Napisz nowy wpis do księgi gości

 
 
 
 
 
 
 
Pola oznaczone * są wymagane.
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Istnieje możliwość, że Twój wpis zostanie opublikowany dopiero po przeczytaniu przez Fundację.
Fundacja zachowuje prawo do edycji, kasowania i nie publikowania niektórych wpisów.
WPIS: 5
Laura Laura od Piła wrote on 17.01.2017 at 12:05:
Panie doktorze, mamie przyszedł wynik immunofiksacji białek w surowicy : stwierdzono poliklonalny wzrost IgG , czy tym trzeba się martwić ?
Admin Reply by: Fundacja
Poliklonalny wzrost IgG nie jest stanem nowotworowym ale wymaga znalezienia przyczyny tego stanu. Sugeruje konsultacje immunologiczną,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
WPIS: 4
Joanna Joanna wrote on 30.12.2016 at 11:26:
Szanowny Panie Doktorze,
co Pan sądzi o pobraniu i "bankowaniu" krwi pępowinowej? W przypadku jakich chorób może być ona wykorzystana? Czy istnieje możliwość przeszczepu wiem, że w przypadku białaczki tak, a co z innymi chorobami hematologicznymi np. szpiczakiem? Czy możliwy jest przeszczep komórek macierzystych w przypadku choroby osoby dorosłej?

Będę wdzięczna za odpowiedź,
Pozdrawiam serdecznie.
Admin Reply by: Fundacja
Witam serdecznie
W kwestiach bankowania krwi pępowinowej to ja nie zalecam ale tez nie zabraniam tej procedury. Aktualnie trzeba obiektywnie stwierdzić ze jest zbyt mało twardych danych klinicznych jeśli chodzi o wykorzystanie komórek krwi pępowinowej w leczeniu szpiczaka plazmocytowego,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn
WPIS: 3
Ewa Ewa od Hameln wrote on 21.12.2016 at 20:20:
Serdecznie pozdrawiam Pana Doktora Jurczyszyna i cala redakcje, zyczac Spokojnych swiat Bozonarodzeniowych i sukcesow w zyciu prywatnym i zawodowym w 2017r..mam pytanie..Jestem po wielu hemoterapiach , w tym byly rowniez wysoko dozowane Meflalanem, po dwoch przeszczepach komorek macierzystych(tandem) to wszystko mialo miejsce w 2015 roku. Czuje sie dobrze, wyniki badan krwi tez sa dobre.Czesto duzo podrozuje samolotami na wysokosciach od 9 do 11000metrow...Czy ultrafiolet i ozon moga miec wplyw na stan choroby?Jak postepowac i co robic, zeby ten dobry stan mojego zdrowia trwal jak najdluzej...Czy Pan Doktor w skojej praktyce lekarskiej ma calkowicie wyleczonych pacjentow po autoprzeszczepach?.ja wiem, ze kazdy chory choruje inaczej...Ewa Marcinkowska.
Admin Reply by: Fundacja
Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za Pani życzenia. Wzajemnie dla Pani Wszystkiego Najlepszego i dużo zdrowia w 2017 roku.
W Pani sytuacji stosował bym terapie podtrzymująca małymi dawkami lenalidomidu 10 mg/dobę.
Proszę zobaczyć:
https://www.myeloma.org/blog/dr-duries/ash-2016-negative-study-great-news-patients
Okazuje się teraz ze 1 przeszczep wystarczy zwłaszcza u Chorych z tzw. standardowym ryzkiem.
Co do Pani pytania o loty samolotem to myślę ze to jest bezpieczne, nie znam danych aby było odwrotnie.

Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn

PS. Dziekuje z gory za wsparcie naszej Fundacji w Krakowie
WPIS: 2
Ewa Ewa od Piła wrote on 21.12.2016 at 12:46:
Witam, co oznacza w wyniku badań biopsji szpiku kostnego, iż szpik jest o wzmożonej komórkowości ?
Admin Reply by: Fundacja
Musze znać cały opis szpiku...czy była tylko aspiracja, czy była trepanobiopsja?
Proszę się umówić na konsultację hematologiczna poprzez nr telefonu 122642591, pozdrawiam Artur Jurczyszyn
WPIS: 1
Maria Głowacka Maria Głowacka od Wrocław wrote on 02.12.2016 at 19:44:
Szanowny Panie Doktorze,
Mój mąż (63 lata) od dwóch lat choruje na szpiczaka plazmocytowego IgA kappa IIA. Po chemioterapii (8x Vel/Dex), która zakończyła się częściową remisją, przeszedł 2 maja 2016 r. autoprzeszczep szpiku. Po dwóch tygodniach wyszedł ze szpitala (WBC 4.26, HGB 10,2, PLT 62). 4 miesiące później WBC wynosiło 3,3, HGB - 10,2, PLT- 100). Pod koniec września przeszedł ekstrakcję zęba i wszystko się załamało. Płytki spadły do 20, HGB do 8,8, a WBC do 2,7. Biopsja szpiku wykluczyła nawrót szpiczaka. Lekarz prowadzący włączył encorton, co nic nie dało, i 19 października mąż ze skazą krwotoczną i PLT 0,8 znalazł się w szpitalu, gdzie podano mu 26 j.KKP i 2 j.KKCz. Encorton zmieniono na Pabi Dexamethason (6mg) i zrobiono trepanobiopsję szpiku. W trakcie czekania na wynik (5 tygodni) mąż jeszcze dwukrotnie otrzymywał transfuzję KKP i KKCz. Od ostatniej minęły 2 tygodnie i WBC wynosi 5,55, HGB 10,2, PLT 12. Wczoraj dostaliśmy wynik trepanobiopsji*, na podstawie którego zalecono mężowi kolejny autoprzeszczep. A nas dręczą wątpliwości:
Czy wynik sprzed 5 tygodni jest wiarygodny dziś?
Czy obecne wyniki morfologii dają jakąś nadzieję?
Czy można jeszcze coś zrobić oprócz autoprzeszczepu?
Będziemy bardzo wdzięczni za Pana opinię na temat optymalnego postępowania.
Z poważaniem - Maria Głowacka
* ,,Bioptat wybitnie ubogokomórkowy, komórkowość poniżej 1%. Pomiędzy beleczkami kostnymi idoczna prawie wyłącznie tkanka tłuszczowa. Belczki kostne są odpowiedniej grubości, włóknienie jest nieobecne (MF=0). W przestrzeniach międzybeleczkowych widoczne są bardzo drobne ogniska utkania szpikowego, prawidłowo, trzyliniowo różnicującego się. Ponadto widoczne są rozproszone pojedyncze komórki plazmatyczne 1-3 wpw, lecz w jednym obszarze widocznych jest ich 16/HPV, również rozproszone.
BADANIA IMMUNOHISTOCHEMICZNE: CD 138, MUM-1: (+)
Admin Reply by: Fundacja
Witam serdecznie
Sprawa wygląda dość poważnie.
Bardzo rzadko się zdarza iż po autoprzeszczepie w szpiku jest tylko tkanka tłuszczowa i komórkowość szpiku jest tak niska. Myślę że kolejny autoprzeszczep to dobra opcja terapeutyczna, pozdrawiam
Artur Jurczyszyn