w sytuacji zajścia w ciąże.
Natomiast chory który zażywa ten lek nie stanowi zagrożenia ani dla dzieci ani dla kobiet w ciąży,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Agnieszka Agnieszka z Warszawa napisał/a 19.07.2019 o 19:02:
Dzień dobry, Panie doktorze proszę o informacje, w których placówkach w Polsce jest już dostępne leczenie daratumumabem w ramach programu lekowego - leczenie opornego i nawrotowego szpiczaka plazmocytowego? Program lekowy jest refundowany od lipca 2019 r. Pozdrawiam
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie, niestety nie mam na ten temat wiedzy, trzeba pytać w Szpitalu
pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn
Marzena Marzena z Lubsko napisał/a 18.07.2019 o 13:10:
Witam, mam 53 lata i od ok.2 lat mam wzmożone bóle stawów trwające po 6-8 tyg. z kilku tyg. przerwami. Bolało mnie kolano i pięta do tego stopnia, że wspomagałam się kulami, staw skroniowo żuchwowy,(przy gryzieniu i żuciu słychać trzaski) łokieć i lewę ramię, teraz boli prawe. Na łokciu, lewym ramieniu i stawie skroniowo,żuchwowym zrobiły się zgrubienia-guzki. Od jesieni miałam tak silne bóle kręgosłupa lędźwiowego, że musiałam pozostać w łóżku ponad tydzień. Od wczoraj tez jestem leżąca, nie mogę nawet się wyprostować. W badaniu USG bolących miejsc wychodzą jakieś stany zapalne , RTG niczego nie wykazuje. ( oczywiście wszystkie badania prywatnie) Kilka lat wcześniej miałam badanie TM i wyszło, że w odcinku lędźwiowym i piersiowym są przepukliny. W wieku 3 lat przeszlam rekonstrukcję stawu biodrowego ze względu na okołoporodowe zwichnięcie a 10 lat temu wszczepienie endoprotezy. Jak idę do lekarza i zgłaszam, że mam bóle które nie pozwalają mi spać w nocy do tego poty nocne słyszę, że to moja uroda bo od zawsze mam problemy ze stawami. Od kilku lat mam też problemy z aftami które w ostatnich miesiącach się nasiliły. jedna się goi i wychodzi kolejna. Kilka dni temu miałam zawroty głowy i mdłości, rano po przebudzeniu też odczuwam mdłości. W styczniu wyczułam węzeł chłonny na szyi i badanie USG potwierdziło w okolicach kątów żuchwy i podżuchwowo kilka normoechogenicznych węzłów chłonnych-największy z nich w osi długiej do 22 mm. W trzonie płata lewego tarczycy guzek lity o wym 27x17 mm. Robiona kilkukrotnie morfologia niczego nie wykazywała ale ta ostatnia z 9 lipca : RBC 3,92 nor 4,20-5,40, HGB 11,2 nor 12,0-16,0, HCT 33,2 norm 37,0-50,0, WBC 3,2 norm 4,0-10,0 LYM tys/ul 1,4 norm 1,0-3,5, MON tys/ul 0,1 norm 0,2-1,0, GRA tys/ul 1,7 norm 2,5-6,5 , LYM% 46,7, MON% 6,2, GRA% 47,1 , Rozmaz mikroskopowy : gran. segm. 52% norm 45-70, gran kwasch. 2% norm <5, limf. 41% norm 20-45, monoc. 5% norm 1-8.. OB 28 norm 1,00-14,00, CRP 7,47 norm.6. Wczoraj kilka min. przed bólem kręgosłupa miałam dziwne trzaski w mózgu coś jakby ocieranie styropianem i czułam jakby mózg podskoczył. W listopadzie i grudniu też miałam taki incydent i dzisiaj skojarzyłam, że zaraz po tym następował ból kręgosłupa. Znam swój organizm i czuję, że dzieje się coś złego. Zaczęłam szukać przyczyny swojego stanu i tak trafiłam na informację o szpiczaku, Czy to może być szpiczak ?, Jak tylko ból kręgosłupa minie wybieram się z wynikami do lekarza ale boję się, że znów mnie zlekceważył i zwali na problemy ze stawami. Może zrobić jakieś dodatkowe badania i powtórzyć morfologię? A może szybciej uzyskam pomoc u onkologa ?
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Raczej nie sądzę aby to był szpiczak mnogi.
Nie mniej proszę wykonać: elektroforezę białek, immunofiksacje białek, badanie wapnia w surowicy.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Anna Anna z Lublin napisał/a 15.07.2019 o 17:22:
Dzień dobry,
mój tata jest po drugim cyklu VTD i ma okropne zaparcia. W ogóle nie może się wypróżniać od kilku dni (wcześniej też raczej sporadycznie). Przed leczeniem nie było z tym żadnych problemów. Na początku próbowaliśmy naturalnych metod - dużo wody i błonnika, suszone śliwki, len itp. Bez rezultatu. Później zgodnie ze wskazaniem hematologa laktulozę. Kupiliśmy Duphalec. Po 2 dawkach wystąpiły bóle brzucha i jeden raz wymioty. Wypróżnienia brak. Teraz 2 wieczory spróbowaliśmy Alax, ale też bez większego rezultatu. Bardzo proszę o jakąś podpowiedz. Czy jakieś czopki, olej rycynowy, cokolwiek innego? Lekarz prowadzący do końca tygodnia jest na urlopie. Tata ma niewydolność nerek (w tej chwili kreatynina spadła do 1,7).
Odpowiedź administratora przez: Fundacja
Witam serdecznie
Niestety to co Pani opisuje to najpewniej skutek uboczny THALIDOMIDU. Można próbować jeszcze czopki glicerynowe lub enema. Ale jak nie pomoże trzeba rozważyć zaprzestanie podawania THALIDOMDU na jakiś czas,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
Udostępnij